CV




Και εδώ αυτό που όλοι (;) περιμένατε: Το CV μου -η φωτογραφία παρεμπιπτόντως είναι τραβηγμένη απο το Γιώργο τον Παπανικολάου ή photod@eexi.gr Λέγομαι Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης και η δουλειά μου είναι να γράφω για το Internet. Αυτή τη στιγμή, γράφω συστηματικά στην εφημερίδα Χρηματιστήριο, στο περιοδικό Διαφημιστική Εβδομάδα (που πλέον λέγεται Marketing Week) και στα περιοδικά Banc Assurance, Ασφαλιστικό ΝΑΙ, Computer Arts και Οξύ. Για δυόμισι χρόνια, είχα τη στήλη "Στο Δίκτυο" στο περιοδικό adBusiness, συνεργάστηκα για περίπου ένα χρόνο με το περιοδικό .net (γράφοντας διάφορα θέματα προφανώς σχετικά με το Δίκτυο), για έναν ακόμα χρόνο (μέχρι που έκλεισε) με το περιοδικό Κόσμος του Internet και για έναν τρίτο χρόνο στα newsletters OPEN Newsletter (στο ειδησεογραφικό τμήμα) και NET Letter σαν αρχισυντάκτης. Κείμενά μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στα περιοδικά ΜΕΤΡΟ, Εικόνες του Κόσμου, Symbol (της εφημερίδας Επενδυτής), στις εφημερίδες Εξουσία, Καθημερινή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στο Info της Ελευθεροτυπίας. Εσχάτως, δουλεύω πάνω στο πρώτο μου (ελπίζω) βιβλίο, το οποίο θα είναι, όλως παραδόξως, σχετικό με το Internet.

Κατά καιρούς έχω κάνει διάφορες δουλειές σχετικές με το Internet (παρουσιάσεις, σεμινάρια κλπ) και είχα ασχοληθεί αρκετά και με την Ε.Ε.Χ.Ι η οποία και φιλοξενεί αυτή την πρώτη εκδοχή του S.N.A.F.U. Εκτός απο την Ε.Ε.Χ.Ι, είμαι επίσης μέλος του Internet Society (ISOC), του Electronic Frontier Foundation (EFF) και του Coalition Against Unsolicited Commercial Email (CAUCE).


Κάποιες άλλες συμμετοχές που θα ήθελα να σημειώσω, κυρίως επειδή βρίσκονται online και μπορείτε να τις δείτε αλλά και επειδή -πιστεύω- αξίζουν τον κόπο, είναι:

α/ Ορισμένα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στους Κυβερνογράφους του Αλέξανδρου του Μπούκουρη, ο οποίος παρά το νεαρόν της ηλικίας του είναι και ο πρώτος (αντίθετα με όσα ακούγονται από πολλούς) που σκέφτηκε να φιάξει ένα "περιοδικό" εξ' ολοκλήρου μέσα στο web. Μπορείτε να τους βρείτε σαν mirrored σε πολλούς servers, αν και το κύριο site είναι στη Hellas On Line. Αν τους επισκεφθείτε, ψάξτε για τα τεύχη 4 και 6. Κάπου θα με πετύχετε.

β/ Η ελληνική μετάφραση του οδηγού "Accessing The Internet By E-Mail" του "Doctor Bob" Rankin". Ο Dr.Bob, είναι ένας συμπαθέστατος τύπος ο οποίος από το 1994 προσπαθεί να δείξει στους χρήστες του Internet οτι τα πάντα μέσα στο Δίκτυο, μπορούν να γίνουν μέσω e-mail. Η προσπάθεια αυτή είναι το κείμενο "Accessing The Internet By E-Mail" το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα -αυτός είναι και ο λόγος που το μετέφρασα εξ' άλλου. Αν το θέλετε, μπορείτε να το πάρετε είτε σε συμπιεσμένη μορφή με το όνομα guid1_gr.zip, είτε σε μορφή uuencoded με το όνομα guid1_gr.uue (θυμηθείτε μόνο αν θέλετε να το κατεβάσετε σε αυτή τη μορφή, οτι πρέπει να κάνετε κλικ με το ποντίκι έχοντας κρατημένο το πλήκτρο Shift, αλλιώς ο browser σας θα προσπαθήσει να το δείξει στην οθόνη και ΔΕ θέλετε να γίνει αυτό), είτε να διαβάσετε απευθείας την ελληνική ή την αγγλική (δηλαδή την πρωτότυπη) εκδοχή. Αν επιλέξετε κάτι τέτοιο, για να επιστρέψετε, πατήστε το κουμπί BACK του browser σας. Σας συνιστώ πάντως να ρίξετε και μια ματιά στη σελίδα του ίδιου του Dr.Bob στη διεύθυνση http://csbh.mhv.net/~bobrankin/. Έχει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα...

γ/ Η ελληνική μετάφραση ενός κομματιού από το site των Junkbusters, μια εταιρία που προσπαθεί να βοηθήσει στη μείωση των σκουπιδιών στο Δίκτυο. Ευελπιστώ ότι κάποια μέρα θα καταφέρω να κάνω και τα υπόλοιπα μέρη του site τους.

δ/ Μια συλλογή από παραπομπές (links που λένε) για τη Netiquette και το spam, έτσι σαν αφετηρία. Θα τη βρείτε εδώ και δέχομαι προτάσεις για τον εμπλουτισμό της. Άλλο ένα pet project...

Eκτός από τα κείμενα, έχω ασχοληθεί και με μεταφράσεις. Οι δύο πιο σχετικές με το Internet, είναι το βιβλίο HotWired Style από τις εκδόσεις Acronymion το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και ένα μέρος από το CD ROM "To πέρασμα στο Internet".


-/-



Ο λόγος που εμφανίστηκαν οι σελίδες αυτές; Η αλήθεια είναι οτι το web μέχρι τώρα δε με ξετρέλλαινε -γι αυτό και για πολύν καιρό, το link που έδειχνε στη URL που έχετε μπροστά σας αυτή τη στιγμή ήταν ανενεργό. Eίχα -και εν πολλοίς έχω ακόμα- την άποψη οτι αν το web δεν έχει περιεχόμενο, δεν συντρέχει λόγος να υπάρχει. Η ιδέα για κάτι σαν το S.N.A.F.U. μου μπήκε από δύο sites, τα οποία και επισκέπτομαι αρκετά συχνά. Το ένα είναι το SUCK και το άλλο είναι το Cyber Wire Dispatch. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με online αρθρογραφία, κάτι που προσωπικά το βρίσκω πολύ γόνιμη ιδέα. Έτσι, αποφάσισα να δοκιμάσω να φιάξω ένα site το περιεχόμενο του οποίου να είναι αυτό ακριβώς.

Στην κρίση σας επαφείεται το αν το site αυτό έχει λόγο ύπαρξης ή αν απλώς καταναλώνει quota στο δίσκο της Ε.Ε.Χ.Ι. Αν πιστεύετε οτι αξίζει τον κόπο, επισκεφθείτε το ξανά. Το κύριο άρθρο θα αλλάζει κάθε βράδυ Κυριακής (ελπίζω) και θα μένει επάνω για μια εβδομάδα. Τα προηγούμενα θα βρίσκονται ταξινομημένα στο αρχείο ώστε αν θέλετε να τα διαβάσετε εκ των υστέρων να μπορείτε να το κάνετε. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα -αν σας γεννηθεί η ανάγκη για κάνα flame- να μου στείλετε mail.

Μια κουβέντα για το θέμα των browsers. Στην εισαγωγική σελίδα, είδατε ένα εικονίδιο που έγραφε "Best Viewed With Any Browser". Αν ακολουθήσετε το σχετικό link, θα βρεθείτε στη σελίδα της καμπάνιας "Any Browser". Επειδή τυχαίνει να είμαι ΦΑΝΑΤΙΚΑ υπέρ της συγκεκριμένης ιδέας, θα σας έλεγα να ρίξετε μια ματιά. O Tim Berners Lee λέει οτι "Οι άνθρωποι που σταμπάρουν μια web σελίδα με το λογότυπο του ενός ή του άλλου browser στην ουσία νοσταλγούν τις προ Internet εποχές, που ένα έγγραφο φιαγμένο απο τον Χ υπολογιστή δεν υπήρχε περίπτωση να διαβαστεί απο τον Ψ". Για όσους δε γνωρίζουν ποιός είναι ο Tim Berners Lee και γιατί τον μνημονεύουμε, θυμίζω οτι είναι ο δημιουργός του ίδιου του web (πιό πολλές πληροφορίες για τον T.B.L και για το ίδιο το web, στο W3 Consortium). Το εικονίδιο "Lynx Now!" είναι προφανώς αστείο -ή καλύτερα geek/Inet χιούμορ. Πάντως αν το ακολουθήσετε θα μάθετε για το Lynx πολύ περισσότερα πράγματα από όσα θα θέλατε ποτέ να ξέρετε. Αν δεν ξέρετε τι είναι ο Lynx, ακολουθήστε το σίγουρα.


Ένα δύο λόγια ακόμα, μια και κάνατε τον κόπο να διαβάσετε το -τρόπον τινά- CV μου. Ασχολούμαι με τα έντυπα απο το 1986 (έχω τελειώσει και μια σχετική σχολή), άλλοτε γράφοντας, άλλοτε κάνοντας επιμέλειες και άλλοτε κάνοντας μεταφράσεις. Επίσης, για ένα μικρό διάστημα (περίπου 5-6 χρόνων) ασχολήθηκα με τη μουσική (θεωρητικά, ηλεκτρικό μπάσσο και λίγο πιάνο). Ευτυχώς τόσο για εκείνην όσο και για εμένα, παρέμεινα ακροατής...


ΥΓ
Επειδή διανύουμε και κάπως παράξενες εποχές, καλόν είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας. Αν θέλετε να είστε σίγουροι οτι το mail σας είναι μόνο mail "σας" και όχι και mail άλλων, χρησιμοποιήστε PGP. Προσωπικά το χρησιμοποιώ -αυτό μάλιστα είναι το public key μου (με ID: D4C36605)

-----BEGIN PGP PUBLIC KEY BLOCK-----
Version: 2.6

mQCNAzK45r8AAAEEAM7GtduGPnZ9Fgax3Krik55zLw3HKd9hOy0HTOOoWrS2DRp6
oTmfYrTBK1UrS67h+p88xCSfh4Eydi99/QkBZAJqwCS5iUIZEMUPS10e73bwC1NB
qxv+vl0Rrmv71TJxvBHYy+k4G5lNubaIzts7SsOrSba8WLqQdW5Kzy/Uw2YFAAUT
tClHcmlnb3JpcyBBLiBNaWxpYXJlc2lzIDxncmlnb3I0MkBlZXhpLmdyPokAlQMF
EDK+GAVuSs8v1MNmBQEBktcD/3lHs7AwQ3gGj3CSOx/ZLHyRqxtdOkCNeZTJcnEA
OtEWOJI8HfIfUUuhC/9/iCJYv6SiMDskUkPL8LBSCD2srjDpe7MpI06Ok49xIz6C
y/P/2M1ZCyQvNIAReKXghDiQTcobRyugZXDCl9H73u++EqAGpV42QD0pTSmeRudG
pTD9
=7s+e
-----END PGP PUBLIC KEY BLOCK---