Monday, January 31, 2011

(15/3/98) Περί παραπόνων αναγνωστών



Ας είναι καλά οι αναγνώστες του S.N.A.F.U. που φροντίζουν να επισημαίνουν βλακείες, φίλες και φίλοι. Αν και ο ανταποκριτής σας από το Δίκτυο, δεν είχε πρόβλημα για το τί να γράψει αυτή την εβδομάδα, δύο φίλοι αναγνώστες έστειλαν κάποια mails που αναφέρουν δύο άξια λόγου περιστατικά. Έτσι, θα αναβάλλω αυτά που είχα στο νου μου να γράψω και θα αρκεστώ στο να μεταφέρω τις δικές τους εμπειρίες. Ελπίζω πως οι υπόλοιποι δε θα έχετε αντίρρηση -ούτως ή άλλως, το γραμματοκιβώτιο του S.N.A.F.U. είναι ανοιχτό για όλους, ειδικά αν αυτό που έχετε να πείτε είναι κάποια ενσάρκωση της βλακείας που δέρνει πολλούς από τους νέους μας συμπατριώτες, εδώ, στο τελευταίο σύνορο. Αντιπαρέρχομαι λοιπόν τα κλισέ, και ξεκινάω από το περιστατικό που έτυχε στο φίλο Φίλωνα (καμμιά διάθεση για λογοπαίνια) από τη Θεσσαλονίκη.


Ο άνθρωπος, βρέθηκε αποδέκτης ενός από εκείνα τα μηνύματα του τύπου "Προσοχή! Αν λάβετε ένα email, που στο Subject του γράφει 'Join the crew', μην το ανοίξετε διότι θα σβήσει το δίσκο σας, θα ανατινάξει το φούρνο μικροκυμάτων σας, θα κάνει την κοπέλλα σας να τα ρίξει στον καλύτερό σας φίλο, θα μετατρέψει το σκύλο σας σε καναρίνι κλπ". Όσοι έχουν περάσει στο Δίκτυο παραπάνω από δύο μήνες, ξέρουν ότι τέτοιου τύπου μηνύματα υπάρχουν άφθονα, εμφανίζονται ανά διαστήματα και σκοπό τους έχουν να μπερδέψουν τους νέους χρήστες και να τους κάνουν να τρέχουν πανικόβλητοι και να προωθούν το mail σε όποιον ξέρουν και δεν ξέρουν. Έτσι, οι λίστες και τα newsgroups γεμίζουν από το μήνυμα και ο αρχικός αποστολέας γελάει με την ψυχή του.


Δεν υπάρχει λόγος να χαρακτηρίσει κανείς την όλη ενέργεια. Και αυτό επειδή οι χαρακτηρισμοί πολύ συχνά είναι υπερβολικά κακοί και -ΙΜΗΟ- δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς που κάνουν. Εντάξει, κάποιος πιτσιρικάς κάνει πλάκα και χαλάει και λίγο bandwidth στην προσπάθειά του να παίξει με τους νέους χρήστες. Αυτό, αν και κακό, δε συνιστά έγκλημα και νομίζω ότι οι φανατικοί πολέμιοι των μηνυμάτων αυτών γίνονται πολύ συχνά ενοχλητικότεροι των ίδιων των... παραπτωματιών. Ένα ευγενικό γράμμα στον αποστολέα (και δεν εννοώ τον αρχικό γιατί αυτός χάνεται στον κυκεώνα των forwards) αρκεί για να του πείτε ότι την πάτησε και το θέμα λήγει εκεί. Οι ιερεμιάδες για το ότι οι τύποι που τα κάνουν αυτά πρέπει να καούν στα καζάνια της κόλασης είναι too much και τα flames στον αποστολέα είναι δείγμα ελλείψεως αγωγής.


Ο λόγος που αναφέρουμε το περιστατικό -που υπό κανονικάς συνθήκας θα πέρναγε στο ντούκου μαζί με τα χιλιάδες όμοιά του που κατακλύζουν καθημερινά το Δίκτυο- είναι η διαδρομή που ακολούθησε το μήνυμα για να φτάσει στο φίλο αναγνώστη. Το mail του ήρθε από έναν "webmaster" ο οποίος με τη σειρά του, το έλαβε από υψηλό στέλεχος μεγάλης ελληνικής εταιρίας λογισμικού. Και εδώ είναι που αρχίζουν τα ερωτήματα. Αρχικά για το webmaster και για το τί προσόντα διαθέτει για να υπογράφει έτσι, αν δεν έχει στοιχειώδη γνώση του τί συμβαίνει μέσα στο Δίκτυο. Βέβαια, αν κανείς ρίξει μια ματιά στις σελίδες του, θα δει ότι του λείπουν και άλλα προσόντα για να χαρακτηριστεί webmaster -ο άνθρωπος επιμελείται site το οποίο είναι φτιαγμένο με Front Page, για όνομα της Παναγίας!! Ως εκ' τούτου, τί να ξέρει από δίκτυα και Δίκτυο και urban legends και net.legends. Έλα όμως που δικαιολογήθηκε στο φίλο μας, λέγοντάς του ότι θεώρησε έγκυρο το μήνυμα, επειδή το υπέγραφε το... στέλεχος.


Το ότι κάποιος είναι μαρκετίστας σε μια εταιρία λογισμικού, δεν τον καθιστά έγκυρο φίλες και φίλοι. Τουλάχιστον όχι σε θέματα σχετικά με το Internet. Ίσως κάποιες εταιρίες να έχουν καταφέρει να πείσουν το κοινό ότι επειδή ξέρουν (που λέει ο λόγος) από υπολογιστές, καταλαβαίνουν και το Δίκτυο. Μόνο που όσοι ζουν το Δίκτυο, ξέρουν ότι τα πράγματα είναι αλλιώς. Όσο για τα στελέχη των τμημάτων πωλήσεων, μάρκετινγκ και λοιπών συναφών ειδικοτήτων, έχουμε ξαναμιλήσει για τις γνώσεις τους και στο παρελθόν και δε νομίζω ότι αξίζει να επανέλθουμε, έτσι; Το ότι ο φίλος του S.N.A.F.U. αντέδρασε ευγενικά και με παραπομπή σε site που εξηγούσε το γιατί το περιστατικό είναι φάρσα, δείχνει τη δική του αγωγή αλλά δε συγχωρεί το ότι ο "σχετικός" που έστειλε το μήνυμα και ο ακόμα πιο "σχετικός" από τον οποίο εκείνος το πήρε, δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν μια βόλτα από την Altavista για να ψάξουν εκείνοι και να βρουν αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι. Τί διάολο, πίστεψαν ότι είναι οι μόνοι στο Δίκτυο που ανακάλυψαν τη μεγάλη συνομωσία του email;


Ο δεύτερος αναγνώστης μας, επ' ονόματι Φοίβος, είναι επίσης από τη Θεσσαλονίκη και περιγράφει ένα περιστατικό επίσης ενοχλητικό που έχει να κάνει με στέλεχος εταιρίας που διαθέτει web site. Ο φίλος, επισκέφθηκε το site, εντόπισε κάποιες χοντράδες στον κώδικα του και έστειλε μήνυμα εξηγώντας στον υπέυθυνο ότι καλόν θα ήτο να διορθώσουν τα λάθη αυτά. Ως απάντηση, έλαβε mail από κάποια άσχετη γκόμενα (συγνώμη από τις φίλες του S.N.A.F.U.) η οποία του εξηγούσε με μάλλον άσχημο ύφος ότι ξέρουν πόσο καλές είναι οι σελίδες τους, ότι δεν είναι δουλειά του να ασχολείται με το αν έχουν λάθη ή όχι και πώς να πάει στο σημείο που πρέπει, να βάλει το δείκτη του ποντικιού μέχρι αυτός να γίνει χεράκι και μετά να κάνει κλικ για να συνεχίσει το... σερφ του. Ο δικός μας έγινε πυρ και μανία και με δυσκολία συγκρατήθηκε για να μη ρίξει στην τύπισσα, τη ρομπατσίνα που της πρέπει.


Τί σημαίνουν αυτά; Ότι οι αναγνώστες του S.N.A.F.U. διαθέτουν αγωγή και δικτυακή παιδεία, προφανώς. Αλλά πέραν της πλάκας, δείχνουν και αυτό που ο ανταποκριτής σας δε βαριέται να επαναλαμβάνει διαρκώς από όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Ότι δηλαδή έχουν πλακώσει όλοι οι παπάρες στη γειτονιά και χωρίς να έχουν ιδέα για το πού βρίσκονται, όχι μόνο γεμίζουν σκουπίδια το web και τα mboxes μας, αλλά δεν έχουν και καμμιά διάθεση να μάθουν κάτι παραπάνω για το μέσο το οποίο τόσο διαφημίζουν. Αντίθετα, μεταφέρουν την ασχετοσύνη τους και εδώ, μαζί με το τουπέ που πήρανε από το Deere ή από κάποιο ανάλογο ευαγές ίδρυμα και βαυκαλίζονται με το να νοιώθουν μέρος της ψηφιακής επανάστασης -Νεγκροπόντε, πόσο μου λείπεις απόψε. Το ερώτημα είναι: μέχρι πότε θα τους κάνουμε τη δουλειά τους, επισημαίνοντάς τους ευγενικά τις μαλακίες τους; Ή μήπως τελικά, οι πιο "γραφικές" αντιδράσεις, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να φέρουν αποτέλεσμα; Ένας φίλος έλεγε ότι αν η λογική δε σου μπαίνει από τα αυτιά, θα καταλήξει να σου μπει από αλλού.


Το ραδιόφωνο παίζει Wishbone Ash (Throw down the sword), η ώρα είναι 2.40 μεσημέρι Κυριακής 15 Μαρτίου και το πεντηκοστό έκτο S.N.A.F.U., έχει στενοχωρηθεί με τον καιρό και με τη βραδυνή ταλαιπωρία της καλής του με το στομάχι της. Θα πάει για φαγητό και θα επιστρέψει για δουλειά -αν μη τι άλλο, έχει ησυχία έξω. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment