Thursday, February 3, 2011

(30/5/99) Περί συνεργασιών



Λοιπόν φίλες και φίλοι, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο καταπληκτικό μου φαίνεται αυτό το Internet, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να με πείσουν για το αντίθετο -εννοώ φυσικά τους αγαπημένους μου μαρκετάδες κλπ. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους λοιπόν, έρχονται κάποιες περιπτώσεις που κάνουν τον ανταποκριτή σας να αναφωνεί "I testify!" και να αισθάνεται πραγματικά πολύ τυχερός που ζει ε μια εποχή σαν αυτή.


Πάρτε για παράδειγμα την ιστορία του "κατανεμημένου υπολογισμού" -δε μου αρέσει και πολύ αλλά δεν έχω κάτι πιο δόκιμο στα ελληνικά. Κάποιοι έχουν ένα project το οποίο χρειάζεται εξαιρετικά πολλούς πόρους για να έρθει εις πέρας. Δεν έχουν τους πόρους και ζητούν τη βοήθεια του Δικτύου και των κατοίκων του. Ένας μικρός client, μερικές οδηγίες και όσος χρόνος μπορείτε να διαθέσετε από τον επεξεργαστή σας (συνήθως όταν μπαίνει σε λειτουργία screen saver).


Δεν είναι καταπληκτικό; Στηριγμένη στην καθαρή καλοσύνη -ας βοηθήσουμε- η ιδέα αυτή έχει δώσει καταπληκτικά αποτελέσματα οποτεδήποτε δοκιμάστηκε. Είτε πρόκειται για το σπάσιμο κάποιου κρυπτογραφικού κώδικα, είτε για την ανάλυση δεδομένων από το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στην αναζήτησή του για εξωγήινη νοημοσύνη, η ιδέα είναι πάντα η ίδια: έχουμε το μεγαλύτερο υπολογιστή στον κόσμο -ας τον βάλουμε να δουλέψει.


Και είναι τόσο κοντά στην αρχή του ίδιου του Internet. Παρά το γνωστό σενάριο περί ψυχροπολεμικής υστερίας (που εν μέρει αληθεύει), το Δίκτυο φτιάχτηκε σαν επιστημονικό εργαλείο. Και δε θα είχε υποστηριχθεί τόσο από όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, αν δεν είχε και αυτήν την υπόσταση. Οι υπολογιστές είναι για τον καθένα -αφού δεν μπορεί να τους έχει ο καθένας, ας κάνουμε αυτούς που υπάρχουν, προσιτούς στον καθένα. Συνδεθείτε και αφήστε χίλιους επεξεργαστές να υπολογίσουν, παραφράζοντας το σύντροφο Μάο.


3ο χρόνια μετά, η ιδέα είναι πιο υλοποιήσιμη από ποτέ. Στο γραφείο μας έχουμε μια μηχανή πολύ πιο ισχυρή από τους υπολογιστές που πρωτοσυνδέθηκαν, οι γραμμές μας είναι πολύ πιο μεγάλης χωρητικότητας (τις εξυπνάδες για τον ΟΤΕ, ας τις αφήσουμε στην άκρη παρακαλώ) και τα προγράμματα που απαιτούνται είναι πολύ πιο ελαφριά. Δώστε λίγους κύκλους από τη CPU σας και ενωθείτε μαζί μας. Μπορεί να μην κερδίσετε τίποτα ή μπορεί να είστε εσείς αυτοί που θα βρουν το κλειδί.


Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά φίλες και φίλοι, είναι η αλλαγή στη βασική ιδέα -αυτό που λένε "paradigm shift". Από την εποχή των τεράστιων συστημάτων που ήταν παρκαρισμένα στα εργαστήρια των στρατιωτικών υπηρεσιών (φανερών και μυστικών) της δεκαετίας του '70, έχουμε περάσει σε μια εποχή όπου ένας υπερυπολογιστής είναι διαμοιρασμένος σε όλον τον κόσμο. Και ναι μεν τα υπερσυστήματα υπάρχουν ακόμα, όμως από την άλλη πλευρά, 350.000 υπολογιστές κάθε τύπου που δουλεύουν παράλληλα, δεν είναι και λίγο.


Κάποιοι κυνικοί, θα έσπευδαν να παρατηρήσουν ότι οι κάτοικοι του Internet θα έπρεπε να δείξουν την ίδια ενάργεια και σε θέματα που ξεφεύγουν από το computing -πχ στην κοινωνική δράση απέναντι σε προβλήματα όπως αυτό των Νατοϊκών βομβαρδισμών. Και ίσως να έχουν δίκιο. 1/4μως αυτό που αναπτύσσεται μέσα από προσπάθειες όπως το Distributed Net ή το SETI@Home δείχνουν σε κάτι πολύ μεγάλο και πολύ διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε ως τώρα. Ας ξεκινήσουμε από τους υπολογιστές και πιθανότατα θα φτάσουμε σε κάτι πολύ πιο γενικό.


Το ραδιόφωνο παίζει Crosby Stills Nash and Young (Cathedral), η ώρα είναι μια, μεσημέρι Κυριακής 30 Μαίου και το εκατοστό δέκατο έκτο S.N.A.F.U. πάει να δει το Εξκάλιμπερ, ευγενώς προσφερθέν από την καλή του η οποία ταξιδεύει για Ναύπλιο. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment