Thursday, February 3, 2011

(13/6/99) Σκόρπια (ΙΙ)Δηλαδή τώρα όλοι κερδίσαμε ρε σύντροφοι; Πάλι; Προ ολίγου, η μητέρα του ανταποκριτή σας, σε μια τηλεφωνική κουβέντα, εξέφρασε την απορία �μα καλά δεν είναι λίγο παράξενο το ότι οι φίλαθλοι αμφοτέρων των μεγάλων κομμάτων πανηγυρίζουν για τη νίκη τους;� Και τι να πω εγώ; Internetολόγος είμαι, δεν είμαι πολιτικός συντάκτης. Φαίνεται ότι δε θα πήραν χαμπάρι το ποσοστό αποχής ή το ότι 2-3 ποσοστιαίες μονάδες δε λένε απολύτως τίποτα. Τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά -ΥΜΜV που λένε και στο Δίκτυο.


Μιλώντας για δίκτυα, φίλες και φίλοι, το Internet σε αυτές τις εκλογές, έλαμψε δια της απουσίας του. Ενώ προεκλογικώς εμφανίστηκαν μερικά καλά σημεία ενημέρωσης, τόσο από ελεύθερους σκοπευτές όσο και από τα κόμματα, απόψε το πράγμα δεν πήγε και πολύ καλά -τουλάχιστον μέχρι τις δέκα και μισή. Αυτή τη στιγμή (δώδεκα παρά εικοσιπέντε), είναι online ένα ποσοστό περίπου δεκαεπτά τοις εκατό. Στις δημοτικές τα πηγαίναμε καλύτερα μου φαίνεται.


Κατά τα λοιπά, έχει αρχίσει και πιάνει η θερινή ραστώνη (ΤΜ). Με μόνη πιθανή εξαίρεση την X-treme που πάει με χίλια (με δεκαεπτά χιλιάδες για την ακρίβεια), οι υπόλοιποι έχουν αρχίσει να ονειρεύονται θάλασσες, ούζα και ξύδια παρά θιν� αλός, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε τα θέματα με το ψαροντούφεκο (πάντα εναρμονισμένοι με το περιβάλλον). Και που να σφίξουν οι ζέστες περισσότερο δηλαδή. Βέβαια οι αναγνώστες του S.N.A.F.U. οσονούπω θα έχουν και το νέο, ημερήσιο και βελτιωμένο πόνημα να ασχολούνται, όμως από μεγάλα κόλπα, ας το αφήσουμε καλύτερα.


Σχετικά με την X-treme, πάντως, ο ανταποκριτής σας εξακολουθεί να έχει κάποιες second thoughts. Αρχικά ο περιβόητος client. Θέλει στο σύστημα Internet Explorer 4 και άνω, παίζει μόνο σε Windows και καταλαμβάνει ένα σεβαστό κομμάτι της οθόνης του χρήστη. Είναι -προφανώς- �always on top�, και η εναλλαγή των banners στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης, τελικά μάλλον ενοχλεί, ειδικά αν έχεις μπει σε μια σελίδα και θέλεις να διαβάσεις. Μόνη λύση, το να ανεβάσεις τη status bar των Windows αρκετά για να μη βλέπςις τα banners -χάνεις που χάνεις ένα μέρος από την οθόνη σου, μη σου βγουν και τα μάτια.


Αυτό όμως είναι ήσσονος σημασίας -σε τελική ανάλυση ο γράφων είναι και περίεργος ως χρήστης, ως εκ τούτου, ίσως και να μην λαμβάνεται σοβαρά υπ� όψιν. Η μονομέρεια στις πλατφόρμες όμως; Δηλαδή όσοι έχουν Mac και Linux, τίποτα; Είπαμε ότι πάμε για τους πολλούς, όμως το ότι πετάμε έξω άπαντες τους υπολοίπους, είναι λιγάκι ενοχλητικό, όχι μόνο γι αυτούς, αλλά και ως ιδέα (concept που έλεγε και ο Θουκυδίδης). Βέβαια, ακούμε ότι ο client για Linux ετοιμάζεται, όμως χάθηκε ο κόσμος βρε αδελφέ να βγει πακέτο για τις τρεις πλατφόρμες; Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα γλύτωναν και οι ίδιοι οι της X-treme από τις γκρίνιες.


Υπάρχει παρ� όλα αυτά, κάτι που μπορεί να προβεί πολύ ενδιαφέρον για την εξέλιξη του Διαδικτύου που λένε. Και αυτό είναι το ότι (πιθανότατα και λόγω X-treme), άρχισε να γίνεται πολύς λόγος για περιεχόμενο. Κάποιο από τους μεγάλους παροχείς, άρχισαν να ψάχνονται με sites περιεχομένου -και όταν λέω �ψάχνονται� εννοώ ενεργά-, κάποιοι σχεδιαστές sites έχουν αρχίσει να την πέφτουν δεξιά και αριστερά για να βρουν συνεργάτες και αρκετές ιδέες δρομολογούνται ήδη. Αν αυτό προχωρήσει, θα έχουμε κερδίσει όλοι πολλά φίλες και φίλοι.


Το ότι το ελληνικό Internet πάσχει από περιεχόμενο, το έχουν μάθε και τα mousepads. Μέχρι τώρα όμως, όλοι στέκονταν στην μαλακισμένη λογική �αν δεν έρθει κόσμος στο Internet, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε περιεχόμενο�. Το βλακώδες του επιχειρήματος είναι μάλλον προφανές -το περιεχόμενο προηγείται του κόσμου και προκαλεί τον κόσμο να έρθει, όχι δε άδερ γουέι αράουντ. Αν όμως η X-treme καταφέρει να τους πάρει το dialup, τότε αναγκαστικά θα στραφούν εκεί, διότι αλλιώς δε γίνεται. Ως εκ τούτου, ας αναμείνουμε. Ίσως το φθινόπωρο να φέρει πράγματι κάτι πιο ενδιαφέρον σε αυτό το άμοιρο domain.


Το ραδιόφωνο παίζει Shirley Bassey (Crazy), η ώρα είναι δώδεκα παρά πέντε, Κυριακής 13 Ιουνίου και το εκατοστό δέκατο όγδοο S.N.A.F.U. θα βρεθεί με κάτι φίλους για να γιορτάσουμε τα επινίκια (όπως όλοι εξάλλου). Η καλή του έχει επισκεφθεί κάτι συγγενείς, αποφεύγοντας έτσι την κακογουστιά της εκλογικής νύχτας και της διαδικασίας των αποτελεσμάτων -δεν είναι αξιολάτρευτη αυτή η κοπέλα; Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment