Xάρηκα πολύ φίλες και φίλοι του S.N.A.F.U. που διεπίστωσα ότι τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα, ήτοι ότι υπάρχουν κι άλλοι που διαβάζουν το εβδομαδιαίο πόνημα του ανταποκριτή σας, όχι μόνο επειδή θέλουν να βλέπουν κάποιον να τα χώνει στις διάφορες Microsoft και στους εμπόρους, αλλά επειδή διαθέτουν κάποια παραπλήσια αντίληψη με το γράφοντα. Παρά το ότι είθισται τέτοιες αντιλήψεις να αποκαλούνται ρομαντικές (με κίνηση του κεφαλιού όλο σημασία εκ μέρους αυτού που εκφέρει το χαρακτηρισμό), ο γράφων θα αρκεστεί να κινήσει το δικό του κεφάλι και να συνεχίσει να σκέφτεται με τον τρόπο που σκέφτεται, μια και αυτό σας αρέσει -γι' αυτό δεν έρχεστε κάθε εβδομάδα από εδώ εξ' άλλου; Ο λόγος βεβαίως για το φίλο από τη Θεσσαλονίκη -έχει αρκετούς το S.N.A.F.U. εκεί- που αν και δεν είπε το όνομά του, έστειλε ένα πολύ ευαίσθητο mail σχετικά με το τέλος της αθωότητας για το οποίο και τον ευχαριστώ. Επιφυλάσσομαι φίλε μου, επιφυλάσσομαι.
Και μια και ανέφερα τη Microsoft πιο πάνω, πιστευω ότι αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε την ιστορία με τη Java που έπαιξε τη βδομάδα που πέρασε. Για όσους δε γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει (αν και μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες σε όλα τα ειδησεογραφικά sites), θυμίζω ότι εκτός από την ιστορία με τον Explorer σε σχέση με τα Windows 95 που μυρίζει μονοπώλιο, ο "γίγαντας του Redmond" όπως γράφουμε συνήθως (κάπως πρέπει να βγάλει κανείς το ψωμί του φίλες και φίλοι), είναι στα δικαστήρια και με τη Sun, και μάλιστα για ένα θέμα εξ' ίσου σημαντικό, τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν τη βιομηχανία από κοντά. Συγκεκριμένα, η Sun, έχει ζητήσει από τη Microsoft να βγάλει από τα προϊόντα της το λογότυπο "Java Compatible", καθώς η υλοποίηση που κάνει η MS στη Java, είναι με τον πάγιο τρόπο της. Ήτοι, "Java από τον τόπο σου και ας ειν' πατσαρισμένη". Και αυτή την εβδομάδα, το δικαστήριο, μετά από μια διαδικασία που κράτησε πέντε μήνες, έβγαλε την πρώτη απόφαση κατά της Microsoft -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Explorer 4.01.
Για τους πιο τέχηδες εξ' ημών, υπάρχει μια ολόκληρη περιοχή στο site της Sun, που εξηγεί σε τι ακριβώς διαφέρει η Java αλά Microsoft από την κανονική. Πιο κοντά, και για να ευλογήσουμε μάλιστα και λίγο τα γένια μας, στο τεύχος Ιανουαρίου του NET Letter, είχα συνδράμει σε ένα κομματάκι με τίτλο "SDKJ εναντίον JDK- το δίλημμα των προγραμματιστών" που ανέφερε πιο πολλές λεπτομέρειες για το θέμα. Όσοι ενδιαφέρεστε, θα μπορείτε σύντομα να το βρείτε και online στο site των περιοδικών (η διεύθυνση για το περιοδικό γενικά, είναι http://www.open.gr/published/nl/ και το τεύχος Ιανουαρίου είναι καθ' οδόν). Μόνο που εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο, είναι το τι σημαίνει στην ουσία η διαμάχη αυτή, καθώς πολλοί νομίζουν ότι έχει να κάνει με το αν θα βλέπουν στους browsers τους, κινούμενη εικόνα ή χαζά κυλιόμενα κειμενάκια. Δε θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος.
Η Java φίλες και φίλοι, είναι ένα ολόκληρο μοντέλο αντιλήψεως και χρήσεως των υπολογιστών -και λέω μοντέλο, επειδή ακόμα είναι στα σπάργανα και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Αν πάντως παρακολουθήσει κανείς λίγο τη σχετική δραστηριότητα της Sun Microsytems, θα δει ότι η εταιρία έχει ποντάρει στο συγκεκριμένο άλογο, πάρα πολλά πράγματα. Σκεφτείτε το σαν το Ιερό Δισκοπότηρο των προγραμματιστών. Η πιο μεταφέρσιμη γλώσσα. Το πρόγραμμα που γράφεις μια φορά και τρέχει παντού, όπου υπάρχει η "μηχανή" που εκτελεί τον κώδικα -ένα ακόμα κομμάτι κώδικα που ακούει στο όνομα Java Virtual Machine. Και το παντού δε σημαίνει μόνο υπολογιστές. Σημαίνει και embedded systems, δηλαδή κινητά τηλέφωνα, video, στερεοφωνικά συγκροτήματα, αυτοκίνητα και οτιδήποτε άλλο ο θαυμαστός καινούριος κόσμος μας έχει καταφέρει να χτίσει γύρω από έναν επεξεργαστή. Αν θέλετε δε και μια γείωση στην πραγματικότητα, η αγορά αυτή είναι περίπου εκατό φορές μεγαλύτερη από την αογρά των υπολογιστών. Δεν αξίζει λέτε το κονταροχτύπημα των εταιριών;
Το μοντέλο της Java, πάει σετ με το μοντέλο του δικτύου ως ιδέα. Και μαζί, φέρνει το μικρό υπολογιστή, αυτό που λέγεται και "thin client". Τέλος τα σούπερ PC με τα 64Mb μνήμη, τους δίσκους 2 και 3 Giga, και τους τρομερούς επεξεργαστές, τουλάχιστον για πολλές εφαρμογές. Οι χρήστες που θέλουν μια αξιόπιστη μηχανή γραφείου ή μια μηχανή προγραμματισμού, θα μπορούν να κατεβάσουν από το δίκτυο την εφαρμογή, να την τρέξουν τοπικά και να αποθηλεύσουν στο δίκο του server, κερδιζοντας έτσι ένα φτηνό και αποτελεσματικό μηχανάκι. Η ουσία όμως είναι ότι έτσι προωθείται και η ιδέα του δικτύου, είτε αυτό είναι ένα απλό LANάκι, είτε ένα internet, είτε το ίδιο το Internet. Με ένα server απέναντι και έναν ευέλικτο και χαμηλού κόσοτυς client από τη μεριά του χρήστη, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι υπολογιστές να γίνουν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε ως τώρα. Αυτό τουλάχιστον είναι το "όραμα" της Sun και εκεί οδηγεί ο "δρόμος της Java" -για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία της ίδιας της εταιρίας που την έχει εμπνευσθεί.
Ο ανταποκριτής σας φίλες και φίλοι δεν έχει καμμιά ψευδαίσθηση για το αν μια εταιρία εκατομμυρίων δολλαρίων όπως η Sun μπορεί να έχει "όραμα". Δεν μπορεί. Αν υπήρχε τέτοια περιπτωση, τότε θα πιστεύαμε και την ίδια τη Microsoft που ισχυρίζεται ότι έχει όραμα για τους προσωπικούς υπολογιστές. Όμως, βλέπει μια Sun που υποστηρίζει τα ανοιχτά πρότυπα, σέβεται το Δίκτυο, παρουσιάζει αξιόπιστες μηχανές που φορούν ένα αξιόπιστο λειτουργικό, σκέφτεται πραγματικά νέα πράγματα (το μοντέλο GUI της Microsoft είναι πολύ παλιότερο από την ίδια τη Microsoft, όσο για το DOS, ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι καν δικό της) και προωθεί μια ιδέα που αν και θα της αποφέρει πολλά λεφτά αν δουλέψει, είναι στηριγμένο στα δίκτυα. Και από τη στιγμή που "δίκτυα" σημαίνει επικοινωνία, ο γράφων θα υποστηρίζει κάθε ιδέα που πατάει σε αυτά. Με μόνη πιθανή εξαίρεση το MSN. Αλλά είμαι μάλλον προκατειλημμένος, ε;
Sun, σημαίνει Stanford Univercity Networks φίλες και φίλοι. Η εταιρία αυτή, έχει τα δίκτυα στο αίμα της, πολύ πριν η Microsoft ανακαλύψει τι είναι δίκτυο και πώς μπορεί να το εκμεταλλευθεί για να βγάλει λεφτά. Η κόντρα της με τη Microsoft ως προς τη Java (και η πρώτη νίκη, που είναι και το έναυσμα για το κείμενο που διαβάζετε) είναι μια κόντρα του κλειστού απέναντι στο ανοιχτό. Και αν είστε στο Internet, ξέρετε τι σημαίνει ανοιχτό σύστημα και πόσο καλό μπορεί να είναι. Γι' αυτό και ο γράφων χαίρεται που απαγορεύτηκε στο "μεγιστάνα του λογισμικού" να χαρακτηρίζει τα προϊόντα του "συμβατά με τη Java". Είναι μια πρώτη νίκη απέναντι σε μια ολοκληρωτική νοοτροπία και σε ένα μοντέλο που θέλει τους χρήστες άνοες. Όσο για το όραμα (ή αν θέλετε "όραμα") της Sun, μην το πιστέψετε. Ούτε κι εγώ το πολυπιστεύω. Αν θέλω όραμα από αυτό το χώρο, μου αρκεί το Linux.
Το ραδιόφωνο παίζει Blues Brothers (Everybody needs somebody to love), η (θερινή) ώρα είναι 4.50 ξημερώματα Κυριακής 29 Μαρτίου και το πεντηκοστό όγδοο S.N.A.F.U. πάει για ύπνο. Το προσωπικό μου δίκτυο έχει αρχίσει και παίρνει σάρκα και οστά (ήδη στήθηκε και ο Pentium) και ο μόνος λόγος που σκιάζεται η χαρά μου είναι ότι η Ελένη είναι άρρωστη -το στομάχι της δεν άντεξε το άγχος του Πανεπιστημίου και πιτσικάρισε ελαφρώς. Καλή σας εβδομάδα παρ' όλα αυτά.
No comments:
Post a Comment