Sunday, January 30, 2011

(4/1/98) Περί του κ. Στελέχους



Καλώς τους, καλώς τους. Με τη νέα χρονιά (τουλάχιστον από ό,τι λένε τα ημερολόγια), ξαναμαζευτήκαμε βλέπω. Και χαίρομαι πολύ που δε βλέπω μόνο τους παλιούς γνωστους αλλά και αρκετούς νέους. Μη σας ξεγελάει το σχόλιο στην πρώτη σελίδα περί μετρήσεων φίλες και φίλοι. Ο ανταποκριτής σας, μπορεί να σέβεται την ανωνυμία σας, όμως είναι αρκετά ματαιόδοξος ώστε να κοιτάει τα logs του httpd που εξυπηρετεί τα κείμενά του. Και αυτό που βλέπει, είναι ότι έχετε πολλαπλασιαστεί -ζωή νά 'χετε. Και μια και τα λέμε, θέλω να πω έτσι, σαν εξομολόγηση στο τέλος του ενός χρόνου και στην αρχή του άλλου, ότι το S.N.A.F.U. και κυρίως η "επισκεψιμότητά" του (συγνώμη κ.Καθηγητά της Γλωσσολογίας) είναι ίσως το πιο ευχάριστο -Internetικώς ειπείν- γεγονός της χρονιάς που πέρασε, ενισχύονταςκάτι που πιστεύω από καιρό.


Τι πάει να πεί αυτό; Ότι το Δίκτυο φροντίζει μόνο του εκείνους που πιστεύουν σ' αυτό. Με ελάχιστη -έως και καθόλου- διαφήμιση, και με ένα banner στην κύρια σελίδα της Ε.Ε.Χ.Ι. μόλις τις τελευταίες 3 εβδομάδες, οι σελίδες που διαβάζετε, έχουν καταφέρει να έχουν περισστερες επισκέψεις ανά εβδομάδα από πολλά εμπορικά sites που γνωρίζει καλά ο γράφων. Και αυτό οφείλεται σε εσάς φίλες και φίλοι του S.N.A.F.U. -το να πω ότι σας ευχαριστώ θα είναι λίγο. Και ειδικά θα ευχαριστήσω αυτούς τους 100+ που μπήκαν στον κόπο να στείλουν και κάποιο σχόλιο ή κακία ή συγχαρητήριο ή flame ή οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων. Θένκιου ωλ εκ βάθους καρδίας εν Δικτύω αδελφοί και ελπίζω ότι θα συνεχίσετε έτσι. Ευχαριστίες τέλος, μια και οσονούπω -πρώτα ο Θεός- το S.N.A.F.U. θα έχει τα πρώτα του γενέθλια, τα οποία και θα γιορτάσει σε πολυτελές web site, εδώ κοντά, με ανανεωμένο look και με δικό του doamin name. Το ξέρω ότι σας το έχω υποσχεθεί από καιρό -οι πιο ψαγμένοι μάλιστα θα έχουν δει ότι το domain υπάρχει αλλά ακόμα είναι (τι άλλο;) υπό κατασκευή.


Για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, θέλω να σας πω την ιστορία του κ.Στελέχους, εγκρίτου μέλους της μικρής μας Internetικής οικογένειας. Ο κ.Στέλεχος, εργάζεται σε μια από τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών Internet. Στην Forthlink On Line Net ας πούμε. Είναι διευθυντής και μάλιστα σε ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα της εταιρίας. Στο κομμάτι νέων τεχνολογιών ας πούμε -λες και η εταιρία έχει και παλιές τεχνολογίες. Είναι νέος -μέχρι 35 τον κάνουν, όμως οι σχετικοί ξέρουν ότι είναι κάτι λιγώτερο από 30- δυναμικός, ωραίο παιδί και βγάζει πολλά λεφτά. Έχει ωραίο αμάξι, ντύνεται καλά (ή έστω έτσι πιστεύει), ξέρει από τεχνικά ώστε να μην του κουνιούνται οι τεχνικοί της εταιρίας του, τα έχει καλά με το CEO του (αυτόν που μέχρι πρότινος θα λέγαμε "κ.Γενικό") και ελέγχει τα πάντα. Είναι το πιο δυνατό χαρτί της εταιρίας.


Η εταιρία του μεγαλώνει. Αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς. Συναλλάσεται με μεγάλες εταρίες της οικονομικής ζωής της χώρας. Με τράπεζες και χρηματιστήρια. Με εφοπλιστές και εμπόρους και εκδότες. Με αλυσίδες λιανικής και βιομηχάνους. Με τηλεπικοινωνικούς οργανισμούς του εξωτερικου και με υψηλόβαθμους της πολιτικής ζωής της χώρας. Η ατζέντα του είναι γεμάτη με ραντεβού σημαντικά και βαρυσήμαντα. Οι συμφωνίες που κλείνει έχουν αντίκρυσμα πολλών εκατομμυρίων. Οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία του είναι οι καλύτερες. Και ο κ.Στέλεχος είναι ο έχων το γενικό πρόσταγμα. Είναι αυτος που κάνει τα πάντα να κινούνται. Ξέρει τί κάνουν οι πωλητές, τί κάνει το marketing, τί κάνουν οι τεχνικοί, τί σκέφτεται το ΔΣ της εταιρίας, τί θέλει ο CEO του. Ξέρει τα πάντα και είναι αναντικατάστατος.


Μαγική εικόνα φίλες και φίλοι. Ο κ.Στέλεχος δεν είναι αναντικατάστατος. Είναι απλά ένας τροχός μιας άμαξας. Ίσως όχι ο τελευταίος, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος. Καμμιά μεγάλη επιχείριση δεν έχει αναντικατάστατους και ειδικά οι εταιρίες των δικτύων. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός που φτιάχτηκαν τα δίκτυα. Η λογική της ανοχής, η λογική της υπερεπάρκειας, η λογική της διατήρησης υπήρχαν εκεί πο τότε που συνδέθηκαν οι πρώτοι τέσσερεις στο ARPAnet. Και όσο και αν σήμερα τα δίκτυα έχουν αλλάξει, παραμένουν ίδια σε αυτές τις παλιές, βασικές αρχές. Δε γίνεται αλλιώς. Οι εταιρίες έρχονται και παρέρχονται, οι άνθρωποι το ίδιο αλλά τα δίκτυα είναι εκεί και οι πληροφορίες βουίζουν μέσα στα σύρματα, στις ίνες και στους δορυφόρους. Κανένας δεν είναι τόσο σημαντικός για να τις εμποδίσει ή να τις εξουσιάσει.


Αναζητήστε τον κ.Στέλεχο πίσω από κάθε μαλακισμένη κίνηση που κάνει ο παροχέας σας -όποιος και νάναι. Αναζητήστε τον κ.Στέλεχο πίσω από κάθε απόπειρα ελέγχου του Internet. Αναζητήστε τον πίσω από την εμπορικοποίηση του Δικτύου, πίσω από τις επεκτάσεις των εταιριών του χώρου, πίσω από τα ανόητα άρθρα που γράφει ή παραγγέλνει στις μεγάλες εφημερίδες. Η έλλειψη επαφής του με την πραγματικότητα, φταίει για το 90% των λαθών που κάνει ο παροχέας για τον οποίον δουλεύει. Σκαρφαλωμένος σε ένα γραφείο, νέος ακόμα στο παιχνίδι της εξουσίας, αγχωμένος για να μη φανεί το τί ξέρει και -κυρίως- το τί δεν ξέρει, τρέχει την εταιρία με έναν τρόπο που σε οποιονδήποτε άλλο χώρο θα είχε θεωρηθεί επιεικώς απαράδεκτος. Και θα είχε πληρωθεί με το κατάλληλο νόμισμα.


Ο κ.Στέλεχος δεν ξέρει από Internet, άσχετα αν πολύ συχνά ξέρει από routers, servers, web και TCP/IP. Δεν ξέρει από την οσία των δικτύων, από την ιδιομορφία τους από αυτό πυ κάνει τα δίκτυα μοναδικά. Δεν ξέρει τι σημαίνει ο ήχος του modem τη νύχτα και το τελευταίο finger στο σύστημα για να δεις ποιοί είναι επάνω, άϋλοι μέσα στο μαύρο shell, μακρυά αλλά κοντά. Δεν ξέρει τι σημαίνει να απαντήσει το πρώτο ping σε ένα νέο σύστημα πάνω στο καλώδιο ή τι σημαίνει να νοιώθεις ότι σου λείπει κάτι επειδή ο υπολογιστής δεν είναι καλωδιωμένος. Και όσο δεν τα ξέρει, θα είναι απλά ένας εξουσιομανής, πάντα αντικαταστάσιμος. Παραφράζοντας τον Ωκαταρινεταμπελατσιτσίξ, για να αναγνωρίσουν σαν αρχηγό κάποιον οι καλωδιωμένοι, πρέπει να είναι και ο ίδιος καλωδιωμένος.


Το ραδιόφωνο παίζει Jefferson Airplane (Volunteers), η ώρα είναι 23.25 βράδυ Σαββάτου 3 Ιανουαρίου και το τεσσαρκοστό έκτο S.N.A.F.U. συνεχίζει μια πολύ ενδιαφέρουσα μετάφραση για την οποία θα σας μιλήσει σύντομα. Η Ελένη είναι στο σπίτι της και βλέπει το "Σολίστα" και ως γνωστόν το Σαββατόβραδο δε βγαίνουμε παρά μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. Καλή σας εβδομάδα και καλή χρονιά για όλους μας.

No comments:

Post a Comment