Αν και η εβδομάδα δεν είχε και τα πάρα πολλά εντυπωσιακά, υπήρξε κάτι που πιστεύω οτι αξίζει να το δει κανείς περισσότερο. Όχι τόσο για την τεχνολογική του πλευρά (είπαμε, οι τεχνολογικές εξελίξεις, αν και συχνά πολύ σημαντικές, έχουν βαρύτητα μόνο αν μπορούν να πάρουν προεκτάσεις άλλου τύπου) όσο για τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Δίκτυο, αλλά και σε αυτή την ίδια την υφή του Δικτύου. Και αναφέρομαι στην είδηση για την εμπλοκή της Microsoft στο θέμα της σύνδεσης web και τηλεόρασης.
Επι τροχάδην, οι ειδήσεις ήταν δύο. Αφ' ενός η Microsoft πρότεινε στο Internet Engineer Task Force (την ομάδα του Internet Society που σχεδιάζει τα standards του Δικτύου) μια υλοποίηση για τη μεταφορά τηλεοπτικών σημάτων μέσα απο τα πρωτόκολλα του Δικτύου και αφ' ετέρου αγόρασε την εταιρεία WebTv η οποία είδικεύεται στο σχεδιασμό των λεγόμενων set top boxes. Οι συσκευές αυτές μοιάζουν με αποκωδικοποιητές συνδρομητικού καναλιού και συνδέουν την τηλεόρασή σας με το Internet ώστε να μπορείτε να βλέπετε web μέσα από εκεί. Πρόκειται για απλές συσκευές, χωρίς πληκτρολόγιο και με τη δυνατότητα να διαβάσουν την πιστωτική σας κάρτα -on line shopping uber alles. Αυτά σε ο,τι αφορά τα "hard facts".
Με τον κίνδυνο να θεωρηθώ απλοικός θα πρέπει να επισημάνω τι σημαίνουν οι κινήσεις αυτές, σε περίπτωση που το πράγμα δεν είναι ηλίου φαεινότερον. Η αγαπητή σε όλους μας Microsoft, κάνει τη μεγάλη κίνηση, αυτή δηλαδή που θα τη μεταφέρει απο την παντοδυναμία στο χώρο των οικιακών υπολογιστών, στην παντοδυναμία στο χώρο των consumer electronics. Και μη γελιόμαστε -αν τα παιδάκια απο το Redmond έχουν καταφέρει να γίνουν αυτό που έγιναν με το να βάλουν τα Windows τους σε όλα σχεδόν τα PC αυτού του πλανήτη, η φαντασία ωχριά μπορστά στο τι πρόκειται να συμβεί αν καταφέρουν να τα εγκαταστήσουν και σε κάθε τηλεόραση ή video. Και νομίζατε οτι είναι δύσκολο να προγραμματίσετε το video σας. Τώρα να δείτε, με τα bugs (ή μάλλον τα features) που θα έχει το καινούριο λειτουργικό τους.
Πέραν της πλάκας όμως, αυτό που έχει σημασία είναι το οτι η Microsoft για να μεγαλώσει χρησιμοποιεί το Δίκτυο. Αναμενόμενο θα πείτε. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι οτι το χρησιμοποιεί με έναν τρόπο που ταυτόχρονα θα το μεγαλώσει εξωφρενικά, σκοτώνοντας παράλληλα την ουσία του. Μη γελιόμαστε, η δυνατότητα σύνδεσης μέσω τηλεόρασης, θα φέρει στο Internet όλον εκείνον τον κόσμο που δε θέλει (ή δεν μπορεί) να χρησιμοποιήσει υπολογιστή. Πληκτρολόγια, ποντίκια, εντολές, HTML, μεταφορές αρχείων και online communities, συμμετοχικές διαδικασίες και κρυπτογράφηση, mailing lists, Unix, κομπιουτερίστικη αργκό και telnet δε λένε και πάρα πολλά στο μέγα πλήθος που Internet ακούει και Internet δε βλέπει. Το hype των media έχει ανάψει την περιέργεια των πολλών, όμως η χρήση του υπολογιστή δημιουργεί κάποια απόσταση. Και αυτή την απόσταση έρχεται να καλύψει δόξη και τιμή η τηλεόραση. Όλοι ξέρουν να τη χρησιμοποιούν εξ' άλλου.
Έτσι, οι πολλοί θα έρθουν. Και φυσικά, οι εταιρείες θα πιεστούν για περισσότερο περιεχόμενο, για καλύτερη παρουσίαση, για μεγαλύτερη πρωτοτυπία. Και με τη σειρά τους θα πιέσουν τους carrier providers για περισσότερο bandwidth, για καλύτερες υπηρεσίες, για περισσότερη ασφάλεια. Νέες εταιρείες, ανάπτυξη νέων εφαρμογών και ίσως μια μετατόπιση των interfaces, από το desktop σε κάτι πιο φιλικό και καθημερινό (δείτε τη συνέντευξη του Μιχάλη Δερτούζου απο το ΜΙΤ στο τελευταίο Wired). Το ερώτημα βέβαια είναι το ποιός πλήττεται από όλα αυτά. Και η απάντηση είναι βέβαια, το ίδιο το Δίκτυο. Όχι ως τεχνολογία, αλλά ως αυτό το κάτι παραπάνω.
Θέλουμε δε θέλουμε, το κάτι παραπάνω του Internet, είναι ακριβώς αυτή η σχέση του με τους υπολογιστές. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν ως τώρα τον πληθυσμό αυτής της εικονικής κοινωνίας, έχουν χρησιμοποιήσει τις γνώσεις τους για να προσφέρουν στους υπόλοιπους χρήστες κάτι. Είτε αυτό λέγεται πληροφορία, είτε λέγεται βοήθεια, είτε λέγεται ανάπτυξη τεχνολογίας, υπάρχει ένα "Internetικό πνεύμα" το οποίο είναι παρόν στο Usenet, στις λίστες, στα FTP και στο πρώτο web. Αυτό είναι που έχει κάνει το Δίκτυο κάτι διαφορετικό και αυτό είναι που θα λείψει με την τηλεορασοποίησή του. Η τηλεόραση είναι μονόδρομη -το Internet όχι. Αν το Internet γίνει τηλεόραση, θα γίνει και αυτό μονόδρομο. Συμπέρασμα, θα πάψει να είναι Internet. Τέλος.
Αφορισμοί και γενικεύσεις; Ναι. Όμως η πραγματικότητα είναι αυτή και είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να τη δεχτούμε. Κάθε πράγμα λειτουργεί όπως λειτουργεί εξ' αιτίας των ιδιομορφιών του. Αν οι ιδιομορφίες αυτές πάψουν, παύει και ο χαρακτήρας του κάθε πράγματος. Και αυτό που μπαίνει στη θέση του, δεν είναι μια άλλη εξελιγμένη μορφή, είναι ένα άλλο πράγμα. Βέβαια, η έλευση των τηλεοράσεων δε σημαίνει και απόσυρση των υπολογιστών. Σημαίνει όμως οτι σελίδες σαν αυτές που διαβάζετε αυτή τη στιγμή, θα είναι ακόμα πιο δυσδιάκριτες μέσα σε έναν κυκεώνα απο διαφημίσεις, online εμπορικά κέντρα, XXX rated sites και video on demand. Και έχω βάσιμες αμφιβολίες για το αν θα είναι πολλοί αυτοί που θα προτιμήσουν να ψάξουν για ένα web site με κείμενα μέσα σε ένα δίκτυο με πολλές γρήγορες εικόνες.
"Δυστυχώς επτωχεύσαμε" δηλαδή; Όχι, σε καμμιά περίπτωση. Όπως είπα και παραπάνω, οι servers θα υπάρχουν -το ίδιο και το περιεχόμενο. Και οι αποδέκτες της πληροφορίας θα είναι πολλοί περισσότεροι, πράγμα που σημαίνει οτι αυτοί που θα καταφέρουν να μιλήσουν, θα είναι και πιο αποτελεσματικοί. Απλά, μια αίσθηση κοινότητας που κάποιοι εξ' ημών διατηρούν ακόμα θα αναφέρεται πλέον σε κάποιο περιθώριο, σε κάποιο υποσύνολο γραφικών τύπων που επιμένουν να ακούν ραδιόφωνο όταν όλοι βλεπουν τηλεόραση, να προτιμούν τις κακές κινηματογραφικές αίθουσες αντί για το Village Center, να διαβάζουν το Μετρό αντί για το Nitro και να ακούνε Sex Pistols αντί για rave. Αν αυτό σημαίνει αποδυνάμωση, κανένα πρόβλημα -it's a dirty job but someone has to do it.
Το ραδιόφωνο παίζει Faith No More (We care a lot), η ώρα είναι 4.13 μεσημέρι Κυριακής 13/4/97 και το δέκατο S.N.A.F.U. πάει για φαγητό και διάβασμα (ξανά). Η εβδομάδα προμηνύεται δύσκολη και χρειαζόμαστε δυνάμεις. Καλή σας εβδομάδα.
No comments:
Post a Comment