Wednesday, February 2, 2011

(5/7/98) Περί βραβεύσεων



Τα καταφέραμε φίλες και φίλοι αναγνώστες του S.N.A.F.U. Αποδείξαμε την αξία μας περίτρανα σε όλη την αγορά. Μας αναγνώρισαν. Μας βράβευσαν, παραδεχόμενοι έτσι ότι υπάρχουμε. Και δε μιλάμε εδώ για τίποτα τυχάρπαστους, έτσι; Μιλάμε για τους διαφημισταράδες, την αφρόκρεμα της αγοράς. Τους ανθρώπους που λύνουν και δένουν, και που θα φέρουν το μάννα από τον ουρανό στην πολύπαθη αγορά τοιυ μικρού μας Internet. Ας κάνουμε χαρές μεγάλες που έλεγε και ο Σπύρος -καλή του ώρα.


Σε μια λαμπρή τελετή, στο Μέγαρο Μουσικής (you know, στη Βασιλίσσης Σοφίας), ανάμεσα σε στελέχη διαφημιστικών εταιριών, δημοσιογράφων και πλήθους κόσμου, η αγορά μας αναγνωρίστηκε επίσημα ως ισοϋψής με αυτή όλων των άλλων επικοινωναικών αγορών. Και τερις φορείς εξ' ημών πήραν στα χέρια τους τα σημαντικά βραβεία που ως τώρα αποτελούσαν μονοπώλιο των διαφημιστών. Σύντροφοι τα καταφέραμε ως δικτυάδες και ως άνθρωποι. Πως να μη χαρούμε μετά;


Κάποιοι δυσκοίλιοι βέβαια, έσπευσαν να πουν τις γνωστές παπάρες που λένε συνήθως. Ότι δηλαδή δε μας τιμά καθόλου, ότι είναι επιεικώς παράλογο να είναι στην ίδια κατηγορία CD ROMs, web sites και διαφημίσεις γηπέδων, ότι με 100.000 δραχμές ανά συμμετοχή ήταν πολλοί αυτοί που δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν sites, ότι ένα site που το καταθέτεις σε βίντεο μπορεί να έχει ό,τι θέλει χωρίς να σημαίνει ότι δουλεύει online, ότι η επιτροπή θα μπορούσε να είναι επιλεγμένη καλύτερα, και διάφορα άλλα. Όμως ξέρετε - δυσκοίλιοι είναι, αυτά θα λέγανε.


Εδώ οι άνθρωποι μας έκαναν την τιμή να μας βάλουν να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους. Μοιράστηκαν μαζί μας το κέτερίνγκ τους. Μας δείξανε στην τηλεόραση. Μας είπαν "μέλλον της επικοινωνίας". Μας έδωσαν μια ταυτότητα βρε αδερφέ. Και εμείς αντί να το αναγνωρίσουμε, καθόμαστε και ασχολούμαστε με το αν έπρεπε να πάρει βραβείο το Zoom, αν το SportLine είναι ή δεν είναι καλό site και τέτοιες σαχλαμάρες. Είμαστε σοβαροί; Έτσι θα γίνουμε άνθρωποι ρε; Έτσι θα γίνουμε σαν κι αυτούς; Έτσι θα ξεκολλήσουμε από τα δίκτυα και θα μπούμε στα σαλόνια;


Η όλη κατάσταση θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγική φίλες και φίλοι αναγνώστες του S.N.A.F.U. Το να συμπεριληφθούν τα νέα μέσα σε ένα Φεστιβάλ Διαφήμισης, είναι φυσικό επακόλουθο της εμπορευματοποιήσεως του Internet -ούτε να το εμποδίσουμε μπορούμε, ούτε και θα έπρεπε ακόμα και αν μπορούσαμε. Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίον τα πάντα έχουν μια οικονομική διάσταση και όποιος δεν το καταλαβαίνει ή δε συμφωνεί, καλά θα κάνει να ετοιμαστεί για μερικές κάπως άβολες καταστάσεις (προσοχή, δε λέω ότι δε γίνεται να αγνοήσει κανείς την οικονομική διάσταση -απλά ότι όποιος το κάνει θα έχει κάποια προβλήματα). Έτσι, αυτό καθ' αυτό το γεγονός δεν μπορώ να πως ότι με προβληματίζει.


Με προβληματίζει όμως το ότι η όλη ιστορία, έγινε στην ουσία ερήμην του Internet. Η διαδικασία που ακολούθησε η επιτροπή του Φεστιβάλ Διαφήμισης, ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε να κριθούν τα πράγματα με το σωστό τρόπο, ενώ η λογική "όλα σε ένα τσουβάλι, σαφώς δεν τιμά κανένα διαγωνιζόμενο. Περί διαπλοκών δε, θα μπορούσαμε μάλλον να μιλάμε με τις ώρες. Αλλά πέρα από όλα αυτά, μια απλή ματιά στα sites που διαγωνίστηκαν -ας αφήσουμε απ' έξω όλα τα άλλα άσχεα και ας δούμε μόνο αυτά που μας ενδιαφέρουν- θα δείξει το αυταπόδεικτο.


Ότι η όλη ιστορία ήταν αστεία. Όταν ένα site όπως το SportLine, αποδεδειγμένα ένα από τα καλύτερα πράγματα που υπάρχουν στο ελληνικό κομμάτι του web (και αυτό το λέει κάποιος που μισεί τα αθλητικά πάσης φύσεως), έρχεται τρίτο, είναι περιττό να συζητάμε για κριτήρια, διαγωνισμό ή οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς, το πρώτο μεγάλο άνοιγμα της αγοράς του Internet προς τους διαφημιστάδες, ήταν σαφώς εις βάρος της αγοράς του Internet. ’ντε να δούμε τι θα γίνει στον επόμενο γύρο.


Το ραδιόφωνο παίζει, Brian Eno (Getting tiger mountain by strategy), η ώρα είναι 10 βράδυ Σαββάτου 4 Ιουλίου και το εβδομηκοστό δεύτερο S.N.A.F.U. πάει να βοηθήσει την καλή του που κάθεται στο διπλανό υπολογιστή και γράφει παριτούρες (δεν είναι υπέροχη η τεχνολογία;). Καλή σας εβδομάδα και συγχωρήστε μου ένα προσωπικό μήνυμα. Ο λόγος που δεν τιτλοφόρησα το σημερινό S.N.A.F.U. "Αίσχος", είναι επειδή -αν μη τι άλλο- οι κρίνοντες δεν απέκλιεσαν το site τελείως. Κώστα, καταλαβαίνεις τι εννοώ, αν και η μαλακία παραμένει...

No comments:

Post a Comment