Monday, January 31, 2011

(22/3/98) Περί γυμνών στο Internet



Και ναι, φίλες και φίλοι. Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερς τα κατάφεραν! Βρήκαν το φοβερο μυστικό που όλοι εμείς κρύβαμε ζηλότυπα τόσα χρόνια. Εισέβαλλαν με τις κάμερες και τα μικρόφωνά τους στον κυβερνοχώρο και απεκάλυψαν το επτασφράγιστο μυστικό που τόσο καλά είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε από τα ξένα μάτια. Βρήκαν ελληνίδες μοντέλες (ρούλος στο τύμπανο) ΓΥΜΝΕΣ ΣΤΟ INTERNET. Δείτε απόψε στο δελτίο των οκτώ και μισή. Η ταινία θα αρχίσει στις έντεκα λόγω μεγάλης διάρκειας του δελτίου ειδήσεων και θα σας ενημερώνουμε με έκτακτα δελτία για κέθε εξέλιξη. Συνεργεία του σταθμού μας έχουν ήδη ακροβολιστεί σε θέσεις κλειδιά στον κυβερνοχώρο και σας μεταφέρουν αποκλειστικές εικόνες από το τι συμβαίνει εκεί. Μόνο στο σταθμό μας, το σταθμό των μεγάλων αποκαλύψεων.


Μη μου πείτε ότι δεν το πήρατε χαμπάρι φίλες και φίλοι -εδώ το πήρε χαμπάρι ο ανταποκριτής σας ο οποίος δεν έχει καν τηλεόραση. Και φυσικά μερίμνησε να ενημερωθεί για να αποκτήσει μια εικόνα των τεκταινομένων. Θα πρέπει δε να σας ομολογήσω ότι η εικόνα ήταν άκρως γραφική. Ένας άσχετος δημοσιογράφος, ένας ακόμα πιο άσχετος φωτορεπόρτερ και δύο γλάστρες, μιλούσαν για το αν μια μοντέλα ανγκάζεται να κάνει γυμνές φτογραφήσεις και για το ποιός την αναγκάζει, κάτω από έναν τίτλο με τεράστια γράμματα που περιγράφει το θέμα. ΓΥΜΝΕΣ ΣΤΟ INTERNET αγαπητοί μου αναγνώστες και το φιλοθεάμον κοινό κρατάει σφιχτά τα μπράτσα της πολυθρόνας του. Θεέ μου! Αυτά κάνει ο Βαγελάκης με τον κομπγιούτερ τα βράδια; Και εμείς του τον πήραμε για καλό, για να μπει στον κυβερνοχώρο και για να είναι μέσα στις εξελίξεις. Να βρει και μια δουλειά αύριο μεθαύριο -τόσο ανεργία υπάρχει.


Ο Βαγγελάκης βέβαια, όπως και κάθε Βαγγελάκης που σέβεται τον εαυτό του, ξέρει πολύ καλά ότι στο Internet υπάρχουν γυμνές -είναι και αυτός ένας από τους λόγους που επέμεινε να του πάρουν υπολογιστή και modem και αν δεν το ήξερε ήδη, το έμαθε πολύ γρήγορα, είτε από το Θανασάκη, είτε από κάποιο λάθος, είτε από κάποιο περιοδικό, είτε απλά ψάχνοντας. Το ότι μπορεί να βρει και επώνυμα γυμνά, το ξέρει επίσης -έχει γεμάτο ένα δίσκο με τέτοιες φωτογραφίες. Μόνο που έχει μάθει εμπειρικά ότι το να βρεις την άκρη σχετικά με το ποιός έβαλε τις φωτογραφίες εκεί, είναι μια υπόθεση πολύ πονεμένη και που δεν ενδείνυται για άσχετους δημοσιογράφους και για ακόμα πιο άσχετους τηλεθεατές. Αν θέλεις να βγάλεις άκρη, θέλεις έρευνα με πολύ βαρβάτα τεχνικά μέσα, με συνεργασία πολλών παραγόντων και με δικηγόρους που ξέρουν τι γίνεται. Ξέρετε κανέναν τέτοιον στην αγορά;


Το S.N.A.F.U. παρεμπιπτόντως, ξέρει κανά δυό τέτοιους. Μόνο που ξέρει και το πόσο μανίκι είναι μια τέτοια έρευνα, παρά τα όσα λένε οι διάφοροι άσχετοι κάθε βράδυ στα δελτία. Αν μια τέτοια υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος, καθώς δικηγόροι, δικαστές, ενάγοντες και εναγόμενοι θα προσπαθούν να αποδείξουν τι έχει γίνει. Ο δε ένοχος -αν υποτεθεί ότι το site με τις φωτογραφίες βρίσκεται και αποκαλύπτεται ποιός βρίσκεται πίσω του- θα γελάει κάτω από τα μουστάκια του, μια και το site θα έχει αντικατασταθεί στο μεταξύ από ένα site για τη C++, οι δε φωτογραφίες των μοντέλων, από φωτογραφίες του τύπου με την κοπέλα του ή (πιο πιθανό) με τον υπολογιστή του. Αν δε, καταφέρει ο οποιοσδήποτε, να αποδείξει ότι ένα screen shot που δείχνει το "ένοχο" site είναι αληθινό και όχι πειραγμένο από κάποιο Photoshop, σας υπόσχομαι ότι το S.N.A.F.U. θα κάνει σε αυτόν μύνηση.


Το copyright μέσα στο Δίκτυο είναι κόλαση και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Δυό φορές χειρότερη όμως, είναι η απόπειρα των ΜΜΕ να βγάλουν υπεραξία από το Internet, ειδικά στοχεύοντας σε αυτό που ερεθίζει κάθε ανέραστο τηλεθεατή -αν δεν ήταν ανέραστος δε θα ήταν και τηελεθεατής- δηλαδή το σεξ. Ξέρουμε ότι το σεξ πουλάει και ξέρουμε ότι το σεξ διατίθεται άφθονο στο Δίκτυο. Χάρη μάλιστα στην ιδέα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, από τότε που τα ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν για σεξ στο Internet, άρχισε να πολλαπλασιάζται και το φαινόμενο. Το να προσπαθήσεις όμως να εμφανίσεις όλο το Internet σαν ένα χώρο γεμάτο τσόντες -κάτι που εύκολα συμβαίνει όταν δεν έχεις καμμιά σχέση με αυτό για το οποίο μιλάς και απευθύνεσαι και σε κόσμο που δεν έχει καμμιά σχέση με τίποτα- είναι ελαφρώς ηλίθιο, για να μην πω αλητεία του κερατά.


Τελικά βέβαια, όλοι αυτοί οι κόπανοι, μάλλον καλό κάνουν στο Δίκτυο. Ο κόσμος ακούει γι αυτό και έρχεται, άσχετα με το τί ψάχνει να βρει. Και όσο περισσότεροι έρχονται, τόσο περισσότεροι μένουν, το Δίκτυο μεγαλώνει, οι ISPs βάζουν μεγαλύτερες γραμμές και εμείς μπορούμε να ελπίζουμε σε εκίνες τις ISDN που περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια. Τα sites πολαπλασιάζονται, οι δουλειές το ίδιο και ο ανταποκριτής σας έχει πιο πολλές πιθανότητες να μη μείνει άνεργος και να μπορεί να συνεχίσει να γράφει το S.N.A.F.U. χωρίς να χρειάζεται χορηγό και διάφορα ακαλαίσθητα μπανεράκια στο κάτω μέρος της σελίδας του. Αν νομίζουν ότι αποκαλύπτουν τη φοβερή συνομωσια, ας το νομίζουν. Αυτοί που ξέρουν κάτι, γελάνε με τα χάλια τους και ξεκινούν για το επόμενο site, στέλνοντας και κάποιο mail στους φίλους που δεν έμαθαν τα νέα.


Εκείνο που παραμένει ως άγχος βέβαια, είναι το μέχρι πότε ο κάθε άσχετος θα εμφανίζεται ως σχετικός και ειδικός είτε στο Internet, είτε στη σωματιδιακή φυσική, είτε στην ξιφασκία, προκειμένου να έχουν κάτι να βγάλουν στα παράθυρά τους οι ειδήσεις των οκτώ και μισή. Ξέρουμε ότι ήδη υπάρχουν αρκετοί πραγματικά σχετικοί με το θέμα κι αν οι δαιμόνιοι ρεπόρτερς των καναλιών ήθελαν, θα τους είχαν βρει και θα τους είχαν μιλήσει ώστε να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει. Βέβαια αυτό θα προϋπέθετε ότι οι δημοσιογραφοι θέλουν να πουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και ακολούθως ότι οι τηλεθεατές τους θα ήθελαν πράγματι να μάθουν. Το αν και κατά πόσον το κοινό της Ανίτας Πάνια και της Πέπης Τσεσμελή θέλει όντως να μάθει κάτι παραπάνω για ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχει να δείξει αυτός ο αιώνας είναι ένα ερώτημα το οποίο σας αφήνω να το απαντήσετε εσείς φίλες και φίλοι αναγνώστες. Μυαλό, διαθέτετε.


Το ραδιόφωνο παίζει Frank Zappa (Tinseltown Rebellion), η ώρα είναι 4.00 μεσημέρι Σαββάτου 21 Μαρτίου και το πεντηκοστό έβδομο S.N.A.F.U. πάει για μπάνιο, μουσακά και τη συνέχεια ενός πολύ καλού βιβλίου (θα σας πω γι' αυτό σύντομα). Ελπίζει δε, ότι η καλή του θα είναι καλύτερα σήμερα ώστε να τη δει τελικά -κάτι με το στομάχι της, κάτι με τις διάφορες αλλαγές που έγιναν τη βδομάδα αυτή, δεν καταφέραμε να βρεθούμε ιδιαίτερα. Σας είπα αλήθεια ότι ο ανταποκριτής σας δεν είναι πλέον αρχισυντάκτης στο NET Letter; Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment