Monday, January 31, 2011

(16/5/98) Όλοι στο Ιντερνέτ



Κάτι τέτοιες στιγμές φίλες και φίλοι αναγνώστες, ο ανταποκριτής σας νοιώθει ότι δεν έχει να πει τίποτα. Παρά τη δεδομένη του ευφράδεια -και αυτό καλείστε να το επιβεβαιώσετε- μερικές φορές κάποιοι βγαίνουν τόσο πολύ από αριστερά που το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τους παραχωρήσεις το βήμα και να μείνεις σιωπηλός αφήνοντάς τους να κάνουν παιχνίδι. Όπως έλεγε και ο άλλος, ό,τι και να πεις κάτι περισσεύει.


Το σοκ ήρθε την Παρασκευή, όταν ο ανταποκριτής σας πέρασε από το περίπτερο για να πάρει την εφημερίδα του. Και εκεί το είδε, κρυμμένο πίσω από άλλα πρωτοσέλιδα. Ήταν το φύλλο της εφημερίδας Αυριανή, το οποίο στο πάνω του μισό, έγραφε με στοιχεία 5,5 εκατοστών (για να μη μπλέκουμε με στιγμές) "ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ" με υπότιτλο "χωρίς κομπιούτερ" και με υπέρτιτλο "Με μια πάμφθηνη πρωτοποριακή συσκευή που συνδέεται με κάθε τηλεόραση". Το υπόλοιπο της σελίδας είχε δύο (ακόμα) διαφημίσεις και στο περιθώριο κάτω αριστερά υπήρχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας -θέματα ήσσονος σημασίας προφανώς σε σχέση με την καινοτομία του Internet που μονοπωλούσε την πρώτη σελίδα. Φυσικά, υπήρχε και η απαραίτητη παραπομπή σε εσωτερική σελίδα για να μάθουμε περισσότερα για την υπερπροσφορά της εφημερίδας.


Εννοείται ότι ο ανταποκριτής σας δεν άντεξε στον πειρασμό και έβγαλε σχεδόν αυτόματα το κατοστάρικο που κοστίζει η εφημερίδα, τρέχοντας παράλληλα να προλάβει κάποιο κατάστημα χαρτικών στην οδό Στουρνάρη. Λίγα λεπτά αργότερα, η πρώτη σελίδα της εφημερίδας αναρτήθηκε σε περίοπτη θέση στο γραφείο του, μέσα σε κορνίζα με τζαμάκι, προκειμένου να απαθανατιστεί για τις επερχόμενες γενεές. Τι διάολο, δεν εμφανίζεται και κάθε μέρα τέτοιος τίτλος και με τέτοια διατύπωση στον ελληνικό Τύπο. Αν μάλιστα συνδυάσουμε το πρωτοσέλιδο με το γενικότερο στυλ της εφημερίδας, καταλήγουμε σε ένα συνδυασμό που δεν πρέπει να χάσει κανείς Δικτυοπολίτης. Κάπως έτσι γίνεται ο άνθρωπος σουρεαλιστής -τι Μπρετόν και αηδίες συζητάμε. Εδώ οι άνθρωποι υπερέβησαν εαυτόν και εμφανίστηκαν πιο μπροστά από ό,τι έχουμε πει ή κάνει εδώ και χρόνια. Μπορείς να μην τους παραδεχτείς;


Μετά την ανάρτηση του πρωτοσελίδου στον τοίχο και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, πρέπει να σας ομολογήσω ότι ξύπνησε ο δημοσιογράφος μέσα μου. Τι στην οργή, σκέφτηκα, δεν κοιτάμε και το κείμενο που συνοδεύει το πρωτοσέλιδο, να μάθουμε κάτι παραπάνω για την "πρωτοποριακή συσκευή" και για τη "μεγάλη προσφορά της Αυριανής"; Ούτως ή άλλως, από ό,τι λένε, είναι "πάμφθηνη" και θα μας βάλει όλους στο Internet. Έτσι, γύρισα στην σελίδα 3 όπου και παρέπεμπε το πρωτοσέλιδο, περιμένοντας -με αρκετή ανησυχία ομολογουμένως- τις περαιτέρω πληροφορίες. Και φυσικά τις είδα. Το άρθρο κάλυπτε τη μισή σελίδα και ξεκινούσε με έναν αρκετά παχύ τίτλο "Ολοι στο Ιντερνέτ" -σας διαβεβαιώ ότι η ορθογραφία είναι ακριβώς όπως την έχει η εφημερίδα. Στη συνέχεια, μας πληροφορούσε ότι η εφεύρεση αυτή είναι πρωτοποριακή μια και θα λύσει τα προβλήματα "όλων των ΕΛΛΗΝΩΝ" (δική τους ορθογραφία) που με "ΕΛΑΧΙΣΤΟ ως ΜΗΔΕΝΙΚΟ κόστος" θα μπορούν να γευτούν αυτή την "επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας αφού η συσκευή αυτή δεν πωλείται στο εμπόριο" αλλά μόνο μέσω της Αυριανής.


Στο άρθρο, περιλαμβάνονται κάποια σημαντικά σημεία, μεταξύ των οποίων το ότι η συσκευή "Προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις σελίδες του ΙΝΤΕΡΝΕΤ στον πλανήτη", ότι θα έχει "Συνεργασία με τον ΟΤΕ τον ταχύτερο και καλύτερο PROVIDER INTERNET στην Ελλάδα" και θα παρέχει "Δωρεάν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (E-mail) για δωρεάν μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο" και "Δυνατότητα παρακολούθησης άλλων καναλιών ταυτόχρονα με το INTEΡNET". Τέλος, η συσκευή "Λειτουργεί και συνδέεται σε όλες τις τηλεοράσεις (μέχρι και στις... ασπρόμαυρες)". Όλα αυτά διότι "η επικοινωνία δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων και των ειδικών αλλά να γίνει κτήμα όλου του λαού" -η εφημερίδα διατείνεται ότι "επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα σε όλους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και συνταξιούχους να αποκτήσουν πρόσβαση στο μαγικό κόσμο του ΙΝΤΕΡΝΕΤ". Κάπως έτσι, φίλες και φίλοι αναγνώστες του S.N.A.F.U. "Θ' ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΚΝΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ". Σας δίνω το λόγο της τιμής μου, ότι ό,τι υπάρχει μέσα σε quotes είναι αντιγραμμένο από την εφημερίδα με προσοχή στην ορθογραφία και στη διατύπωση.


Ποίηση φίλοι αναγνώστες. Σκέτη ποίηση. Νοηματικώς τε και γλωσσολογικώς πρόκειται για ένα καταπληκτικό πόνημα το οποίο δεν ξέρω πόσο θα κάνει γκελ (κατά το δημοσιογραφικώς λεγόμενο) στο κοινό της εφημερίδας, όμως αξίζει να κάνει το γύρο του Internetικού κόσμου. Όχι τόσο επειδή σε ένα κομμάτι πεντακοσίων λέξεων υπάρχει τόσο λίγη πληροφορία, αλλά για τη διατύπωση και το concept που το κομμάτι αποπνέει. Με τις απαιτούμενες λαϊκίστικες πινελιές -έχουμε και κάποιο στυλ διάολε- με την προβολή της εφημερίδας ως Προμηθέα που φέρνει το φως του Internet στο λαό και πάνω από όλα με εκείνη την πολεμική κραυγή-παρότρυνση "ΟΛΟΙ ΣΤΟ IΝΤΕΡΝΕΤ χωρίς κομπιούτερ" (ο τόνος στη λήγουσα πάντα) η εφημερίδα κάνει πράξη εκείνο το "IP on everything" που ο κακομοίρης ο Vinton Cerf προσπαθεί από χρόνια να εξηγήσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Έτσι, μετά το "γκρέμισμα του Καραμανλισμού" η εφημερίδα γίνεται μπροστάρης στον αγώνα του λαού για δικαίωμα στο "μαγικό κόσμο του ΙΝΤΕΡΝΕΤ και των ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ".


Τι μπορεί να προσθέσει ο ανταποκριτής σας φίλες και φίλοι; Και πως να το κάνει όταν το κείμενο μιλάει από μόνο του τόσο δυνατά. Το μόνο που μπόρεσε να κάνει, ήταν - όπως έγραψα στην αρχή- να κρεμάσει το πρωτοσέλιδο στον τοίχο του και να συνεχίσει τη δουλειά του. Πως μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς απέναντι σε κάποιον που ουρλιάζει -ξέρετε βέβαια τι σημαίνει στο Internet το να γράφουμε με κεφαλαία, έτσι; Και πως μπορεί να μιλήσει σε κάποιον που δείχνει τόσο αποφασισμένος να φέρει την επανάσταση; Δεν έχουμε παρά να σιγήσουμε και να περιμένουμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας μόνο ότι η εν λόγω συσκευή θα είναι σαν αυτές που ξέρει ο γράφων, δηλαδή με περιορισμένη δυνατότητα επικοινωνίας (λίγο web βλέπουν, κι αυτό κουτσουρεμένο). Φαντάζεστε το κοινό της εφημερίδας να εισβάλλει στο Usenet ή στις λίστες;


Το ραδιόφωνο παίζει ο ραδιόφωνο παίζει Frank Sinatra (It's alright with me -αντίο Franky), η ώρα είναι 3.48 μεσημέρι Σαββάτου 16 Μαίου και το εξηκοστό πέμπτο S.N.A.F.U. πάει για φαγητό, ελπίζοντας ότι το βράδυ θα βρεθεί με την καλή του. Καλή σας εβδομάδα και θα σας δω στα οδοφράγματα του Δικτύου. Μάης είναι και φέτος κλείνουν 30 χρόνια από το Μάη του '68. ΕΙ-ΜΑΣΤΕ ΓΚΡΟΥ-ΠΟΥ-ΣΚΟΥΛΑ! ΕΙ-ΜΑΣΤΕ ΓΚΡΟΥ-ΠΟΥ-ΣΚΟΥΛΑ!

No comments:

Post a Comment