Sunday, January 30, 2011

(14/12/97) Περί τεχνικών και "τεχνικών"



Πριν από μια εβδομάδα που λέτε φίλοι και φίλες του S.N.A.F.U. ο ανταποκριτής σας ξεκίνησε να επισκεφθεί φίλο ο οποιός εκτίει την ποινή του στον Ελληνικό Στρατό ως νεοσύλλεκτος. Μη βιαστείτε να με κακοχαρακτηρίσετε -δεν πρόκειται να επανέλθω στα του Ε.Σ. Το ενδιαφέρον προέκυψε στο ταξί, πηγαίνοντας προς το σταθμό των ΚΤΕΛ. Και επρόκειτο για μια δεσποινίδα, περί τα 25 το πολύ, με εμφάνιση κομμώτριας από τα Λιόσα (σκόπιμο αυτό κ.διορθώτρια) η οποία εισέβαλλε τόσο στο ταξί (δια της γνωστής, παρανόμου τακτικής της διπλής κούρσας), όσο και στη συζήτηση που είχα με την Ελένη (δια της γνωστής, εκνευριστικής τακτικής του έτσι θέλω). Η δε πέτρα του σκανδάλου ήταν τα κινητά τηλέφωνα και για την ακρίβεια, η κινητή τηλεφωνία γενικώς.


Εξ' αιτίας μιας κακής λήψης που είχε το τηλέφωνό μου, αντάλλαξα με τον ταξιτζή κανά-δυό σχόλια, στα οποία η εν λόγω δεσποινίς παρενέβη, λέγοντας με περισσή βεβαιότητα ότι όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν, τώρα που θα μπει στην κινητή και ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός -σύμφωνα πάντα με τη δεσποινίδα- θα φέρει την επανασταση στην κινητή τηλεφωνία, καθώς τα δικά του τηλέφωνα θα είναι φθηνά και πολύ καλά. Εις μάτην, προσπάθησα να αρθρώσω μια γνώμη, ότι δηλαδή το πρότυπο GSM που χρησιμοποιούν οι εταιρίες τώρα, θεωρείται γενικώς καλύτερο από το πρότυπο DCS που πρόκειται να χρησιμοποιεί ο ΟΤΕ (ή καλύτερα η CosmOTE). Η δεσποινίς, αφού πρώτα με ρώτησε από που ξέρω αυτά που ξέρω, δήλωσε με ύφος δέκα καρδιναλίων, ότι η δική της ενημέρωση ήταν καλύτερη επειδή "εργάζεται στον ΟΤΕ και ξέρει".


Επειδή ο γράφων ήταν στις καλές του, δε φόρεσε το καπέλο του κακού μπάτσου, με αποτέλεσμα να αφήσει την κομμώτρια να πει το ποίημά της ανενόχλητη. Μέσα στο παραλήρημα της, η δεσποινίς ανακάτεψε την OTEnet, τα δίκτυα Novell και το πόσο άσχημα πάνε τα πράγματα καθώς "όλοι μπαίνουν με μέσον" και επιπλέον "δεν υπάρχουν λεφτά" (σσ. στον ΟΤΕ εννοείται). Έτσι, βρέθηκε σύντομα να συμφωνεί με το γράφοντα ότι ο ΟΤΕ θα χάσει το παιχνίδι της κινητής (αυτό που μέχρι πριν από πέντε λεπτά θα κέρδιζε) και ότι "άμα ο ΟΤΕ ιδιωτικοποιηθεί, θα πεταχτούν στο δρόμο όλοι γιατι είναι άσχετοι". Αν αυτά σας ακούγονται σουρρεαλιστικά, το ίδιο συνέβη και σε εμένα που τα άκουγα χωρίς πολλά -πολλά σχόλια.


Κατεβήκαμε από το ταξί στα ΚΤΕΛ για να πάμε εκεί που είχαμε να πάμε (σας είπα ότι ήμουν με την Ελένη, έτσι δεν είναι;) όμως η όλη ιστορία μου άφησε μια σειρά από ερωτήματα που όπως ήταν αναμενόμενο, εξελίχθηκαν σε άγχη. Για να φύγουν λοιπόν από πάνω μου, τα εκθέτω ενώπιόν σας και αναρωτιέμαι μεγαλοφώνως, μπας και εσείς, πού' σαστε υγιείς και αξιοπρεπείς, μπορείτε να με βοηθήσετε. Και αν νομίζετε ότι το πράγμα είναι απλό, κάνετε λάθος. Βλέπετε φίλες και φίλοι, η εν λόγω δεσποινίς είναι μόνο μια από μια φυλή που ενδημεί σε όλες τις εταιρίες, σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και σε όλα τα εγασιακά περιβάλλοντα. Πρόκειται για τις κατά φαντασία τεχνικούς -και δεν είναι μόνο γυναίκες.


’σχετες και άσχετοι, άνευ προσόντων σε οτιδήποτε -εκτός ίσως από καλά σκορ σε συγκεκριμένες σεξουαλικές δραστηριότητες- με πλημμελή γνώση ακόμα και των στοιχειωδών ελληνικών, βρίσκονται (είτε λόγω των προαναφερθέντων επιδόσεών τους, είτε -συχνότερα- λόγω μέσου) σε θέσεις που πολύ συχνά είναι απαιτητικές. Με μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση 1-2 μηνών, την οποία συνήθως δεν παρακολουθούν -και αν παρακολουθούν, δεν καταλαβαίνουν- βρίκονται να χειρίζονται κάποια μηχανήματα και να αποκτούν εμπειρία που τις/τους καθιστά "τεχνικά καταρτισμένες/ους". Και η ιδιότητα αυτή αυξάνει με την παλαιότητα -μια έννοια που έχει αποκτήσει πολύ περισσότερη αξία από αυτή που θα έπρεπε να έχει.


Οι άνθρωποι αυτοί, αποκτούν έτσι ένα κοινωνικό status "ειδήμονα" και "σχετικού" το οποίο φροντίζουν να αερίσουν με κάθε ευκαιρία, ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται, με ποιόν μιλούν και ποιό είναι το θέμα. Και αν βεθούν απέναντι σε κάποιον που όντως ξέρει κάτι, θα λουφάξουν και θα κοιτάξουν να συμφωνήσουν, καθώς η μαγκιά τους πάει περίπατο. Επειδή όμως σπάνια έρχονται αντιμέτωποι με κάποιον που να είναι πιό σχετικος από αυτούς, συνεχίζουν την ενοχλητική τους τακτική, τόσο στις σχέσεις τους με τους συναδέλφους τους, όσο και στις σχέσεις τους με το κοινό, το οποίο πολύ συχνά ταλαιπωρούν, μια και αυτοί ξέρουν τα "τεχνικά".


’μυνα; Δυστυχώς για τους πολλούς καμμιά. Όσο οι απλοί άνθρωποι δε θα ξέρουν τίποτα για το πως δουλεύει το τηλεφωνικό σύστημα ή το σύστημα παροχής ρεύματος, οι ηλίθιοι αυτοί θα βρίσκονται από πάνω, παριστάνοντας τους σχετικούς, θάβοντας με διάφορους τρόπους τους πραγματικά καλούς τεχνικούς, δημιουργώντας συνδικαλιστικά προβλήματα -προκειμένου να μη χάσουν τις θέσεις που αδικαιολόγητα έχουν. Προβατοποιημένοι ψηφοφόροι, τσιράκια της εκάστοτε κυβέρνησης, ανάξιοι να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να αναπαράγουν τη μαλακισμένη τους νοοτροπία. Ο μόνος που μπορεί να τους τσακίσει, είναι κάποιος που πραγματικά ξέρει κάτι γιατί μόνο αυτός μπορεί να τους σπάσει τον τσαμπουκά. Μήπως να πλακώναμε τις επιδρομές στις εν λόγω υπηρεσίες αναλαμβάνοντας -πάντα με το χαμόγελο και πολύ ευγενικά- να τους βάλουμε στη θέση τους; Και εννοώ να επιστρέψουν στο πιστολάκι του κομμωτηρίου, από το οποίο δεν έρπεπε να έχουν φύγει ποτέ...


Το ραδιόφωνο παίζει Richie Havens (Freedom), η ώρα είναι 11.10 βράδυ Κυριακής 14 Δεκεμβρίου και το τεσσαρακοστό τρίτο S.N.A.F.U. πάει για ποτό (αφού τηλεφωνήσει στην καλή του για να την καληνυχτίσει. Καλή σας εβδομάδα, πολλές ευχαριστιες στο Διονύση για το πολύ καλό bannerάκι που έφτιαξε για το S.N.A.F.U. και έβαλε στην πρώτη σελίδα της ΕΕΧΙ -όποιος το θέλει, είναι στη διάθεσή του- και συγνώμη από τις κομμώτριες. Δεν έχω τίποτα μαζί τους.

No comments:

Post a Comment