Wednesday, February 2, 2011

(10/1/99) Περί ΟΤΕ και άλλων



Για δεύτερη εβδομάδα το θέμα του ΟΤΕ μονοπώλησε την επικαιρότητα του Internet φίλες και φίλοι αναγνώστες. Και αυτό, επειδή αφ ενός τα δημοσιεύματα των καλών συναδέλφων πλήθυναν, φέρνοντας σε χρήστες και μη, ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, αφ ετέρου επειδή ο εθνικός τηλεπικοινωνιακός μας φορέας, εξακολουθεί να παραβλέπει ένα βασικό κανόνα της ελεύθερης αγοράς, ο οποίος συνοψίζεται στη φράση "αν δεν έχεις καλό PR, ό,τι και να κάνεις, μαλακία θα είναι".


Υπάρχει κόσμος που εξακολουθεί να σκούζει για τα περί των νέων τιμολογίων, χωρίς να έχει ιδέα για την ειδική τιμολόγηση του αριθμού 0965. Υπάρχει κόσμος ο οποίος ξέρει μεν για τα 0965 αλλά πιστεύει ότι το κόστος τους θα το χρεωθούν οι χρήστες. Υπάρχει κόσμος που ξέρει ότι το 0965 θα δοθεί (προς το παρόν)δωρεάν, αλλά σκούζει προκαταβολικά για την τιμή που *θα* έχει, όταν θα τιμολογηθεί. Και υπάρχουν οι παροχείς που σκούζουν επειδή πιστεύουν ότι δε θα πάρουν 0965.


Ο ανταποκριτής σας καλοί μου αναγνώστες, πιστεύει ότι ο ΟΤΕ θα δώσει 0965 σε όσους ζητήσουν και σε όσους πληρούν (έστω και πλημμελώς) τους όρους του συμβολαίου. Ήτοι, τουλάχιστον για το συμβόλαιο που έχω μπροστά μου αυτή τη στιγμή, να έχουν άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, κόμβους στα 7 πρωτεύοντα κέντρα του ΟΤΕ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Τρίπολη και Καβάλα) και μια σειρά από άλλες προδιαγραφές όπως το να έχουν το 0965 μόνο για Internet κλπ.


Ο ΟΤΕ θα τα δώσει διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Ειδικά με τη βαβούρα των τελευταίων ημερών, αλλά και με την 80άρα που πλήρωσαν πρόστιμο για την καθυστέρηση του 0965 στη FORTHnet, δεν τους παίρνει να κάνουν διαφορετικά. Αλλά κυρίως, επειδή το 0965 είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βγάλουν μερικά πολύ καλά λεφτάκια από την επόμενη χρονιά που θα τον χρεώνουν (υπάρχει ήδη στο συμβόλαιο μια παράγραφος που λέει ότι φέτος στην ουσία είναι πιλοτική φάση και ότι επιφυλάσσονται στο μέλλον να ζητήσουν ό,τι θέλουν) καθώς και επειδή έτσι μπορούν να βγάλουν από τη μέση και τους μικρούς παροχείς οι οποίοι σπάνε και τις τιμές.


Αυτοί που έπρεπε να σκούξουν πιο δυνατά είναι ακριβώς οι μικροί ISPs οι οποίοι έχουν πολύ μετρημένη διάρκεια ζωής πλέον. Αν και η υποδομή που τους ζητά ο ΟΤΕ να έχουν προκειμένου να τους χορηγήσει το 0965 δεν είναι εξαιρετικά δαπανηρή (ένας καλός φίλος και γάτα περί τα θέματα αυτά, υπολόγισε το κόστος ανά ΡΟΡ, γύρω στο 800άρι το μήνα), οι πιθανότητες να ασχοληθούν οι μικρές αυτές εταιρείες με το να την αποκτήσουν είναι ελάχιστη. Ως εκ τούτου, αποχαιρετήστε τον παροχέα σας, αν είναι μεγέθους από 2000 χρήστες και κάτω.


Φυσικά, κανείς δε λέει ότι οι μεγάλοι (που θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο) δε θα κάνουν μια απλωτή και δε θα αγοράσουν διάφορους μικρούς, τσιμπώντας έτσι και χρήστες και εξοπλισμό και όποια τυχόν υποδομή μπορεί να έχει ένας μικρός παροχέας, ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας. Όσο για τις περιοχές που πέφτουν έξω από τα αστικά κέντρα και συνεπώς πέφτουν στην υπεραστική χρέωση (την ημέρα, διότι τη νύχτα, όλα τα 0965 είναι αστικά, ανεξαρτήτως απόστασης), ειλικρινά φίλες και φίλοι και με το χέρι στην καρδιά: Πόσο ποσοστό των ελλήνων χρηστών πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύουν, ώστε ο ΟΤΕ ή οι ISPs να ασχοληθούν;


Το ότι κάποιες λουμπίνες, έχουν φροντίσει να συντηρήσουν το "Ελλάδα είναι κυρίως η Αθήνα", είναι κάτι γνωστό εδώ και καμιά σαρανταριά χρόνια. Και αυτό φαίνεται στην έλλειψη νοσοκομείων, σχολείων, βιβλιοθηκών και ένα σωρό άλλων. Στο Internet θα ήταν διαφορετικά πιστεύατε; Όσο για την γενικότερη ιστορία περί ΟΤΕ, νέων τιμολογίων κλπ, όπως έλεγα και την προηγούμενη εβδομάδα, κρατήστε τα αυτιά σας ανοιχτά, διασταυρώνετε αυτά που ακούτε και μη σηκώνετε φλάμπουρα έτσι εύκολα. Ο εχθρός πολύ συχνά δεν είναι αυτός που φαίνεται.


Το ραδιόφωνο παίζει Anti Pasti (No government), η ώρα είναι 11 βράδυ Σαββάτου 9 Ιανουαρίου και το ενενηκοστό έκτο S.N.A.F.U. πάει για γράψιμο μέχρι αργά. Σαν πολύ γρήγορα πέρασαν οι γιορτές φέτος, χώρια που για κάποιους (όπως για την καλή του ανταποκριτή σας) έφεραν και κάποια προβλήματα, ευτυχώς όχι άλυτα. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment