Wednesday, February 2, 2011

(27/12/98) Περί της μηχανοργανώσεως του δημοσίου



Θέμα κι αυτό, μέρες που 'ναι φίλες και φίλοι ε; Αλλά τι να κάνω ο άνθρωπος. Δε φταίω εγώ. Αυτοί φταίνε που έχουν το θράσος να διακηρύσσουν δημοσίως ότι έγιναν κυβερνοχωριανοί και μας έχουν σκοτίσει τα ασκότιστα. Δύο fuckin περιστατικά μέσα σε μια εβδομάδα, έτσι για να έχουμε να λέμε. Το ξέρω, δεν είναι πρωτότυπο, τουναντίον έχει συζητηθεί κατά κόρον. Αλλά πως να γίνει. Ας μην τα πολυλένε να μη πολυασχολούμαστε.


Το ένα καταπληκτικό, είχε να κάνει με την οικεία εφορία η οποία προκειμένου να μου θεωρήσει ένα μπλοκ αποδείξεων (όπως ίσως έχετε καταλάβει, πληρώνομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας) μου ζήτησε βεβαίωση από το ΙΚΑ η οποία να πιστοποιεί ότι δεν απασχολών υπαλλήλους. Επειδή το εν λόγω χαρτί δε μου είχε ξαναζητηθεί, αναρωτήθηκα και μου είπαν ότι ο λόγος που θέλουν αυτό το χαρτί είναι το ΤΑΧΙS, το καινούριο τους σύστημα μηχανοργάνωσης.


Το άλλο καταπληκτικό ήταν σε ένα υποκατάστημα τραπέζης, όπου η αντιπαθέστατη υπάλληλος, επέμενε ότι είχα δώσει λάθος ΡΙΝ και στην πιστωτική μου και στην κάρτα αναλήψεως μου. Το ενδεχόμενο να είχε πάθει γκάγκα το μηχανάκι τους ουδόλως αντιμετωπίστηκε, μια και "είναι κομπιούτερς και δεν κάνουν λάθη". Όταν ξαναπέρασα από το ίδιο υποκατάστημα είκοσι λεπτά αργότερα, το ΑΤΜ ήταν ανοιγμένο από κάποιον τεχνικό και τα έντερά του ήταν χύμα στο πάτωμα. Θα έκαναν κάποιο ρεπορτάζ φαντάζομαι.


Τι να λέμε φίλες και φίλοι. Όπως είναι προφανές, υπάρχει εδώ ένα πρόβλημα με δύο -αρχικά- όψεις. Η μια είναι ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι έχουν μαύρα (αλλά κατάμαυρα) μεσάνυχτα από το τι χρησιμοποιούν και τι ενδεχόμενες αδυναμίες έχει. Λογικό θα μου πείτε -σάμπως τους έψαξε κανείς σοβαρά όταν μπήκαν στη δουλειά για να ελέγξει τις γνώσεις τους; Ούτως ή άλλως, δημόσιο είναι και ως γνωστόν, στο δημόσιο μπαίνεις συνήθως δια της παραθυρικής οδού (Windows που λένε και οι κομπιουτεράδες). Σιγά μη σε ρωτήσουν και αν ξέρεις από VMS.


Η άλλη, και πιο ενοχλητική, είναι ότι αυτοί που τους σχεδιάζουν τα συστήματα και αναλαμβάνουν τις εκπαιδεύσεις του προσωπικού (συνήθως πρόκειται για την ίδια εταιρεία), είναι εξ ίσου μπάζα. Έχουν τσιμπήσει τη συγκεκριμένη εργολαβία με κάποιον τρόπο από αυτούς που από καιρού εις καιρόν φτάνουν στις εφημερίδες ως σκάνδαλα (το γιατί φτάνουν θα το συζητήσουμε κάποια άλλη φορά) και η υλοποίηση που έχουν κάνει, μάλλον δε θα έκανε τους προγραμματιστές της ΝΑΣΑ να σκάσουν από τη ζήλια τους. Εκτός βέβαια, αν ξέρουν κάτι πολύ βαθύ που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.


Και μου έρχονται σαν την καλή χαρά κάποιοι για να πούνε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με το Υ2Κ. Σιγά που δε θα υπάρξει. Αν αναλάβουν να πατσάρουν τα συστήματα οι ίδιοι που τα έχουν σχεδιάσει, καλά θα κάνουμε να πάρουμε τα βουνά (αν έχουμε κάπου να τα βάλουμε) διότι πρόκειται να δούμε καλαμπούρια απείρου κάλλους αγαπητοί μου αναγνώστες. Πάλι καλά που δεν έχουμε στρατηγικά όπλα στην Ελλάδα, δηλαδή. Βέβαια έχουν στο Πακιστάν και στην Ινδία και δεν έχω καμία απολύτως εξασφάλιση για τις δικές τους εταιρείες. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Ακόμα.


Το πρόβλημα είναι ότι η έλευση του 2000 κάνει τον ανταποκριτή σας πολύ ανήσυχο ως προς τα μηχανογραφικά του δημοσίου φίλες και φίλοι. Αν μετά από δέκα χρόνια που σκεφτόντουσαν το ΤΑΧΙS δεν μπόρεσαν να αποφύγουν γελοία bugs και αν μετά από εικοσιπέντε χρόνια που χρησιμοποιούν ΑΤΜ δεν έχουν μάθει ότι τα ΑΤΜ χαλάνε, δε θέλω να σκέφτομαι τι θα συμβεί με το millennium bug που είναι και κάπως πιο περίπλοκο. Πως το έλεγε ο άλλος στη Μύγα; Be afraid. Be very afraid.


Το ραδιόφωνο παίζει Aretha Franklin (Think), η ώρα είναι 10 βράδυ Κυριακής 27 Δεκεμβρίου και το ενενηκοστό τέταρτο S.N.A.F.U., τελευταίο για το 1998, πάει να συνεχίσει το βιβλίο του. Καλή σας εβδομάδα, καλή χρονιά εκ βάθους καρδίας από τον ανταποκριτή σας και συγνώμη για το απαισιόδοξο του σημερινού κειμένου, στην αυγή του 1999. Ακόμα, ευχαριστώ (και εκ μέρους της Ελένης) για τις ευχές. Τις ανταποδίδουμε αμφότεροι, ολοψύχως.

No comments:

Post a Comment