Monday, January 31, 2011

(19/4/98) Περί νομοθεσίας



Πριν πω οτιδήποτε άλλο, φίλες και φίλοι αναγνώστες, θα πρέπει να σας ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση των δύο προηγούμενων εβδομάδων. Από μια περίεργη σύμπτωση, τόσο την προηγούμενη, όσο και την προ-προηγούμενη εβδομάδα, αν και το S.N.A.F.U. ήταν έτοιμο εγκαίρως, άργησε να εμφανιστεί στο web με αποτέλεσμα κάποιοι εξ' υμών να ανησυχήσουν (και δικαίως). Δυστυχώς, άνθρωποι είμαστε και καμιά φορά τυχαίνουν και απρόοπτα. Μην ανησυχείτε πάντως, καθώς ο ανταποκριτής σας δεν πρόκειται να σας αφήσει έτσι. Αν αποφασίσει ότι το S.N.A.F.U. έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, θα σας το ανακοινώσει εγκαίρως και μετά θα το αναπαύσει εν ειρήνη. Προς το παρόν, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, χώρια που οι πιθανότητες να κυκλοφορήσει ο πρώτος κύκλος (μέχρι και το περυσινό καλοκαίρι) σε βιβλίο -ή hardcopy αν είστε ακραιφνείς κομπιουτεράδες- είναι πολλαπλάσιες. Ένας καλός φίλος, εργάζεται σε εκδοτικό οίκο και μετά το ’γιο Πάσχα, ο ανταποκριτής σας θα πάρει τις εκτυπώσεις του υπό μάλης και θα ανηφορίσει προς τα εκεί. θα σας ενημερώσω για κάθε εξέλιξη.


Πέραν τούτων, ομολογώ ότι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που άκουσα εσχάτως είναι το ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, εργάζεται σε πρόταση νέου νόμου για τις τηλεπικοινωνίες. Τη στιγμή που μιλάμε, και αν δεν πλανώμαι, πλάνην οικτράν, ο τρέχων νόμος είναι ο 2246/94 με κάποιες επιπλέον προσθήκες από την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 68141 σχετικά με τη δεοντολογία ασκήσεως τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων (εμπιστευτικός χαρακτήρας των επικοινωνιών, ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών, προστασία ανταγωνισμού και χρηστών κλπ). Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις πιο σκοτεινές πλευρές του Δικτύου (χάκιν, αντιγραφή και προστασία λογισμικού κλπ), οι ρυθμίσεις που υπάρχουν, προέρχονται από το νόμο 2121/93 και από την Κοινοτική Οδηγία 96/9/ΕΟΚ, μια οδηγία που από όσο γνωρίζει ο γράφων δεν έχει υλοποιηθεί από ελληνικό νόμο. Πέραν τούτων, δεν υπάρχουν και πολλά άλλα, αν και η ΕΕΤ υποτίθεται ότι παρακολουθεί το πράγμα από κοντά.


Εύλογα βέβαια γεννάται το ερώτημα: Χρειάζονται και άλλα; Και φυσικά οι ανησυχίες του γράφοντος -επειδή όπως φανταστήκατε καλοί μου αναγνώστες, υπάρχει όντως κάποια ανησυχία- δεν έχουν να κάνουν με το πόσοι νόμοι υπάρχουν, αλλά με το τι νόμοι είναι αυτοί και πόσο καλύπτουν την περίπτωσή μας. Με κίνδυνο να θεωρηθώ ότι μπαίνω σε ξένα χωράφια (μην όντας νομικός), θα έλεγα ότι η αίσθηση που έχω αποκομίσει από την υπάρχουσα νομοθεσία και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Δίκτυο και τα περί αυτώ, δεν είναι καλή. Οι συζητήσεις με ανθρώπους της αγοράς (κυρίως εκ μέρους των παροχέων υπηρεσιών Internet) και με κάπως υποψιασμένους χρήστες, μου έχουν αφήσει την εντύπωση ότι αν -ω μη γένοιτο- εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, θα τρέχουμε όλοι πανικόβλητοι, ενώ οι καλοί μας ISPs δε θα έχουν άλλη λύση από το να προβούν σε κάπως άκομψες λύσεις, όπως τα να αρχίσουν να κόβουν την πρόσβαση σε όποιον δείχνει ύποπτος. Not nice, φίλες και φίλοι. Not nice at all.


Η ΕΕΤ, είναι το μόνο εξουσιοδοτημένο σώμα που υπάρχει στη χώρα για να ρυθμίζει οτιδήποτε αφορά τις επικοινωνίες που υλοποιούνται μέσω ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών μέσων. Και φυσικά είναι χρήσιμο και αναγκαίο να υπάρχει ένας τέτοιος φορέας, καθώς οι τηλεπικοινωνίες μπαίνουν στη ζωή μας, όλο και περισσότερο. Μόνο που η ΕΕΤ έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα, μπροστά στα οποία το μικρό μας Δίκτυο φαντάζει λιγάκι φτωχός συγγενής. Εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, κινητά τηλέφωνα, δορυφορικές συνδέσεις, η απελευθέρωση της υποδομής (από τον προηγούμενο Οκτώβριο, όποιος έχει λεφτά, μπορεί να πάρει άδεια για να απλώσει δικά του τηλεπικοινωνιακά καλώδια), bandwidth και carrier providers, το θέμα του ΟΤΕ μετά το μονοπώλιο είναι κάποια μόνο από τα θέματα που η ΕΕΤ πρέπει να αντιμετωπίσει. Κάποια μάλιστα είναι και σχετικά πιεστικά, καθώς υπάρχουν ήδη πολλές εταιρίες που περιμένουν τις σχετικές άδειες για να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται άμεσα στο χώρο.


Τι γίνεται με το Internet σας ακούω να ρωτάτε, μια και αυτό μας καίει και λίγο παραπάνω. Προς το παρόν, η ΕΕΤ ασχολείται με το θέμα των ISPs, μια και αυτοί είναι που παρίστανται και στις μαζώξεις της. Δεν είναι περίεργο. Οι ISPs μας, ναι μεν ασχολούνται με το να μας παρέχουν το καλώδιο που μας βγάζει στο μεγάλο Δίκτυο, όμως καθώς από αυτή την ιστορία έχουν αποκομίσει ελάχιστα κέρδη, περί άλλων τυρβάζουν. Οι σχέσεις τους με κάποιες μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού (MCI, UUNET κλπ) είναι δεδομένες και θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι δε θα ενεργοποιηθούν και σε άλλα, πιο χοντρά κόλπα, όταν ο εθνικός φορέας χάσει το μονοπώλιό του. Οι ξένοι telcos, λένε "αναπτυσσόμενες χώρες" και κολλάει το στόμα τους και οι καλοί μας ISPs, είναι στην κατάλληλη θέση για να επωφεληθούν. Έτσι, είναι πολύ κοντά στην ΕΕΤ, ενημερώνονται για τα δρώμενα στον τηλεπικοινωνιακό χώρο, συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, δημιουργούν συμμαχίες και περιμένουν τις εξελίξεις που έρχονται ολοταχώς. Κοντολογίς, μάλλον δεν πολυασχολούνται με εμάς.


Μέσα σε όλα αυτά, θέματα πιο άμεσα συνδεδεμένα με τους χρήστες, όπως το περιεχόμενο, το δικαίωμα προσβάσεως, η εξάπλωση του Internet, η εκπαίδευση και διάφορα άλλα σημαντικά, περνούν κάπως λάθρα. Πέρυσι, ακούσαμε για την ομάδα εργασίας της ΕΕΤ σχετικά με τον έλεγχο του περιεχομένου (ο ανταποκριτής σας μάλιστα δημοσίευσε και ένα σχετικό κείμενο στον "Κόσμο του Internet") και το θέμα έληξε εκεί. Φέτος, ακούμε κάτι άλλα σχετικά με το θέμα της διακίνησης πληροφοριών, σχετικά με άλλες ομάδες εργασίας και σχετικά με τη δημιουργία νέου νόμου, όμως και πάλι, αυτά που ακούγονται είναι κάπως θολά. Συγχωρήστε μου την καχυποψία, όμως κάτι παραπάνω δε θα έπρεπε να μαθαίνουμε; Έχω την εντύπωση, ότι μια αντίστοιχη επιτροπή στις ΗΠΑ πχ, θα είχε σηκώσει ένα web site από την πρώτη κιόλας στιγμή της και θα ενημέρωνε το ενδιαφερόμενο κοινό για το τι κάνει κάθε στιγμή. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι η εν λόγω επιτροπή θα ήθελε να μαθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι τι κάνει. Λέτε στη δική μας την περίπτωση να μην είναι έτσι τα πράγματα;


Ο ανταποκριτής σας φίλες και φίλοι, θεωρεί ότι είναι μάλλον παράλογο, να λαμβάνονται αποφάσεις για τις οποίες δεν έχουμε ιδέα. Με δεδομένο ότι το Δίκτυο δεν είναι θέμα μείζονος σημασίας για τις ειδήσεις των 8.30, ο νέος νόμος θα σχεδιαστεί, θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε ισχύ χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Θα αντιληφθούμε τι έχει συμβεί, όταν κάποια στιγμή θα δούμε την κατάσταση γύρω μας να αλλάζει και θα μάθουμε ότι αυτό που συμβαίνει, "προβλέπεται (ή δεν προβλέπεται) από το νόμο". Αν η όλη ιστορία γίνεται για να δημιουργηθεί εύφορο έδαφος για να κάνουν κάποιοι telcos τη δουλειά τους, το θέμα μας αφορά έμμεσα. Αν όμως παράλληλα λαμβάνονται αποφάσεις για τον τρόπο που επικοινωνούμε (κρυπτογράφηση, απόρρητο, έλεγχος περιεχομένου κλπ), καλόν θα ήτο να είχαμε κάποια ιδέα. Ίσως οι αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή στο κτίριο της Λ. Κηφισίας να ορίζουν το πως θα επικοινωνούμε αύριο. Μη φτάσουμε κι εμείς στα μπλε κορδελάκια για να ανατρέψουμε εκ των υστέρων κάτι άσχημο.


Το ραδιόφωνο παίζει Motorhead (Ace of Spades), η ώρα είναι 1.48 μεσημέρι Μ. Σαββάτου 18 Απριλίου και το εξηκοστό πρώτο S.N.A.F.U. πάει να δουλέψει λίγο. Δυστυχώς θα περάσει τις άγιες τούτες μέρες άνευ της καλής του (οικογενειακές γιορτές κλπ), οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να βγει και καμιά δραχμή. Χριστός Ανέστη και καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment