Monday, January 31, 2011

(29/6/97) Περί web browsers



Ειλικρινά φίλες και φίλοι του S.N.A.F.U., ο ανταποκριτής σας είναι αποσβολωμένος. Μετά από δύο εβδομαδες παρέα με τον Internet Explorer 4.0 της Microsoft, δεν έχω καταλάβει ούτε στο ελάχιστο περί τίνος όλη η βαβούρα. Και πιστέψτε με, προσπάθησα όπως οφείλει να προσπαθήσει κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του όταν ένα θέμα παίρνει την έκταση που έχει πάρει η μάχη των browsers τον τελευταίο χρόνο. Διάβολε, ακόμα και εξώφυλλο στο ΤΙΜΕ έγινε, αν και αυτό δε λέει και πάρα πολλά. Εξώφυλλο στο ΤΙΜΕ έγινε και εκείνη η περιβόητη μελέτη του Martin Rimm σχετικά με την πορνογραφία στο Internet τον Ιούνιο του 1995 και οι παλιότεροι αδελφοί θα θυμούνται πόσο αξιόπιστη ήταν. Αλλά νομίζω ότι ξέφυγα.


Η αλήθεια είναι ότι δοκίμασα -σε κάποια από τις μηχανές της OPEN- μια από τις τελικές beta του ΙΕ 4 -δε θυμάμαι ποιά, όμως πρέπει να ήταν η τελική. Το βάλαμε σε ένα μηχανάκι με ΝΤ server 4.0 και με 64ΜΒ μνήμη, ενσωματώνοντας το περιβοήτο active desktop -τη δυνατότητα δηλαδή να γίνει το περιβάλλον του υπολογιστή ένα με το web. Τα αποτελέσματα ήταν γραφικώτατα, καθώς η μηχανή γονάτισε και κάθε εργασία χρειαζόταν γύρω στον τριπλάσιο χρόνο για να γίνει. Αφαιρώντας το active desktop τα πράγματα βελτιώθηκαν κάπως, μόνο που καταλήξαμε να έχουμε στα χέρια μας ένα browser σαν όλους τους άλλους (δηλαδή σαν τον άλλο, καθώς όλοι οι υπόλοιποι browsers έχουν από καιρού εκλείψει -όποιος θυμάται το Mosaic να σηκώσει το χέρι του. Για το Cello δε συζητάμε καν).


Ο καιρός πέρασε, ο ΙΕ δεν μπορύσε να βγει από τον ΝΤ server, χρειάστηκε να επανεγκαταστήσουμε τα ΝΤ και το θέμα ξεχάστηκε. Κάποια στιγμή όμως, βγήκε η τελική έκδοση του Explorer και μαζί της, βγήκαν τα περιβόητα κανάλια (active channels στην ορολογία της Microsoft). Όπως θα ξέρετε μάλιστα, βγήκαν και καμμιά δεκαριά κανάλια με ελληνικό περιεχόμενο, κυρίως από μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Και εκεί άρχισε να έχει πρόβλημα ο ανταποκριτής σας. Βλέπετε, εκτός από το NET Letter, που οι άνθρωποι ξέρουν να ξεχωρίζουν έναν υπολογιστή από μια ομελέτα με λουκάνικα, έχω την τύχη να συμμετέχω και σε άλλα έντυπα που δεν ισχύει το ίδιο. Και εκεί, οι καλοί συνάδελφοι ήθελαν άρθρα σχετικά με το κανάλι του ANT1, του MEGA και της Ελευθεροτυπίας. Ως εκ τούτου, και γι ανα συνεχίσω να έχω την καλή μου φήμη &ltg> θα έπρεπε να βάλω σε κάποιο μηχανάκι έναν ΙΕ.


Φυσικά αυτό δε θα μπορούσε να είναι ούτε το Linux μου, ούτε τα Windows 3.11 μου, ούτε ο ΝΤ server στην ΟΡΕΝ -μετά από το πείραμα του καλοκαιριού, μόλις ο root μας βλέπει έστω και αυτοκόλλητο του Explorer να πλησιάζει στον ΝΤ αρχίζει και κραδαίνει απειλητικά το userdel του. Έτσι, έπρεπε να θυσιάσω το δικό μου μηχανάκι, που παίζει με Windows 95 και που χρησιμοποιώ για κείμενα και web. Πρόκειται για ένα Pentium 100, με 32ΜΒ μνήμη και σύνδεση στο Δίκτυο μέσω της μισθωμένης της εταιρίας (160Kbps). Ο λόγος που επιμένω στα τεχνικά, είναι γιατί θέλω να με πιστέψετε ως προς το αποτέλεσμα. Εγκατέστησα τον ΙΕ 4.0 (χωρίς το active desktop αυτή τη φορά -το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού) και ξεκίνησα να βλέπω κανάλια. Υπενθυμίζω ότι μόνο γι αυτά τον έβαλα επάνω, έτσι;


Γαμώ το καΐκι μου φίλες και φίλοι. Ο υπολογιστής μου μετατράπηκε σε κουβά, καθώς οτιδήποτε υπήρχε ανοιχτό, έδειξε να επιβραδύνεται πολύ περισσότερο από τότε με τον ΝΤ server. Χρειάστηκε να κλείσω ό,τι είχα και δεν είχα ανοιχτό -εκτός από το Paint Shop Pro που το είχα για να τραβήξω φωτογραφίες- και έμεινα με τον ΙΕ να προσπαθεί να φέρει κανάλια. Ελληνικά κανάλια, παρκαρισμένα ως επί το πλείστον πάνω στο backbone του FORTHnet, όπου βρίσκεται και η σύνδεση της ΟΡΕΝ. Ergo, οι πληροφορίες θα έπρεπε να έρχονται ταχύτατα μέσω της 160άρας και να εμφανίζονται πάνω στην οθόνη μου, τουλάχιστον με μια νορμάλ ταχύτητα web. Χα! Χα! Παλιά, που έλεγε και ένας φίλος.


Και έρχομαι να ρωτήσω τα εξής, όλως πρωτοτύπως. Αν με τις συνθήκες που είχα στα χέρια μου, η ανταπόκριση ήταν αυτή, τί μπορεί να ελπίζει ο χρήστης που λογκάρει με ένα μοντεμάκι 28,8, ήτοι περιπου πέντε φορές αργότερο από τη δική μου σύνδεση; Το περιεχόμενο των καναλιών ήταν ελάχιστα διαφορετικό από αυτό που ούτως ή άλλως προσφέρουν μέσω των απλών web sites τους οι ίδιοι φορείς, όμως η ανταπόκριση τόσο του συστήματός μου, όσο και του Δικτύου, ήταν γύρω τις πέντε φορές αργότερη. Και μιλάμε μόνο για τα κανάλια, καθώς -προς το παρόν- ο γράφων δεν έχει δει κανένα άλλο feature του ΙΕ που να μην μπορεί να το κάνει γύρω στις 96 φορές καλύτερα με κάποιο άλλο πρόγραμμα (ή με συνδυασμό κάποιων άλλων προγραμμάτων), πολύ πιο ελαφρύ και -αν θέλετε- πιο σωστό σαν Internetικό πρόγραμμα.


Αν θέλετε, πείτε μου ότι έπεσα στην περίπτωση -ίσως και να το δεχτώ. Όμως θα επιμείνω στο point που συνήθως επικαλούμαι: Αν ο κάθε νέος χρήστης του Δικτύου, δει αυτό ως πρώτη εντύπωση, θα γυρίσει τρέχοντας στην τηλεόραση και με το που θα ακούει περί Internet θα γίνεται μπουχός. Αν δε, δεν τυγχάνει και κάπως πιό σχετικός με το όλο θέμα "υπολογιστής", ώστε να το ρίξει στις απεγκαταστάσεις -και κάποτε θα άξιζε τον κόπο να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς απεγκαθίστανται τα προγράμματα και τι αφήνουν πίσω τους- το σύστημά του μένει κολοβό, εκτός αν είναι διατεθειμένος να στάξει κάποια λεφτά ακόμα για περισσότερη μνήμη, ΜΜΧ επεξεργαστή, σύνδεση με μισθωμένη ευθεία και ένα γκουρού από δίπλα του. Αν έτσι πρόκειται να γίνει το Internet φιλικό για τον καθένα, κάπου την έχουμε πατήσει.


Το ραδιόφωνο παίζει Midnight Oil (The Dead Heart), η ώρα είναι 9,37 βράδυ Κυριακής 22 Φεβρουαρίου και το πεντηκοστό τρίτο S.N.A.F.U. θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τη μετάφραση εκείνου του βιβλίου του Wired -δεν μπορεί να ελπίζει καν σε τηλέφωνο από την καλή του, καθως εκείνη έχει πάει να επισκεφθεί κάτι φίλους. Υπάρχει και η πίτα της Ε.Ε.Χ.Ι. βέβαια, όμως δε νομίζω να τα καταφέρω. Καλή σας εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα, πρωτα ο Θεός, μάλλον θα έχω να σας πώς πολλά νέα.

No comments:

Post a Comment