Wednesday, February 2, 2011

(3/1/99) Περί διαμαρτυριών



Χαίρετε φίλες και φίλοι τους S.N.A.F.U. και καλή σας χρονιά. Κάπως περίεργα ξεκίνησε το νέον έτος, με όλη αυτή την υστερία περί ΟΤΕ και νέων τιμολογίων και ο ανταποκριτής σας αισθάνεται αναγκασμένος να σχολιάσει το θέμα, καίτοι από μια σκοπιά διαφορετική από αυτή που ίσως θα περιμένατε. Τι θέλω να πω; Ότι παρά τα όσα λέγονται, γράφονται και ψήνονται εντός Δικτύου, το θέμα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως παρουσιάζεται. Και ξεκινώ με το στάνταρ περιορισμό, ότι ναι, πληρώνω στον ΟΤΕ αρκετά λεφτά μια και δουλεύω στο σπίτι μου και το Internet είναι η δουλειά μου, συνεπώς δεν έχω περιθώριο να κάνω οικονομία. Ακόμα και αν φτάσει να στοιχίζει 1000 δραχμές την ώρα, θα πρέπει να το αντέξω με κάποιον τρόπο.


Η όλη συζήτηση με τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τιμή της μονάδας, φτηναίνει μεν (από 13 δραχμές στις 6) αλλά η συχνότητα της μονάδας αλλάζει και από τρία λεπτά πηγαίνει στο ένα. Έτσι, από εκεί που η ώρα χρήσης (στο prime time, δηλαδή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ) κόστιζε 260 δραχμές, πλέον θα κοστίζει 360. Πανικός και ομίχλη στην ελληνική κοινότητα του Internet. Σελίδες διαμαρτυρίας, φωνές εκ μέρους των μεγάλων παροχέων (πλην της OTEnet φυσικά) και προτάσεις για μποϊκοτάζ της χρήσης του Δικτύου την επόμενη εβδομάδα.


Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια, την οποία όποιος είχε πάρει τηλέφωνο στον ΟΤΕ και είχε ψάξει λίγο, θα γνώριζε. Και αυτή είναι, ότι η χρήση του Internet μπαίνει σε διαφορετικό κουτάκι, ακριβώς επειδή είναι αναγκαστικά πολύωρη. Σε κάποια απόμερη γωνία του site της OTEnet λοιπόν (η διεύθυνση ακολουθεί παρακάτω), υπάρχει η εξής αναφορά: Αν η κλήση γίνεται σε αριθμό 0965, τότε η μονάδα των 6 δραχμών πέφτει ανά 1,30 λεπτό, το prime time μειώνεται κατά μια ώρα (δηλαδή μέχρι τις 10 το βράδυ) και στο μειωμένο τιμολόγιο (το νυχτερινό), η μονάδα πέφτει ανά 6 λεπτά. Αποτέλεσμα; Η χρήση του Internet μειώνεται κατά 20 δραχμές την ώρα στο prime time και κατά 37,5 δραχμές την ώρα στο νυχτερινό, το οποίο ξεκινάει και μια ώρα πιο νωρίς. Αυτό σε απλά λόγια (αν και ο πολλαπλασιασμός δεν είναι δύσκολη πράξη), σημαίνει ότι σε ένα λογαριασμό που παίζει κυρίως με Internet, θα υπάρξει μια μείωση αρκετά σημαντική, ειδικά αν παίζεις σε ώρες νυχτερινές, κάτι που ούτως ή άλλως όλοι κάνουμε στην Ελλάδα, λόγω bandwidth αλλά και γενικής τηλεφωνικής χρήσης.


Το κόλπο βεβαίως είναι στο ποιος έχει 0965 -μια και έτσι θα γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για χρήση Internet και όχι φωνής. Αυτή τη στιγμή, τέτοιον αριθμό, διαθέτει μόνο η θυγατρική του ΟΤΕ, OTEnet ενώ η αργοπορία του ΟΤΕ να δώσει το ίδιο "προνόμιο" και στη FORTHnet, κόστισε στον εθνικό τηλεπικοινωνιακό φορέα, ένα πρόστιμο 80 εκατομμυρίων δραχμών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Έτσι, εύλογα θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο ΟΤΕ, πριμοδοτεί τη θυγατρική του, και θάβει τις άλλες εταιρείες από το χώρο του Internet, ενώ αν πρόκειται να χρεώσει την υπηρεσία του 0965 κάποια σοβαρά λεφτά (και κάτι τέτοιο ακούγεται), υπάρχει ενδεχόμενο να θαφτούν οι μικροί παροχείς. Οι μεγάλοι, θα τα δώσουν ούτως ή άλλως.


Μια λεπτομέρεια που οι παροχείς δε λένε στις ανακοινώσεις τους και που δυστυχώς δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα, είναι το ότι από τότε που ξεκίνησε η OTEnet, οι ίδιοι έβγαλαν αρκετά λεφτά τραβώντας πάνω τους, τους χρήστες με αναλογικά τηλέφωνα -χρήστες που αν συνδέονταν στην OTEnet θα είχαν χρονοχρέωση. Βλέπετε, υπάρχει μια έντονη φημολογία, ότι οι άλλοι παροχείς, ζητούσαν μεν το 0965 αλλά παράλληλα, ζητούσαν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να έχουν και γραμμές εκτός χρονοχρέωσης για τους χρήστες με τα αναλογικά. Δεν είναι περίεργο, που ο ΟΤΕ δε δέχτηκε να δώσει και τα δύο στους άλλους παροχείς, όταν δεν τα έχει δώσει ούτε στη θυγατρική του.


Κοντολογίς, η ιστορία είναι κατά βάση ένα συντεχνιακό πρόβλημα της αγοράς των ISPs και όχι ένα ουσιαστικό πρόβλημα για όλη την κοινότητα του Internet, όση και να είναι αυτή. Το ότι ο ΟΤΕ πριμοδοτεί τις θυγατρικές του, είναι μάλλον προφανές, όμως το ίδιο κάνει και όλος ο ιδιωτικός τομέας και ουδείς ησχολήθη, ακόμα και αν αυτό γίνεται μερικές φορές εξόφθαλμα και ενοχλητικά. Αν μιλήσετε με έναν ΟΤΕτζή, θα σας πει ότι αν ο ΟΤΕ πάει καλά, αυτό είναι καλό για τη χώρα και θα έχει δίκιο. Το μόνο ουσιαστικό ερώτημα, είναι το αν και εφόσον το 0965 θα δοθεί σε αυτούς που θα το ζητήσουν από τώρα μέχρι το Μάρτιο που θα ξεκινήσουν οι προτεινόμενες τιμολογήσεις. Το αν οι παροχείς, δεν αντέχουν ένα επιπλέον κόστος, είναι καθαρά δικό τους πρόβλημα και δεν αφορά το χρήστη, όπως δεν τον αφορά πόσα έξοδα έχει ο ΑΝΤ1 κάθε φορά που βλέπει εκεί την αγαπημένη του σαπουνόπερα. Όσο για το θέμα του επιμερισμού του κόστους του 0965, το αν και κατά πόσον θα περάσει στους χρήστες, είναι θέμα του πόσο έξυπνα θα φερθούν οι ίδιοι οι παροχείς. Μια ελάχιστη αύξηση στα τιμολόγια των μισθωμένων, θα το βγάλει εύκολα, χωρίς να θιχθούν οι χρήστες dialup.


Τα θέματα τηλεπικοινωνιακής πολιτικής και μάλιστα σε χώρες όπως η Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα περίπλοκα. Η αγορά του Internet είναι μια αγορά 5 δις τα οποία παίζονται μεταξύ 200 εταιρειών -συνεπώς οι εταιρείες μας είναι μικρές και το μέγεθός μας είναι αμελητέο. Είμαστε ακόμα χομπίστες και ως τέτοιοι αντιμετωπιζόμαστε από το κράτος. Μη μας κάνει λοιπόν εντύπωση το ότι δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για όλους εμάς που ξημεροβραδιαζόμαστε στις μηχανές. Ούτε για τους αερομοντελιστές υπάρχει. Το ότι το Internet είναι σημαντικότερο από τον αερομοντελισμό, το ξέρουμε εσείς και εγώ καλοί μου αναγνώστες. Και ίσως να σηκώνει και συζήτηση. Πάντως, πριν κλείσετε τα μηχανάκια σας στις 14 Ιανουαρίου, ρίξτε μια ματιά στον τελευταίο πίνακα της σελίδας http://www.otenet.gr /greek/timologi/xreosi.htm γιατί αυτή την πληροφορία δεν έσπευσαν να την πουν όσοι κόπτονται για τα δικαιώματά σας. Επίσης, κάντε ένα τηλέφωνο στον ΟΤΕ και στην ΕΕΤ και ζητήστε περισσότερες πληροφορίες.


Το ραδιόφωνο παίζει Cramps (Bikini girls with machine guns), η ώρα είναι τέσσερις απόγευμα Κυριακής 3 Ιανουαρίου και το ενενηκοστό πέμπτο S.N.A.F.U. πάει για φαγητό (έχουμε και μάζωξη στην ΕΕΧΙ το απόγευμα, για γνωστό θέμα και ο ανταποκριτής σας θα πάει, μια και η καλή του φιλοξενεί μια ξαδέρφη της και άρα δεν είναι διαθέσιμη για καμιά βόλτα). Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment