Sunday, January 30, 2011

(28/12/97) Περί



Εικόνες. Από μια χρονιά που τελειώνει. Για το ημερολόγιο. Το Δίκτυο μεγαλώνει. Μπαίνει στις πρώτες σελίδες και στα εξώφυλλα. Οι "ειδικοί" γίνονται όλο και περισσότεροι. Περιοδικά ανοίγουν και κλείνουν. Ο ’ρης στο Internet. Η σκοτωμένη πριγκίπισσα στο Internet. Η πορνογραφία στο Internet. Το ηλεκτρονικό εμπόριο στο Internet. Η λογοκρισία στο Internet. Οι χάκερς στο Internet. Οι μεγάλες εταιρίες στο Internet. Η διαφήμιση στο Internet. Ο ΟΤΕ στο Internet. Τα μεγάλα κανάλια το Internet. Οι εφημερίδες στο Internet. Τα σχολεία στο Internet.


Ο θόρυβος όλο και μεγαλώνει, το μιμίδιο όλο και απλώνεται. Οι κόμβοι πολλαπλασιάζονται. Οι χρήστες περισσότερο. Δουλειές γεννιούνται από το πουθενά. Επιχειρήσεις στήνονται μέσα σε μια νύχτα. Ειδήμονες δημιουργούνται από το πουθενά. Ο χώρος γεμίζει. Οι γραμμές στους παροχείς γίνονται δυσεύρετες. Οι ταχύτητες προς τα έξω γίνονται αργές. Τα μηχανήματά μας γίνονται ανεπαρκή. Νέα προγράμματα θα λυσουν όλα μας τα προβλήματα. Νέοι υπολογιστές θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Νέοι παροχείς υπηρεσιών θα μας δώσουν καλύτερες υπηρεσίες. Νέοι δημοσιογράφοι θα μας πληροφορήσουν εγκυρότερα. Οι συνδέσεις μας θα γίνονται μέσω του δικτύου παροχής ρεύματος. Μέσω ISDN. Μέσω δορυφόρου.


Το email καταργείται και στη θέση του μπαίνει το videoconferencing. Το web καλύπτει τα πάντα με μια μουλτιμιντιοσύνη. Οι μηχανές αναζήτησης γίνονται παντοδύναμες και αποτελεσματικότατες. Στο Internet βρίσκεις ότι ζητήσεις. Ο τζίρος της αγοράς ανεβαίνει κατακόρυφα. Όλοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το Δίκτυο. Όλα τα άλλα μέσα καταργούνται. Όλοι αποκτούν από δύο και από τρείς υπολογιστές. Όλοι καλωδιώνονται. Τα σύνορα καταργούνται. Τα κράτη καταρρέουν. Ο ηλεκτρονικός παράδεισος είναι εδώ. Όλοι επικοινωνούν με όλους. Το Internet είναι το σημαντικώτερο πράγμα που συνέβη αυτόν τον αιώνα. Το Internet είναι το σημαντικώτερο πράγμα που συνέβη ποτέ. Το Internet είναι η δεύτερη αναγέννηση.


Πόσα από όλα αυτά ακούσατε μέσα στη χρονιά που πέρασε φίλες και φίλοι, συνοδοιπόροι του S.N.A.F.U. στις περιπλανήσεις του στα δίκτυα; Και πόσα από αυτά επαληθεύτηκαν; Πόσα από αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζείτε εσείς, τόσο εντός Internet όσο και εκτός; Πόσο πιστεύετε ότι η χρονιά αυτή έφερε τη νέα εποχή, τη νέα τάξη πραγμάτων; Πόσο άλλαξαν οι άνθρωποι χάρη στο Δίκτυο; Πόσο διαφοροποιήθηκε η ζωή σας εξ' αιτίας του; Πόσο άλλαξε η κοινωνία που ζούμε, τα media, η εκπαίδευση, οι σχέσεις σας; Πόσο αυτή η χρονιά έφερε κοσμοϊστορικά ή συναρπαστικά ή έστω απλά ενδιαφέροντα πράγματα στη ζωή σας;


Θα λυπήσω τους μελλοντολάγνους, όμως ειλικρινά ελάχιστα από τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν και λέχθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, πιστεύω ότι θα σημαδέψουν το 1997 σε σχέση με το Δίκτυο. Και δεν εννοώ μόνο στην Ελλάδα. Όσα έγιναν, ήταν αναμενόμενο να συμβούν. Δεν υπήρξαν εκπλήξεις, δεν υπήρξαν δραματικές εξελίξεις, δεν υπήρξαν πρόσωπα που χαράχθηκαν στις μνήμες μας. Όσοι ήταν μέσα στο παιχνίδι, μπήκαν πιο μέσα, και από όσους ήταν έξω, μπήκε μέσα ένα μικρό κομμάτι. Κατά τ' άλλα, το Δίκτυο παρέμεινε αυτό που ήταν και πριν. Σημαντικό για κάποιους, ενδιαφέρον για κάποιους άλλους, αδιάφορο για τους περισσότερους.


Το έχω ξαναγράψει: Το Internet δεν είναι συναρπαστικό, τουλάχιστον για τα δεδομένα του περισσότερου κόσμου. Οι πραγματικές του αξίες βρίσκονται σε τομείς όπως η επικοινωνία με άλλες κουλτούρες και άλλους ανθρώπους, η δυνατότητα έκφρασης, η δυνατότητα προώθησης νέων ιδεών -πράγματα που οι συνάνθρωποί μας μάλλον βρίσκουν βαρετά. Ως εκ τούτου, τι θα μπορούσε να γίνει που να θεωρηθεί τόσο συνταρακτικό και που να κάνει το κοινό (αλλά και εμάς που βρισκόμαστε εδώ γύρω) να εντυπωσιαστούν; Μη γελιόμαστε. Είναι, ένα πράμα που γίνεται μέσω υπολογιστών και που δεν αφορά παρά μόνο τους λίγους φανατικούς. Όπως λέει εξ' άλλου και ο δημοφιλής λαϊκός βάρδος "...δεν καταλαβαίνω, τί λένε τα κομπιούτερς κι' οι αριθμοί". Ο μόνος είναι νομίζετε;


Ναι, θέλω κάτι παραπάνω από το Δίκτυο. Θέλω αστραφτερές γραμμές πολλών Mbps στο σπίτι μου, γρήγορες μηχανές και sites με περιεχόμενο. Θέλω κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο. Όμως ήδη νοιώθω πολύ-πολύ καλά με αυτό που έχω. Το παράθυρο που μου άνοιξε, όταν άκουσα για πρώτη φορά το σφύριγμα των modems που συνδέονται, παραμένει ορθάνοιχτο και με καταπληκτική θέα. Και όσο και αν αυτό δε λέει κάτι στους αλλοτριωμένους τηλεθεατές που περιμένουν θαύματα, λέει πολλά στον ανταποκριτή σας φίλες και φίλοι. Ούτως ή άλλως -για να σχολιάσουμε και το λαϊκό βάρδο- ο καθένας καταλαβαίνει αυτό που θέλει να καταλάβει.


Το ραδιόφωνο παίζει Louis Armstrong (Do you know what it means, to miss New Orleans?), η ώρα είναι 21.30, βράδυ Κυριακής 28 Δεκεμβρίου και το τεσσαρακοστό πέμπτο S.N.A.F.U., το τελευταίο S.N.A.F.U. της χρονιάς αναρωτιέται αν σας έκανε καλή παρέα αυτούς τους μήνες. Σας ευχαριστεί για τις επισκέψεις σας, ελπίζει ότι δε σας ζάλισε με τις αναφορές στην αγαπημένη του και ελπίζει να συνεχίσετε να το επισκέπτεστε και στο καινούριο του σπίτι, το οποίο θα εγκαινιαστεί -hopefully- στα πρώτα του γενέθλια. Καλή σας εβδομάδα, καλή χρονιά και όποιος έχει ιδέα τι απέγιναν οι δράκοι, ας μου στείλει ένα mail.

ΥΓ
Το ποστ αυτό, είχε πραγματική ημερομηνία «29/6/97» –προφανώς είχα κάνει κάποιο λάθος στο copy-paste. Άλλαξα την ημερομηνία στην κανονική προκειμένου να μη γίνει μπέρδεμα σε όσους το διαβάζουν σήμερα.

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Ιανουάριος 2011

No comments:

Post a Comment