Sunday, January 30, 2011

(21/12/97) Περί παραπληροφόρησης



Η Ελένη το αντιμετώπισε ψύχραιμα. Συγκεκριμένα, με πήρε τηλέφωνο και μου περιέγραψε τι άκουσε, όπως ακριβώς το μετέδωσαν. Αν και ήταν μάλλον σίγουρη ότι το όλο συμβάν ήταν κάπως διαφορετικό από όπως το παρουσίασαν, προτίμησε να ακούσει και μια δεύτερη γνώμη και μάλιστα από κάποιον που ασχολείται κάπως παραπάνω, όπως ο γράφων. Έτσι, μου το ανακοίνωσε προκειμένου να της πω τη γνώμη μου και εγώ με τη σειρά μου σας το μεταφέρω -οι τυχόν ανακρίβειες προέρχονται από το τρίτο χέρι, καθώς (όπως γνωρίζουν οι φανατικοί αναγνώστες του S.N.A.F.U.) ο γράφων δε διαθέτει τηλεόραση.


Ο σύντροφος δημοσιογράφος λοιπόν, μας ενημέρωσε ότι η μεγαλύτερη οργάνωση hackers, πρόκειται να εξαπολύσει μέσω Internet έναν ιό που θα πλήξει όλους τους υπολογιστές ξεκινώντας από τον υπολογιστή του Γιαχού (sic) και ο οποίος (ο ιός -όχι ο υπολογιστής του Γιαχού) πρόκειται να δημιουργήσει τρομερές και φοβερές καταστροφές -από πυρηνικό πόλεμο μέχρι απώλειες τραπεζικών λογαριασμών. Οι ουρανοί θα ανοίξουν και θα τρέχουν ποταμοί πύρινων σκατών, τα πρόβατα θα αρχίσουν να απαγγέλουν Σαίξπηρ, ο Πέτρος Κωστόπουλος θα γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης και οι θάλλασες θα μετατραπούν σε βότκα. Όλα αυτά, ανήμερα τα Χριστούγεννα, εκτός αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν απελευθερώσει το σύντροφο των hackers, Kevin Mitnick ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι φυλακισμένος.


Η ιστορία βέβαια ίσως σας είναι ήδη γνωστή. Το βράδυ (για τις ΗΠΑ τουλάχιστον) της 8ης Δεκεμβρίου, 2-3 χακερόπουλα, βρήκαν ανοιχτούς δύο από τους web servers του Yahoo! (δεν είχατε πιστέψει ότι το Yahoo! τρέχει μόνο πάνω σε μια μηχανή, έτσι;) και ανέβασαν για κανά τεταρτάκι επάνω μια δική τους σελίδα που έλεγε όντως ότι όσοι μπήκαν τον τελευταίο μήνα στην κύρια σελίδα, έχουν τσιμπήσει έναν ιό που θα κάνει φοβερά και τρομερά πράγματα εκτός αν απελευθερωθεί ο Mitnick. Η όλη ιστορία πέρασε αρκετά στα ψιλά, αν και σε κάποια μέρη όπως η λίστα Bugtraq (που είναι μια από τις καλές σεκιουριτάδικες λίστες) ανταλλάχθηκαν κανά-δυό μηνύματα.


Όπως ξέρετε φίλες και φίλοι, ο ανταποκριτής σας δεν είναι hacker. Δεν είναι καν τέχης. Απλά έχει μια ελαφριά ιδέα για το πώς γίνονται ορισμένα πράγματα στους υπολογιστές και στο Δίκτυο (μεγάλη η χάρη του). Ως εκ τούτου, ίσως η σχέση του με τα υδραυλικά των συστημάτων να μην είναι και η καλύτερη δυνατή ώστε να εκφέρει γνώμη για το αν και κατά πόσον η απειλή των πιτσιρικάδων είναι πραγματοποιήσιμη ή αν πρόκειται για πλάκα, από τις συνηθισμένες που εμφανίζονται από καιρού εις καιρόν στο μικρό μας Δίκτυο. Τώρα που έβαλα το απαιτούμενο disclaimer, μπορώ να πω το εξής: Η όλη ιστορία είναι μια παπάρα και μισή. Και το πρόβλημα μου δεν είναι με τον ιό, αλλά με το μαλάκα που το παρουσίασε στην τηλεόραση ή σωστότερα με τον ακόμα πιο μαλάκα αρχισυντάκτη του που το έβγαλε στο δελτίο.


Βέβαια το κανάλι δεν είναι και κανά σοβαρό -δε φαντάζομαι να θέλετε να το διαφημίσουμε κιόλας, έτσι;- οπότε δε θα περίμενε κανείς και σπουδαία πράγματα. Ένας ηλίθιος, από τους πολλούς ηλίθιους που διαθέτει η αγορά, το είδε, δεν ήξερε να το σχολιάσει και το έστειλε ως είχε, με αποτέλεσμα να το ακούσουν κάποιες χιλιάδες τηλεθεατές οι οποίοι ανάλογα με το background τους έβγαλαν και τα ανάλογα συμπεράσματα. Και το θέμα έληξε εκεί βέβαια, μια και οι περισσότεροι κάτι καλύτερο θα είχαν να ασχοληθούν. Δεν επρόκειτο ούτως ή άλλως για το θέμα της ημέρας, δεν είχε παράθυρα, δεν είχε εξωτερική μετάδοση, τραβεστί ή εισαγγελείς (ούτε καν εισαγγελείς-τραβεστί). Απλά το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, μια και οι υπολογιστές (ή τα κομπούτερς αν θέλετε -σκόπιμο και αυτό κα.διορθώτρια) πρόκειται να φύγουν εκτός ελέγχου.


Μόνο που το θέμα είναι ενοχλητικό φίλες και φίλοι. Και όχι μόνο για το γράφοντα που βλέπει τον επαγγελματικό του χώρο να αλώνεται και αναρωτιέται αν αύριο-μεθαύριο θα βρίσκει πουθενά δουλειά καθώς οι θέσεις καλύπτονται από τον κάθε άσχετο μαλάκα που δεν ξέρει καν να προφέρει τη λέξη Internet. Αλλά και για εκείνους που ενώ ασχολούνται με τους υπολογιστές και το Δίκτυο αρκετά, νοιώθουν να προσβάλλονται καθώς ακούν πράγματα που δε στέκουν, και για όλους εκείνους που απλά χρησιμοποιούν το Δίκτυο και αναρωτιούνται μήπως όλα αυτά είναι τελικά έχουν κάποια βάση και για εκείνους που δεν ασχολούνται και απλά φοβούνται για τα λεφτά τους ή για τη ζωή τους και τον κίνδυνο που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εξ' αιτίας του πυρηνικού ολοκαυτώματος.


Φυσικά ο γράφων δεν περιμένει τίποτα από μια πιάτσα, ο πιο επώνυμος αρθρογράφος της οποίας, δημοσιεύει σε μια από τις πιο επώνυμες Κυριακάτικες εφημερίδες ένα απολύτως ηλίθιο "Λεξικό του Κυβερνοχώρου" (Θεέ μου φύλα με!). Ούτε και από τα τηλεοπτικά κανάλια, που αποδεικνύουν την ποιότητά τους καθημερινά με πλείστους όσους τρόπους -οι εξαιρέσεις τύπου Θόδωρος Ρουσσόπουλος, υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Στενοχωριέται μόνο, που κάποιοι χρησιμοποοιούν με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο, προκειμένου να βγάλουν μια τζουρίτσα θεαματικότητα παραπάνω ή απλά για να γεμίσουν ένα ακόμα ανούσιο δελτίο ειδήσεων. Και αναρωτιέται για άλλη μια φορά, πόσους βατράχους πρέπει να φιλήσει κανείς για να βρει μια πριγκήπισσα της προκοπής.


Το ραδιόφωνο παίζει Bing Crosby (White Christmas), η ώρα είναι 10.55 βράδυ Κυριακής 21 Δεκεμβρίου και το τεσσαρακοστό τέταρτο S.N.A.F.U. ετοιμάζεται για ποτάκι. Καλή σας εβδομάδα και ολοψύχως καλά Χριστούγεννα εντός και -κυρίως- εκτός Δικτύου. ’ντε και του χρονου σπίτια μας.

No comments:

Post a Comment