Wednesday, February 2, 2011

(23/8/98) Σκέψεις στο τέλος του καλοκαιριού



Kαι όμως τα καταφέραμε φίλες και φίλοι αναγνώστες. Μετά από μια κούρσα άγχους για 20 μέρες πάνω-κάτω, ο ανταποκριτής σας, κατάφερε να σώσει το στομάχι του και να κανονίσει να φύγει αύριο Δευτέρα 24 Αυγούστου για τη νήσο Σίφνο. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στη χειμερινή του κατοικία και άρα ο Πλατύς Γιαλός είναι (μάλλον) σε κατάλληλη διάθεση για να υποδεχθεί το γράφοντα και την καλή του για τις προσεχείς δέκα ημέρες. Ελπίζουμε.


Αυτό που είναι ενδιαφέρον -και που πρόλαβα να δω τις ημέρες που έμεινα εδώ- είναι ότι υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για νέα πράγματα με το ξεκίνημα της νέας σεζόν. Παρά τις αμφιβολίες που είχα εκφράσει στο παρελθόν, φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι υπάρχει ψωμί στο Internet και διάφορα πράγματα σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον. Πόσα από αυτά θα υλοποιηθούν, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία βέβαια, όμως και η διάθεση είναι ένα στοιχείο. Αναμένουμε με ανυπομονησία.


Το έχουμε πει στο παρελθόν και θα το ξαναπούμε και τώρα αγαπητοί μου αναγνώστες. Για τον πολύ κόσμο το Internet δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς δεν έχει αυτό που θα κρατήσει το κοινό που έρχεται κοντά του. Υπάρχει σίγουρα η περιέργεια, το hype των ΜΜΕ και το ενδιαφέρον για το καινούριο. 1/4μως λείπει το περιεχόμενο. Και όσο δεν υπάρχει πολύ και καλό περιεχόμενο, ο κόσμος θα έρχεται και θα φεύγει -ας μην ξεχνάμε ότι για τα δεδομένα των περισσοτέρων, η προσπάθεια που απαιτείται για να μπεις, να ψάξεις, να μάθεις και να βρεις μέσα στο Δίκτυο, εξακολουθεί να είναι ενοχλητικά μεγάλη.


Συζητούσα εχθές με ένα φίλο και συνάδελφο (υπό τα όμματα μιας συμπαθέστατης μπαργούμαν, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) για ένα από τα βασικά εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδήσει το Internet προκειμένου να γίνει τόσο διαδεδομένο όσο τα άλλα μέσα. Και αυτό είναι η ίδια του η συνεχής εξέλιξη. Η τηλεόραση πχ από τότε που γεννήθηκε, ως σήμερα, ελάχιστα έχει αλλάξει σαν τρόπος επικοινωνίας με το χρήστη της. Μπορεί από τη μεριά των πομπών να υπάρχει εξαιρετικά πιο πολύπλοκη τεχνολογία, όμως ένας χρήστης τηλεοπτικού δέκτη του 1960, μπορεί να χρησιμοποιήσει εξ' ίσου καλά και μια συσκευή του 1998 -έτσι δεν είναι; Σκεφτείτε αντίστοιχα το χρήστη υπολογιστή του 1960 και βάλτε τον μπροστά σε ένα Windows box ή σε ένα Mac του 1998. Τι πιστεύετε ότι θα κάνει;


Η συνεχής εξέλιξη, ο νόμος του Moore και η πίεση από τις εταιρίες για όλο και πιο γρήγορα/multimedia/σέξι/οτιδήποτε άλλο μηχανάκια, έχει κάνει την αγορά αυτή να τρέχει πανικόβλητη. Και ναι μεν οι εντός (και ελαφρώς βλαμμένοι) ακολουθούν την εξέλιξη, ο καθένας με τον τρόπο του, όμως οι πολλοί μας βλέπουν και παθαίνουν αναφυλαξία. Πόσο εύκολο είναι αυτή η υστερική κούρσα με το χρόνο να αποτελέσει έδαφος για δραστηριότητες όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ψυχαγωγία ή η δημιουργία; Ώρες-ώρες, έχω την αίσθηση ότι πάμε να χτίσουμε πύργους σε κινούμενη άμμο.


Και βέβαια αυτό είναι -ίσως- η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει σωρεία κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων που κάνουν το πράγμα πολύ ασταθές, παρά την αίσθηση που αποκομίζουμε εμείς μέσα στο Δίκτυο. Ναι, υπάρχου πολλές φορές που έχεις την αίσθηση ότι το πράγμα ζει και πάλλεται γύρω σου. Ναι, υπάρχουν φορές που νοιώθεις ότι είσαι μέρος ενός όλου που είναι μεγαλύτερο από ό,τι έχει γίνει ποτέ. Ναι, υπάρχουν φορές που εντυπωσιάζεσαι από το που μπορεί να φτάσει το πράγμα αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς. Και μετά θυμάσαι ότι ζούμε σε έναν πλανήτη, το 80% του πληθυσμού του οποίου, δεν έχει πρόσβαση σε δικό του τηλέφωνο. Ή ότι ο δυτικός κόσμος είναι μια ισχνή μειοψηφία σε σχέση με τον ευρύτερο κόσμο.


Μαύρες σκέψεις εν όψει διακοπών; Μπα. Ο ανταποκριτής σας φίλες και φίλοι αναγνώστες του S.N.A.F.U. είναι παγίως (και ηλιθίως ενδεχομένως) αισιόδοξος. Δεν πτοείται ούτε από τις φωτιές, ούτε από την αντιπαράθεση Αρχιεπισκόπου-Κυβέρνησης, ούτε από τους βομβαρδισμούς Κλίντον κατά του Ισλάμ (εντάξει, αυτό το τελευταίο, είναι λίγο ανησυχητικό), ούτε από τις συνομωσίες του Conspire.com (δείτε το, έχει πλάκα). Σας μεταφέρει όμως κάποιους από τους προβληματισμούς του για να έχετε τροφή για σκέψη τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυτός με την καλή του, την κάνει αλά γαλλικά για τις Κυκλάδες. Ραντεβού εδώ σε δύο εβδομάδες αγαπητοί μου αναγνώστες. Και ενδέχεται να υπάρχουν αρκετά να πούμε...


Το ραδιόφωνο παίζει Rolling Stones (She's a rainbow), η ώρα είναι 2, μεσημέρι Κυριακής 23 Αυγούστου και το εβδομηκοστό όγδοο S.N.A.F.U. πάει να φτιάξει τα πράγματά του, συνοδεία τζιτζικιών -η Αθήνα ώρες-ώρες είναι χάρμα και ας λέει η Ελένη. Καλή σας εβδομάδα (και καλή σας βδομάδα).

No comments:

Post a Comment