Sunday, January 30, 2011

(28/9/97) Περί παροχέων Internet



Το περιστατικό μου το μετέφερε φίλη φίλου, η οποία έτυχε να ταξιδεύει αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη. Μπροστά της, καθόταν ένα ζευγάρι κυρίων, νέων σε ηλικία οι οποίοι συζητούσαν περί Internet. Η φίλη δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με το αντικείμενο -με το ζόρι ξέρει να στείλει ένα mail και να κάνει λίγο web browsing. Επειδή όμως έχει αρχίσει και μπαίνει στο trip του Δικτύου, έστησε λίγο αυτί και άρπαξε κανά-δυό κουβέντες. Εκείνο που της έκανε εντύπωση, ήταν η ατάκα του ενός προς τον άλλον "Φαντάσου να πέσει αυτό το αεροπλάνο τώρα -θα κατασταφεί το ελληνικό Internet". Και έσπευσε να μας τη μεταφέρει, μαζί με κανά δυό άλλες λεπτομέρειες και περιγραφές που μας βοήθησαν να καταλάβουμε ποιοί ήταν οι εν λόγω δύο κύριοι.


Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον και ακόμα περισσότερο από τα αδιάκριτα ώτα των δημοσίως γραφόντων, σύντροφοι. Και παρ' όλο που το S.N.A.F.U. δε θα σας πει το ποιοί ήταν οι κύριοι, θα σταθεί λίγο στο mentality πίσω από τα λόγια τους, μια και αντικατοπτρίζουν έναν τρόπο σκέψης που αξίζει να σχολιαστεί και -ίσως- να μας προβληματίσει. Γιατί; Επειδή αυτός ακριβώς ο τρόπος σκέψης φταίει για το ότι το ελληνικό Internet δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να είναι. Βλέπετε, είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε τον ΟΤΕ, την έλλειψη ρευστού στην αγορά, την ανωριμότητα του κοινού και την αγραμματοσύνη του, μόνο που έτσι παρακάμπτουμε όλο χάρη το ποιοί είμαστε εμείς και το τί μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουν τα πράγματα.


Αυτή τη στιγμή, στην αγορά υπάρχουν τρεις μεγάλοι ISPs (Internet Service Providers ή παροχείς υπηρεσιών Internet για τους μη εξοικειωμένους με τα ακρωνύμια του Δικτύου) και καμμιά δεκαπενταριά μικρότεροι. Όλοι τους έχουν σκοπό να σας δώσουν τη δυνατότητα να συνδεθείτε με το Internet και να κάνετε τη δουλειά σας μέσα από αυτό, είτε είστε ιδιώτες, είτε είστε επιχείριση. Όλοι τους διαθέτουν κάποια σύνδεση, είτε με κάποιον από τους μεγαλύτερους (αν είναι μικροί), είτε με το εξωτερικό (αν είναι μεγάλοι), κάποιο προσωπικό και κάποιον εξοπλισμό. Επίσης όλοι τους διαθέτουν κάποια τεχνογνωσία (know how στα αρχαία ελληνικά) σχετικά με το πώς να σας διευκολύνουν στο να λύσετε κάποια από τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε στη διαδικασία σύνδεσής σας με το Δίκτυο.


Ως εδώ καλά. Το πράγμα αρχίζει να γίνεται προβληματικό -έως και εξωφρενικό- από τη στιγμή που κάποιοι εκ των παροχέων, αποφασίζουν να πείσουν τον κόσμο ότι είναι οι μεγαλύτεροι, οι σημαντικώτεροι και εν πάσει περιπτώσει αυτοί που δικαιούνται να ομιλούν για το θέμα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Έχουν πιό πολλή τεχνογνωσία, έχουν πιό πολλά σημεία παρουσίας σε όλη την Ελλάδα, έχουν πιό πολλούς μεγάλους πελάτες, έχουν πιό πολλά modems, έχουν πιό ωραίες εγκαταστάσεις, έχουν πιό πολλά προιόντα κλπ. Εν' ολοίγοις είναι οι καλύτεροι και άρα όλοι οφείλουν να τους το αναγνωρίσουν και να υποκύψουν.


Κάπως έτσι, προκύπτει το γιατί δύο πρωτοκλασάτα στελέχια ενός από αυτούς, έκαναν και τη συζήτηση που προαναφέραμε, στο αεροπλάνο. Με μια διαφορά, και με το συμπάθειο κιόλας (επειδή τυγχάνει να τους γνωρίζω αμφότερους). Οι εν λόγω κύριοι έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Ή για την ακρίβεια έχουν απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Βλέπετε καλοί μου φίλοι και υπομονετικοί αναγνώστες αυτών των εβδομαδιαίων παραληρημάτων, καμμιά εταιρεία αυτή τη στιγμή δεν προσφέρει τόσα πολλά στο ελληνικό Internet ώστε η απώλεια κάποιων στελεχών της (όσο υψηλόβαθμα και να είναι) να σημαίνει "κλείσιμο" του ελληνικού Internet.


Ναι, οι υπηρεσίες των ISP είναι σχετικά καλές (με δεδομένο το πόσο νέο είναι το Internet στη χώρα), η τεχνογνωσία τους είναι αποτελεσματική και ήδη έχουν αρχίσει να βάζουν τα πράγματα σε μια σειρά που θα φέρει σε 3-5 χρόνια μια κατάσταση ικανοποιητική. Μόνο που προς το παρόν βρίσκονται ακόμα στην αρχή και έχουν να διανύσουν πολύ και δύσκολο δρόμο μέχρι να φτάσουν στην ικανοποιητική αυτή κατάσταση. Και αν μου επιτρέπουν τη φιλική συμβουλή, αν θέλουν να καταφέρουν να φτάσουν, καλά θα κάνουν να εγκαταλείψουν την ανόητη τακτική του "εμείς κι' άλλος κανείς" -είναι πολύ μικροί και άσχετοι με το παιχνίδι των επιχειρήσεων για να νομίζουν ότι μπορούν να το ορίζουν αυτοί.


Για να μη μιλήσουμε για την ολοκληρωτικά βλακώδη αντίληψη ότι το Internet (στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού) εξαρτάται από συγκεκριμένα πρόσωπα για να επιβιώσει. Το Internet έχει προκύψει από μια σειρά συνθήκες, την ταχύτατη πορεία των οποίων κανείς δεν είναι τόσο μεγάλος για να επηρεάσει πιά. Ακόμα και αν κλείσουν όλοι οι ISP της Ελλάδας, την επόμενη μέρα θα έχουν ανοίξει άλλοι δέκα στη θέση τους, επειδή έχει δημιουργηθεί ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στο Internet. Και αυτό όσο πιό γρήγορα το αντιληφθούν οι -κατά τα άλλα συμπαθείς- υψηλόβαθμοι, τόσο πιό γρήγορα θα σταματήσουν να κινούνται ανόητα και θα αρχίσουν να κάνουν σοβαρή δουλειά. Γιατί προς το παρόν, σοβαρή δουλεία κάνουν μόνο οι τεχνικοί τους. Νάναι καλά τα παιδιά που δεν την έχουν ψωνίσει.


Το ραδιόφωνο παίζει Frank Zappa (Joe's garage), η ώρα είναι 15.23 μεσημέρι Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου και το εικοστό δεύτερο S.N.A.F.U. πάει για φαγητό, μια και έχουμε και συνάντηση στην ΕΕΧΙ το απόγευμα. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment