Monday, January 31, 2011

(8/6/98) Περί κύκλων



Όπως είπα και στο σημείωμα που είδατε -όσοι μπήκατε εχθές και σήμερα- το S.N.A.F.U. είναι ξανά στη θέση του. Συγνώμη φίλες και φίλοι αναγνώστες, όμως έπεσε μια ξαφνική δουλειά και αναγκαστικά χρειάστηκε να σας αφήσω για λίγο μόνους. Ελπίζω ότι δε σας απογοήτευσα πολύ, αν και κάποια mails έδειξαν ότι (τουλάχιστον για κάποιους) το S.N.A.F.U. έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της Δευτέρας τους. Είπαμε, δε θα ξαναγίνει ή εν πάσει περιπτώσει θα προσπαθήσω να μην ξαναγίνει σύντομα. Το παρελθόν του ανταποκριτή σας δείχνει ότι ειδικά εσείς, οι online, είστε και το κοινό που θεωρεί πιο σημαντικό.


Η εσωτερική επικαιρότητα δε δείχνει να έχει να προσφέρει κάτι σημαντικό, φίλες και φίλοι και έτσι το S.N.A.F.U. αυτή την εβδομάδα, θα ασχοληθεί με μια πολύ καλή ιδέα που (ξανα)έπεσε στην αντίληψη του γράφοντος. Πρόκειται για τα web rings, που κατοικοεδρεύουν στη διεύθυνση http://www.webring.com/ και που αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο να ψάξει κανείς το web. Σε μια εποχή που το web μεγαλώνει ανεξέλεγκτα, αυτό που προτείνει το webring δίνει αφ' ενός ένα πολύ καλό σημείο εκκινήσεως τους νέους (αλλά και στους παλιότερους) χρήστες και επιπλέον αυτό που ο ανταποκριτής σας έχει επανειλημμένως αναφέρει σαν την πεμπτουσία του Δικτύου. Την κοινότητα.


Η όλη ιδέα είναι απλή -και φαντάζομαι οικονομικά προσοδοφόρα για αυτόν που τη σκέφτηκε. Έχετε ένα site που ασχολείται (πχ) με τους δράκους. Πηγαίνετε στο webring, βρίσκετε τη σχετική ενότητα (οι πιθανότητες να υπάρχει ήδη είναι πολλές) και προσθέτετε το δικό σας site στα ήδη υπάρχοντα. Έτσι, αν εγώ (ή ο οποιοσδήποτε άλλος) ψάχνει για δράκους και πάει στο webring, θα δω μια λίστα από sites μεταξύ των οποίων θα είναι και το δικό σας. Θα το επισκεφθώ και στη συνέχεια θα έχω τη δυνατότητα να επισκεφθώ και κάποιο άλλο σχετικό. Η όλη ιστορία υλοποιείται μέσω κάποιων banners που βρίσκονται στις σελίδες των sites που αποτελούν ένα webring και που παραπέμπουν είτε στα υπόλοιπα, είτε σε κάποιο τυχαίο (πάλι μέσα από το ring) είτε στο κύριο site του ring.


Το σκεπτικό είναι καλό και οργανωμένο πρακτικά. Στην ουσία, δεν είναι κάτι διαφορετικό από τις θεματικές ενότητες που δημιουργούν τα ευρετήρια τύπου Yahoo! με τη διαφορά ότι εδώ ο καθένας μπορεί να προσθέσει το site του (κάτι που στα μεγάλα ευρετήρια θεωρητικά μόνο ισχύει), να δημιουργήσει ένα webring αν αυτό που τον ενδιαφέρει δεν υπάρχει και να δώσει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επισκεφθεί σχετικά sites χωρίς να χρειάζεται να επιστρέφει διαρκώς στη σελίδα του ευρετηρίου για να πάρει αμπάριζα και να συνεχίσει. Και μη μου πείτε ότι, ψάχνοντας για πράγματα που σας ενδιαφέρουν, δε σας έχει εκνευρίσει αυτή η διαδικασία "πήγαινε ξανά στο Yahoo! ακολούθα ένα link, ξαναγύρνα" κλπ.


Αυτά για το πρακτικό μέρος. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι τα μέλη ενός webring, καταλήγουν να σχηματίσουν μια ομάδα. Από τη στιγμή που ξέρεις ότι το site σου είναι μέρος ενός "κύκλου", έχεις ούτως ή άλλως μια περιέργεια παραπάνω να δεις ποιοι είναι οι υπόλοιποι που αποτελούν τον κύκλο αυτό. Το site σου, γίνεται αυτόματα μέρος μιας γειτονιάς και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσεις και από τα άλλα στέκια της γειτονιάς αυτής, είτε για να δεις, είτε για να πεις ένα γεια, είτε για κάτι παραπάνω. Με δεδομένο δε ότι οι υπόλοιποι συμμερίζονται τουλάχιστον ένα από τα ενδιαφέροντά σου, οι πιθανότητες να βρεις ένα σημείο συνεννόησης με αυτόν που βρίσκεται πίσω από τη σελίδα, είναι αρκετές. Και γι' αυτό το κάνεις, όπως το κάνουν και αυτοί που ήδη συμμετέχουν στα υπάρχοντα rings.


Κάποιοι θα πουν ότι είναι "deja vu all over again" -τι παραπάνω έχει αυτό από τα Usenet groups; Και φυσικά θα συμφωνήσω μαζί τους, ειδικά τώρα που -όπως κάθε καλοκαίρι- έχω ξαναπέσει με τα μούτρα στο Usenet. Δεν είναι κάτι νέο, αλλά μια διαφορετική προσέγγιση σε κάτι παλιό. Μη γελιόμαστε, φίλες και φίλοι, λίγοι είναι οι βλαμμένοι που τη βρίσκουν με το να διαβάζουν ατελείωτα παραληρήματα στο Usenet και να χαριεντίζονται με τους αλλοπρόσαλλους τύπους που στοιχειώνουν τα groups, έτοιμοι να ρίξουν flames σε οτιδήποτε κινείται. Το ότι ο ανταποκριτής σας (και πιθανόν και εσείς) συγκαταλέγεται μεταξύ των βλαμμένων αυτών, μπορεί να λέει κάτι για το επίπεδό μας, αλλά σίγουρα αφήνει τους περισσότερους κάπως ψυχρούς.


Το web αντίθετα, είναι χρωματιστό, είναι πιο ζωντανό, είναι εύκολο, είναι hip (ακόμα). Μόνο που ως τώρα δεν ήταν Internetικό. Θυμίζει βιτρίνα μαγαζιού -και δόξα τω Θεώ έχουμε πολλά μαγαζιά γύρω μας. Τα webrings δίνουν μια δυνατότητα να γίνει και αυτό, κάτι παραπάνω, ειδικά για τους συμμετέχοντες. Αλλά όχι μόνο γι αυτούς. Αν επισκεφθείτε sites μέσα από ένα webring, θα νοιώσετε κι εσείς ότι υπάρχει κάτι που συνδέει τα sites αυτά (και δεν εννοώ τα bannerάκια) που υπάρχουν από κάτω. Είναι το ίδιο αίσθημα που δίνουν τα groups και -αν δε γίνομαι υπερβολικός- οι λίστες και τα πάσης φύσεως chats. Το "είμαστε εδώ και είμαστε μαζί". Περί αυτού δεν πρόκειται έτσι κι αλλιώς; Δοκιμάστε το και πείτε μου. Η διεύθυνση (όπως είπα ήδη), είναι http://www.webring.com/ και τα θέματα χιλιάδες.


Το ραδιόφωνο παίζει Rober Cray (Still got the blues for you), η ώρα είναι 9.45 βράδυ Δευτέρας 8 Ιουνίου και το εξηκοστό όγδοο S.N.A.F.U. πάει να συνεχίσει το Dragponlance του. Η σχολή χορού από κάτω έχει πιάσει κάτι από Τσαϊκόφσκι, η Ελένη κυνηγάει τους συνενοίκους της για κάτι κοινόχρηστα και ο καιρός θυμίζει στον ανταποκριτή σας ότι ένα laptop θα του επέτρεπε να δουλεύει από καμιά παραλία (που λέει ο λόγος). Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment