Saturday, January 29, 2011

(30/3/97) Περί ομάδων και κοινοτήτων (πάλι)



Όπως ήταν αναμενόμενο, κάποιοι φίλοι, άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Αν και μακάβριο, το πείραγμα της εβδομάδας, είχε να κάνει με την ομάδα των 39 προγραμματιστών που αυτοκτόνησαν ομαδικά και με τη σχέση τους με το Internet. Για τα τηλεοπτικά αφιερώματα θα προτιμούσα να μη μιλήσω, και αυτό για ένα βασικό λόγο. Δεν τα είδα μια και η μόνη οθόνη που έχω στο σπίτι μου είναι μια δεκαπεντάιντση για υπολογιστή. Χωρίς κάρτα TV. Δυστυχώς, κάποιοι μου μετέφεραν το κλίμα των καναλιών -κάποιο κανάλι μάλιστα, έσπευσε να δημοσιοποιήσει και την ύπαρξή του στο web, θεωρώντας -μάλλον- ότι αυτό τους δίνει πιο πολύ κύρος σε θέματα σχετικά με το Δίκτυο. Κάτι τέτοιες στιγμές, θέλω να πέσω για ύπνο και να ξυπνήσω μόνιμος λοχίας τεθωρακισμένων.


Ένας πολύ συμπαθής τύπος, ο Phil Agre,σχολίασε το θέμα λέγοντας ότι δεν πρόκειται για "Internet story". Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Μια ομάδα ψωνισμένων που αποφασίζει να ακολουθήσει έναν κομήτη στο διάστημα, μια και η "αποστολή τους στη Γη τελείωσε", δεν έχει να πει τίποτα για το Internet ενώ αντίθετα έχει να πει πολλά για την κοινωνία που το περιστοιχίζει και ταυτόχρονα καθρεφτίζεται μέσα του. Είθε να τους αναπαύσει ο Θεός, πάντως τόσο για το γράφοντα, όσο και για τους περισσότερους εν Δικτύω γνωστούς του, το περιστατικό μάλλον είναι της ίδιας αξίας με τους ψωνισμένους που ψάχνουν εδώ και χρόνια για τον Elvis σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ. Αυτό που διαφοροποιεί τα πράγματα είναι ότι 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δυσάρεστο.


Αν τα media ενδιαφέρονταν να μιλήσουν για το τι σημαίνει ομάδα μέσα στο Internet, θα στρέφονταν αλλού. Ας πούμε στο Usenet και συγκεκριμένα στα groups της ομάδας comp.os.linux.* -αν σας βγάλει ο δρόμος ρίξτε μια ματιά, αν και αυτό που θα δείτε δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, τουλάχιστον με την πρώτη. Λίγες επεξηγήσεις ίσως κάνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.


Linux εστί λειτουργικό σύστημα. Και λειτουργικό σύστημα εστί ένα πολύ βασικό σύνολο προγραμμάτων που κάνουν τον υπολογιστή σας να μπορεί να τρέξει το Netscape (ή τον Explorer) που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή, τον επεξεργαστή κειμένου σας, τα παιχνίδια σας ή το viewer για εκείνες τις "εκπαιδευτικές" εικόνες που βλέπατε πριν. Τέτοια συστήματα είναι τα Windows (οποιασδήποτε αρίθμησης) το MacOs (των Apple), το Unix (οποιασδήποτε γεύσης) και μερικά ακόμα. Το Linux είναι ένα Unix -υπάρχουν αρκετές παραλλαγές- και έχει μια ιδιομορφία που αξίζει να αναφερθεί. Το ότι δεν το έφιαξε μια εταιρεία αλλά το γέννησε το Internet.


Τον Οκτώβριο του 1991, ένας Φινλανδός προγραμματιστής, αποφάσισε μεταξύ σοβαρού και αστείου να φιάξει ένα Unixάκι για να παίζει. Ανακοίνωσε στο Usenet ότι ξεκίνησε και ζήτηε τη βοήθεια άλλων προγραμματιστών μέσα από το Δίκτυο. Το σκεπτικό ήταν να δουλέψουν και άλλοι σε ένα συλλογικό project με σκοπό ένα καλό λειτουργικό -κυρίως για κομπιουτεράδες- αλλά και για τον καθένα που θα ήθελε να το χρησιμοποιήσει. Η κοινότητα των προγραμματιστών του Internet ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του, με αποτέλεσμα σήμερα, να θεωρείται σαν ένας σοβαρός παίκτης στο παιχνίδι του Internet, αλλά και άλλων υπολογιστικών εφαρμογών. Πολλοί web servers, όπως αυτός που βλέπετε αυτή τη στιγμή, τρέχουν πάνω σε Linux, πολλά intranets το ίδιο, και πολλά software houses έχουν αρχίσει να γράφουν προγράμματα για το σύστημα αυτό.


Εκείνο που κάνει το Linux πολύ καλό παράδειγμα για αυτό που θέλω να πω, είναι ότι όλη η ιστορία γίνεται δωρεάν. Στην εποχή που η Netscape γίνεταια εταιρεία δισεκατομμυρίων, στην εποχή που ο Bill Gates της Microsoft θεωρείται σαν ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, τόσο ο Linus Torvalds όσο και οι χιλιάδες συνεργάτες του, έχουν δουλέψει -και εξακολουθούν να δουλεύουν- επί έξι χρόνια χωρίς να κερδίσουν τίποτα. Μόνο τους κίνητρο, είναι το να φιάξουν κάτι καλύτερο, λειτουργικό, δυνατό και ανοιχτό στο σχεδιασμό του. Θέλουν κονοτολογίς, να κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν τα μεγάλα software houses. Και όπλο τους είναι το ίδιο το Internet. Μέσα από αυτό επικοινωνούν -κάποιοι από αυτούς δεν έχουν δει ποτέ από κοντά κάποιους άλλους και ας υπογράφουν από κοινού κείμενα, προγράμματα ή web sites.


Η ουσία δεν είναι αν το Linux πρόκειται να ξεπεράσει τα Windows, ο,τι και αν λένε οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του. Δεν είναι καν αν πρόκειται να τα φτάσει ή αν θα περάσει στους υπολογιστές μεγάλης μάζας χρηστών. Αυτό πυ μετράει, είναι το ότι η κοινότητα των Linux-άδων έχει δώσει ένα παράδειγμα Internet-ικής συνεργασίας, ένα παράδειγμα ομαδικής δράσης, υποστήριξης και διάθεσης για δημιουργία, που κατ' εμέ, είναι πολύ σοβαρώτερη είδηση από την ομαδική αυτοκτονία 39 ψωνισμένων. Ίσως επειδή η μία ομάδα προάγει το θάνατο ενώ η άλλη προάγει τη ζωή και τη δημιουργία. Έστω και για τα μέτρα των κομπιουτεράδων. Και δεν ξέρω για σας, πάντως ο γράφων σέβεται τη δημιουργικότητα, είτε αυτή εκφράζεται σε μείζονες και ελάσσονες κλίμακες, είτε εκφράζεται σε C++, είτε εκφράζεται σε ποίηση.


Πριν οι -όποιοι φίλοι του S.N.A.F.U. αρχίσουν να ουρλιάζουν ότι το παράκανα με τα κομπιουτερίστικα, υπενθυμίζω. Καμμιά από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι "Internet story". Και οι δύο είναι human stories. Ο καθένας επιλέγει το σενάριο που του ταιριάζει. Και φυσικά δε χρειάζεται να περιοριστει σε θέματα υπολογιστών. Το Internet προσφέρεται για κάθε τύπου επικοινωνία, συνεργασία ή δημιουργία. Αν οι δικές σας αναζητήσεις οδηγούν σε κάτι έξω από τους υπολογιστές, κάντε το. Εμείς εδώ, τα καλώδια για να μιλήσετε σας δίνουμε.


Αν σας ενδιαφέρει, ρίξτε μια ματιά στους Linux-άδες, είτε στο http://www.linux.org,είτε στο http://www.ssc.com/linux, είτε εδώ στην ΕΕΧΙ, στο http://www.eexi.gr/mirrors/lg/. Θα ανακαλύψετε ότι πίσω από το λειτουργικό σύστημα υπάρχει μια αξιοθαύμαστη -και συγκινητική- πρσπάθεια ανθρώπων που τους συνεπαίρνει αυτή η διάθεση για μια δημιουργική συνεργασία. Και αν θέλετε να μάθετε και ποιός είναι ο Phil Agre που ανέφερα παραπάνω -καμμιά σχέση με το Linux- περάστε από τη διεύθυνση http://communication.ucsd.edu/pagre/rre.html και γραφτείτε στη λίστα του, το RRE. Σας εγγυώμαι ότι πρόκειται για κάτι που αξίζει να έρχεται στο ηλεκτρονικό σας γραμματοκιβώτιο. Τέλος, αν πρέπει ντε και σώνει να δείτε τι έλεγαν οι 39 μακαρίτες, μπορείτε να βρείτε ένα mirror του site τους στη διεύθυνση http://www.sunspot.net/news/special/heavensgatesite/. Έτσι για να ικανοποιηθεί και η όποια νοσηρή φαντασία σας.


Το ραδιόφωνο παίζει Bachman Turner Overdrive (Takin care of business), η ώρα είναι 5.32 ξημερώματα Δευτέρας 31/3/97 και το όγδοο S.N.A.F.U. πάει για ύπνο. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment