Monday, January 31, 2011

(20/6/98) Περί μπλε κορδελακίων



Και όμως φίλες και φίλοι αναγνώστες. Το τέρας υπάρχει ακόμα. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες όλου του Δικτύου (οκ, ενός μεγάλου μέρους του) ώστε το Internet να παραμείνει στοιχειωδώς ανεξέλεγκτο -όπως είναι ως τώρα δηλαδή- και μακριά από την υστερία των κρατικών (και άλλων) λειτουργών που τόσο θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά μας από τη λαίλαπα της πορνογραφίας που μαστίζει τα καλώδια, ο δεύτερος γύρος ήρθε. Ετοιμάστε τα μπλε κορδελάκια σας, ετοιμάστε μια δεύτερη εκδοχή των σελίδων σας με μαύρο φόντο και αναμείνετε οδηγίες.


Εδώ που τα λέμε, θα έπρεπε να είναι κανείς υπερβολικά αφελής για να πιστέψει ότι το πράγμα θα σταματούσε εκεί. 1/4σο το Δίκτυο διογκώνεται και οι συνάνθρωποί μας βρίσκουν διέξοδο για τα παραληρήματά τους μέσα από αυτό, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για να ελεγχθεί και να οριοθετηθεί ο "χώρος" αυτός. Δεν είναι εύκολο να κάνεις μπίζνες μέσα σε αυτό το χάος και αυτό το βλέπουν όλο και περισσότερο αυτοί που προσπαθούν να *κάνουν* μπίζνες. Χώρια που το πορνογραφικό περιεχόμενο, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, έχει όντως πολλαπλασιαστεί.


Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει να βάλουμε προφυλακτικά στους servers, μην τύχει ο μικρός Θανασάκης και δει κανέναν κώλο. 1/4πως έχει υποστηριχτεί και στο παρελθόν -και ο ανταποκριτής σας έχει προσυπογράψει, ιδιωτικώς τε και δημοσίως- αν ο μπαμπάς του Θανασάκη έχει πρόβλημα, ας το λύσει τοπικά (στο δικό του μηχανάκι) ή ας μαζεύει το Θανασάκη από τον υπολογιστή και ας τον βάζει στην τηλεόραση να βλέπει "Αυτόφωρο". Βέβαια και εκεί αργά ή γρήγορα θα πετύχει κανέναν κώλο, όμως νομίζω ότι ξεφεύγω. Το ζουμί είναι ότι αν δε σ' αρέσει η κάψα, μείνει μακριά από την κουζίνα που λένε και οι αμερικάνοι συνάδελφοι.


Παρ' όλα αυτά, κάποιοι πατέρες του αμερικάνικου έθνους, δεν το βλέπουν ακριβώς έτσι. Οι γερουσιαστές Coats από το Ιλλινόι και McCain από την Αριζόνα, αποφάσισαν ότι το πράγμα έχει ξεφύγει και επιστράτευσαν τη ρεπουμπλικανική ηθική τους ώστε να σώσουν τους ανά την υφήλιο Θανασάκηδες από το ανώμαλο συνάφι του Δικτύου. Με δυο καταπληκτικά νομοθετήματα, το περιβόητο Communications Decency Act, επιστρέφει. Και ως άλλη Λερναία 3/4δρα, έχει πλέον δύο κεφάλια. Τι κάνουμε τώρα σύντροφοι;


Τι να κάνουμε; Μια από τα ίδια κάνουμε. Μαύρες σελίδες, μπλε κορδελάκια, link στο site του Electronic Frontier Foundation, mailbombs και φαξ στους αρμοδίους και πάνω απ' όλα ελπίδα ότι οι διαδρομιστές του EFF και του ACLU θα καταφέρουν να πετύχουν για άλλη μια φορά να πείσουν τις μεγάλες εταιρίες ότι τις συμφέρει να έχουν ένα ανεξέλεγκτο Δίκτυο, ειδικά αν ελεγκτικός μηχανισμός είναι το κράτος. Και σε μια περίοδο που το κράτος έχει αρχίσει να εμπλέκεται στα της βιομηχανίας υπολογιστών (βλ περιπτώσεις Microsoft, Intel κλπ), η βιομηχανία δε θα δυσκολευτεί καθόλου να πειστεί.


Δε γίνομαι κυνικός φίλες και φίλοι. Ειλικρινά πιστεύω ότι πρέπει να συμμετάσχουμε -το δικό μου μπλε κορδελάκι δεν έφυγε ποτέ από τη θέση του στην εισαγωγική σελίδα του S.N.A.F.U. Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας, όσο μικρές ή μεγάλες και να είναι, προσθέτουν στη διαφορά ανάμεσα στο Internet (και σε όσα αυτό αντιπροσωπεύει) και σε όλα τα άλλα media. Η αντίδραση των χρηστών, οι εκδηλώσεις με τα κορδελάκια και τα μαζικά mail δείχνουν ότι μας ενδιαφέρει και ότι κάνουμε κάτι γι' αυτό. Το θέμα όμως δεν τελειώνει εκεί.


Το CDA δεν πέρασε επειδή δε συνέφερε κανέναν -εκτός ίσως από κάποιους control freaks στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις ακροδεξιές ομάδες που υπάρχουν σε αφθονία εκεί. Και γι' αυτό δεν θα περάσουν -πιθανότατα- και οι δύο νέοι νόμοι. Εκείνο όμως που φοβάται ο ανταποκριτής σας, είναι η περίπτωση που το "κακό" δε θα είναι τόσο εύκολα προσωποποιημένο, αλλά θα εκφράζεται από όλους αυτούς που βρίσκονται πίσω από το Δίκτυο. Κάτω, στα υπόγεια, πίσω από servers, routers και μηχανήματα, βρίσκονται οι εταιρίες που κάνουν το πράγμα να δουλεύει για όλους εμάς. Αν εκείνοι αποφασίσουν να ελέγξουν, που βρισκόμαστε φίλες και φίλοι; Λέτε τότε τα κορδελάκια να τους σταματήσουν;


Το ραδιόφωνο παίζει Tom Jones (Ghost riders in the sky) φανερά επηρεασμένο από τους νέους Blues Brothers που παίχτηκαν σε αβάν πρεμιέρ τη βδομάδα που πέρασε, η ώρα είναι 3 και μισή Σαββάτου 20 Ιουνίου και το εβδομηκοστό S.N.A.F.U. πάει για φαγητό. Ένας πολύ καλός φίλος παίζει το βράδυ μουσική σε ένα μπαράκι για μαύρους και θα πάμε να τον ακούσουμε (Ελένη και διάφοροι φίλοι) και σας θυμίζω να περάσετε από το EFF, στη διεύθυνση http://www.eff.org/. Καλή σας εβδομάδα.


No comments:

Post a Comment