Monday, January 31, 2011

(26/4/97) Περί ναρκωτικών



Σύντροφοι πρεζάκια καλησπέρα σας. Για άλλη μια εβδομάδα, το ντίλι της περιοχής σας είναι εδώ, στη γνωστή υποφωτισμένη γωνία του κυβερνοχώρου (ΤΜ) για να σας κάνει. Αυτή τη βδομάδα, έχουμε σταφ ακουστερό από το Μεξικό αλλά αν ανήκετε στους πιο παραδοσιακούς, έχω φέρει κάτι πολύ λεγάτα bytes από το ΡΟΡ της Καλαμάτας γνωστού ISP. Αράξτε μπροστά στη μηχανή σας, κοιτάξτε καλά την οθόνη σας, σβήστε τα φώτα, ρίξτε και ένα καλό CD στη σιντιέρα και τραβήξτε ατόφιες τζούρες από το εβδομαδιαίο παραλήρημα του ανταποκριτή σας, καρυκευμένο με bits από τις πιο σένιες γειτονιές του Ιντερνέτ. Η ηλεκτρονική πρέζα είναι εδώ και δεν έχετε παρά να αφήσετε το μυαλό σας να κάνει τούμπες. Προσέξτε μόνο μη σας πάρει χαμπάρι η μαμά σας, καθώς πλέον οι μανάδες έχουν υποψιαστεί. Έπεσε γραμμή από τα media και μας παρακολουθούν.


Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο γράφων βλέπει τη λέξη "χρήστης" να δημιουργεί συνειρμό σχετικό με τα ναρκωτικά. Οι εντός των τειχών, κάνουν αρκετά συχνα πλάκα με το θέμα -πολύ συχνά προκαλώντας την απορία σε τρίτους. Πριν από χρόνια μάλιστα, ερχόταν συστηματικά την ΕΕΧΙ ένα newsletter από κάτι χριστιανούς οι οποίοι έγραφαν στο ετικετάκι του "Προς Ένωση Ελλήνων Χρηστών" και οι οποίοι είχαν αποφασίσει να μας βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της απεξαρτήσεως από τα drugs μέσω του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μας για το αντίθετο, το εν λόγω εφημεριδάκι εξακολουθούσε να έρχεται. Ίσως και να πηγαίνει ακόμα στα γραφεία της Πατριάρχου Ιωακείμ μια και -για τους εν λόγω χριστιανούς- είμεθα άτομα χρήζοντα βοηθείας. Τι να πεις.


Βέβαια, οι κολλημένοι χριστιανοί είναι ένα πράγμα και οι αφηνιασμένοι μηντιάδες είναι άλλο. Οι δεύτεροι είναι πολύ πιο οργανωμένοι, έχουν πολύ περισσότερη δύναμη και μπορούν να επηρεάσουν πολύ περισσότερο κόσμο, πολύ πιο άμεσα. Ειδικά δε σε μια περίπτωση όπως η τελευταία, που έχουν και στα χέρια τους hard facts, μάλλον έκαναν την καλύτερή τους. Επιτέλους, το σκοτεινό μυστικό του Internet αποκαλύφθηκε. Διαβάστε αύριο το αποκλειστικό ρεπορτάζ και δείτε το δελτίο των οκτώ και μισή. Τα παιδιά μας γίνονται εθισμένοι χρήστες και η ηλεκτρονική πρέζα τρέχει από τις οθόνες στις φλέβες τους. Ή αλλιώς, τι κάνει ο Θανασάκης κάθε βράδυ κολλημένος μπροστά σε μια οθόνη; Τώρα ξέρετε και πρέπει να δράσετε αστραπιαία. Κάθε λεπτό που περνάει είναι εις βάρος της υγείας του παιδιού σας, καθώς μεταμορφώνεται σε ένα αδηφάγο τέρας που κινδυνεύει να καταλήξει στη φυλακή ή σε κάποια κοινότητα απεξαρτήσεως. Τέτοια πράγματα.


Αν όλα αυτά φίλες και φίλοι μοιάζουν ακατάληπτα, θα πρέπει να συγκαταλέγεστε μεταξύ εκείνων των τυχερών που δεν είδαν ή δε διάβασαν τα παραληρηματικά δημοσιεύματα σχετικά με την έρευνα του τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ποιο είναι το ρεζουμέ; ότι ένα 12 τοις εκατό των χρηστών του Internet, παρουσιάζουν συμπτώματα εθισμού στη χρήση του Δικτύου. Δηλαδή κάτι τρέχει στα γύφτικα και με το συμπάθιο καθώς ζούμε και σε περίοδο που οι τσιγγάνοι είναι στα πάνω τους. Ένα ποσοστό χρηστών του Δικτύου, που δε διαθέτει εναλλακτικές λύσεις, προσκολλάται στο Δίκτυο για να περάσει την ώρα του, για να επικοινωνήσει, για να διαβάσει ή για να μάθει κάτι. Ότι δηλαδή συμβαίνει και με όλα τα πράγματα. Μόνο που σπάνια ακούμε "το μπάσκετ προκαλεί εθισμό -μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν". Και το γιατί είναι μάλλον προφανές, έτσι δεν είναι;


Υπάρχουν πολλά πράγματα που προκαλούν εθισμό φίλες και φίλοι. Και όταν λέμε εθισμό, μιλάμε για πραγματικό εθισμό, όχι για μούρλες που περνούν μόλις ο τρελλαμένος βρει καμιά κοπέλα να ασχολείται ή καμιά δουλειά. Μιλάμε για παράνοιες που μπορούν να απορροφήσουν όλη την ενέργεια του ενασχολούμενου και να τον κάνουν πραγματικά έναν αξιοθρήνητο μαλάκα που δεν μπορεί να τραβήξει το νου του πέρα από αυτά. Η πολιτική, τα αθλητικά και η τηλεόραση είναι τα τρία πρώτα που έρχονται στο μυαλό του γράφοντος αλλά αν το ψάξετε, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε και άλλα, εξ ίσου αν όχι περισσότερο επικίνδυνα. Βέβαια ουδείς κάνει σοβαρό θέμα τον εθισμό στο ποδόσφαιρο, ενώ ο εθισμός στην τηλεόραση είναι ίσως το μόνο θέμα που η τηλεόραση δεν πρόκειται να κάνει θέμα. Ποιος δαγκώνει το χέρι που του δίνει φαγητό;


Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι στα παιδία του Πανεπιστημίου που έκαναν την έρευνα, έτσι; Οι άνθρωποι, αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα θέμα που είναι στην επικαιρότητα, έκαναν τη μελέτη τους, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους και τα ανακοίνωσαν στο συνέδριο που έγινε στην πόλη τους. Το πρόβλημα είναι στους δεκάδες άσχετους συναδέλφους που βρήκαν μια παπάρα να γράψουν για να δικαιολογήσουν τις πέντε δεκάρες που παίρνουν από τις φυλλάδες στις οποίες γράφουν -και ο γράφων έχει ίδιαν άποψη για το πόσα παίρνουν αυτοί που έγραψαν τα συγκεκριμένα πράγματα στα συγκεκριμένα έντυπα. Κάπου ανάμεσα στην αποχώρηση από τα εγκόσμια του μακαριστού αρχιεπισκόπου και του τελευταίου μεγάλου ηγέτη, σφήνα στις απεργίες της Ολυμπιακής και πριν τα αιματοβαμμένα ρεπορτάζ για την Πασχαλινή έξοδο, ένα θέμα τέτοιου τύπου, έδωσε το "κάτι άλλο". Και τώρα βεβαίως πάμε για άλλα.


Αντίδραση; Δύο μέτωπα βλέπει ο γράφων φίλες και φίλοι. Από τη μία πλευρά η πλάκα ("Βοήθεια, είμαι εξαρτημένος" ή "Τώρα κατάλαβα γιατί ζητάνε κατοστάρικα όλοι αυτοί οι τύποι στη Στουρνάρη -για να πάρουν modem") και από την άλλη η σοβαρή πληροφόρηση. Πιάστε οποιονδήποτε βρίσκεται γύρω σας και εξηγήστε του με απλά λόγια αφ' ενός τι είναι το Δίκτυο και αφ' ετέρου τι είναι η τηλεόραση -για το τελευταίο μάλιστα, παραπέμψτε τον στην πολύ καλή δουλειά του Στέλιου Κούλογλου σχετικά με τα σικέ ρεπορτάζ. Υπενθυμίστε τους ότι υπάρχει μια τεράστια βιομηχανία η οποία δημιουργεί θέματα και κατασκευάζει ειδήσεις για να μπορέσει να πουλήσει διαφήμιση -και συνεπώς απορρυπαντικά, ουίσκι, αυτοκίνητα και προφυλακτικά- σε μια κορεσμένη αγορά που δανείζεται από την πιστωτική της κάρτα για να μπορέσει να αποκτήσει το τελευταίο μοντέλο. Δείξτε ότι το Internet είναι κάτι άλλο και προσκαλέστε τους δύσπιστους να κάνουν μια βόλτα και να δουν με τα μάτια τους. Δεν κινδυνεύουν. Στο τέλος-τέλος, ούτε στην ηρωίνη δεν κολλάς με την πρώτη φορά.


Το ραδιόφωνο παίζει Steppenwolf (The pusher), η ώρα είναι 3, μεσημέρι Κυριακής 26 Απριλίου και το εξηκοστό δεύτερο S.N.A.F.U. πάει για φαγητό. Ο καιρός για άλλη μια φορά τα έχει παίξει, η Ελένη λύνει ασκήσεις αρμονίας (έρχονται οι σχετικές εξετάσεις) και το απόγευμα πρέπει να φτιάξουμε και ένα κομμάτι -τα προς το ζην. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment