Sunday, January 30, 2011

(7/9/97) Περί μέλλοντος



Καλώς τους, καλώς τους. Καλά-καλά δε γυρίσαμε από τας εξοχάς και πάλι εδώ στις οθόνες σας βλέπω. Στώμεν καλώς; Ελπίζω πως ναι -εμείς τουλάχιστον δόξα τω Θεώ, διάγωμεν βίον ενάρετον και λίαν συναρπαστικόν, καθώς με το που επιστρέψαμε, έπεσαν πάνω μας άπαντες οι εργοδότες και ζητούν "την ύλη". Όμως, καθώς τυγχάνουμε πιο πολύ fans του πνεύματος, λέμε να το δούμε κάπως αλλιώς το πράγμα. Μέρες πούναι...


Τί σημαίνει "μέρες πούναι"; Λόγω παρατεταμένης εφηβείας (το σύνδρομο του Peter Pan που λέει και ο Keith Richard για το alter ego του, το Mick Jagger), ο σχολιαστής σας ένιωθε ανέκαθεν τη χρονιά να αρχίζει (και να τελειώνει) με το σχολικό τρόπο -ήτοι αρχή το Φθινόπωρο και τέλος το Καλοκαίρι. Έτσι, νοιώθει μια διάθεση για αποφάσεις για τη νέα χρονιά, κάτι που οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν την Πρωτοχρονιά ή στα γενέθλιά τους. Αν συνυπολογίσουμε δε και το ξαναδιάβασμα κάποιων βιβλίων του Tom Robbins που έπεσε τις μέρες αυτές, έχω μια αίσθηση ότι από κάπου φυσάει ένας άνεμος αλλαγής. Δεν έχω ιδέα από που, ούτε με ποιά κατεύθυνση, όμως σας διαβεβαιώ καλοί μου αναγνώστες ότι κάτι ψήνεται.


Το μέλλον θα έχει χελώνες. Ήταν η δεύτερη φορά φέτος στη Ζάκυνθο που τις είδα από κοντά και ειλικρινά αισθάνθηκα πιο έντονη από ποτέ την ανάγκη να βοηθήσω σε κάτι τέτοιο. Δε δίνω μία αν οι "χελωνάδες" του συλλόγου προστασίας τους, είναι καλά παιδία ή όχι (προσωπικά πιστεύω πως είναι) είμαι όμως βέβαιος ότι οι ίδιες οι χελώνες έχουν ανάγκη από βοήθεια. Και όχι μόνο επειδή αν δεν ήταν αυτές θα μας έτρωγαν οι τσούχτρες, αλλά κυρίως γιατί υπενθυμίζουν το βασικό κανόνα συμβίωσης στον πλανήτη: Οτι πρώτο συστατικό της λέξης, είναι το "συν".


Το μέλλον θα έχει πιθανότατα επαγγελματικές αλλαγές. Ο σχολιαστής σας έχει βαρεθεί τα περί της τεχνολογίας, αν και όχι την ίδια την τεχνολογία. Ο Bill Gates, ο Larry Ellison, ο Mark Andreesen, η Microsoft και η Netscape και η SUN και η Intel, έχουν αρχίσει να με κάνουν να πλήττω θανάσιμα με τις συνεχείς ανακοινώσεις τους για "το προιόν που θα αλλάξει το ρου της ιστορίας" και για το πώς θα είναι η ζωή μας με το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Ούτως ή άλλως δεν έδινα μία για το πόσα λεφτά έχει ο Scott Mc Nealy, άρα μικρό το κακό. Δεν εννοώ πάντως ότι θα μείνω εκτός Δικτύου και εκτός υπολογιστών -κάθε άλλο. Ακριβώς επειδή βρίσκω τους υπολογιστές και τα δίκτυα πολύ ενδιαφέροντα, λέω να ασχοληθώ μαζί τους κάπως διαφορετικά, αν και πολύ φοβούμαι ότι το γράψιμο θα με κυνηγάει όπου και αν πάω.


Το μέλλον θα έχει κάτι πιο δημιουργικό. Όπως έχω πει και άλλοτε, είχα κατά καιρούς διάφορες δημιουργικές ανησυχίες, που απέδωσαν άλλες λιγώτερο και άλλες περισσότερο. Καιρός να επιστρέψουν, καθώς -και ακριβώς λόγω σχέσης με την τεχνολογία- έχουν αρχίσει να μου μπαίνουν παράξενες ιδέες. Θέλω μουσική και θέατρο και βιβλία, παράξενα αφρικάνικα κρουστά και ασιατικά έγχορδα, χρώματα και γκράφφιτι, κόμικς και αικίντο, συζητήσεις ως το πρωί και φωτογραφικές μηχανές. Ο κόσμος είναι γεμάτος από όμορφα πράγματα και είναι κρίμα να μένεις μακριά τους. Ούτως ή άλλως, έτσι έχεις και κάτι να γράψεις -δεν είναι έτσι φίλοι αναγνώστες;


Το μέλλον θα έχει αναβαθμίσεις στο χώρο -ο σχολιαστής σας έχει βαρεθεί το σπίτι του και ετοιμάζεται να αναλάβει ανακαινίσεις, βαψίματα, ηλεκτρικά, υδραυλικά, μονώσεις και ένα σωρό άλλα τέτοια χειρωνακτικά. Βλέπετε αν το σπίτι σου το θέλεις και για κάτι άλλο εκτός από γραφείο πρέπει να φροντίσεις για το πως είναι -ειδικά αν έχεις και ένα ιδιαίτερο βίτσιο με το να φιάχνεις χώρους. Ελπίζω εσείς που είστε κοντά να περάσετε για ποτάκι/καφεδάκι μόλις το φιάξω. Θα έχει και καλή μουσική :-)


Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον θα έχει πολλά ακόμα, καλά και κακά. Ελπίζω για τα καλύτερα και εύχομαι να αντέξω τα -όποια- χειρότερα. Ούτως ή άλλως, κάθε χρονιά έχει τα δικά της. Το ίδιο δε συμβαίνει και σε εσάς; Ελπίζω πάντως, να εξακολουθήσετε να περνάτε και φέτος πέντε-δέκα λεπτά από τον εβδομαδιαίο χρόνο σας στο Internetικό μου σπίτι. Αν δε, σας μπήκαν απορίες για τον Tom Robbins, περάστε από το http://www.rain.org/~da5e/tom_robbins.html και για τις χελώνες από το http://www.compulink.gr/STPS/ -είναι ο Σύλλογος για την Προστασία Θαλάσσιας Χελώνας. Της καρέτας που λένε...


Το ραδιόφωνο παίζει The Doors (Wintertime Love), η ώρα είναι 21.52 και το εικοστό ένατο S.N.A.F.U. πάει να τσεκάρει κάτι κείμενα της Ελένης -παλιά μου τέχνη κόσκινο. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment