Wednesday, February 2, 2011

(31/10/98) Περί των διαφόρων κυριών της αγοράς μας



Πριν ξεκινήσω το σημερινό S.N.A.F.U. θα ήθελα αγαπητοί μου αναγνώστες να ξεκαθαρίσω κάτι κυρίως σε όσους από εσάς συγκαταλέγονται στο γυναικείο φύλο. Και αυτό είναι ότι δεν είμαι σε καμιά περίπτωση ρατσιστής ως προς τα δύο φύλα. Οι σκέψεις περί κυριών τις οποίες αναφέρω παρακάτω, έχουν να κάνουν καθαρά με το ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια νέα φυλή στελεχών στην πιάτσα μας η οποία είναι γένους θηλυκού και με το ότι η φυλή αυτή κινείται μια ιδέα πιο μαλακισμένα από τους άρρενες συναδέλφους. Ο λόγος; Ειλικρινά θα προτιμούσα να μην κάνω εικασίες, αν και έχω κάποιες υπόνοιες.


Οι κυρίες δεν εμφανίστηκαν αποκλειστικά στη δική μας αγορά βέβαια. Ούτως ή άλλως, η αγορά γενικώς είναι γεμάτη στελέχια αμφοτέρων των φύλων και οι κοπέλες υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο -και δεν εννοώ μόνο για καλλωπιστικούς λόγους. Και μόνο το ότι δε διακατέχονται από τα απωθημένα των αρσενικών συναδέλφων τους, είναι αρκετό για να χαίρομαι πολύ που υπάρχουν στην πιάτσα, άσε που οι όποιες κοινωνικές ευαισθησίες μου έχουν απομείνει, ικανοποιούνται από το ότι δε βρισκόμαστε σε εκείνο το ενοχλητικό (και ρατσιστικό) "η γυναίκα στο σπίτι κλπ".


Το πρόβλημα όμως, είναι ότι μετά από κάμποσους αιώνες κυριαρχίας μιας συγκεκριμένης λογικής, είναι φυσικό να σου μείνει ένα κουσούρι. Και το κουσούρι στην προκειμένη περίπτωση, είναι η πλημμελής σχέση με τους υπολογιστές και την τεχνολογία -με τις μηχανές γενικά αν θέλετε. Όχι βέβαια ότι -ειδικά στην Ελλάδα- οι άντρες είναι και πολύ καλύτεροι. Έχουμε ακούσει συγκινητικότατες παπάρες και από αυτούς, ίσως μάλιστα και χειρότερες μια και συχνά οι άντρες εμφανίζονται με την επίφαση του σχετικού. Όπως και να 'χει όμως, φαίνεται ότι οι κυρίες (ή τουλάχιστον οι κυρίες που έχει στο νου του ο ανταποκριτής σας) εξακολουθούν να έχουν σοβαρότερο πρόβλημα με την τεχνολογία και το γεγονός αυτό τις καθιστά ακατάλληλες για δουλειές που το αντικείμενο είναι αυτό ακριβώς.


Το κακό δε, είναι ότι αυτά που τους λείπουν σε γνώσεις περί του ιδίου του αντικειμένου (υπολογιστές, Internet κλπ) αναπληρώνεται από ύφος 10 καρδιναλίων σε ό,τι αφορά τα "άλλα". Οργάνωση, σχεδιασμός, meetings, παρουσιάσεις και γενικότερα "διοίκηση επιχειρήσεων", σε μια αγγλοελληνική εσπεράντο από το Deree και ολίγο από τη διαφήμιση και τα ΜΜΕ, έρχονται να καλύψουν το ότι οι κοπέλες αυτές, κατά βάση δεν ξέρουν τι είναι τα δίκτυα, γιατί δουλεύουν, πως συνδέεται ο υπολογιστής τους σε αυτά και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες που -όπως και να το κάνουμε- κάποιο λόγο έχουν που υπάρχουν. Και επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά -μην ακούσω αηδίες περί σεξιστικής απόψεως. Αυτά βλέπω, αυτά λέω.


Ενοχλητικότερο δε όλων, είναι το γεγονός της δικής τους σεξιστικής αντίληψης. Είναι διαπιστωμένο φίλες και φίλοι, ότι το μήκος της φούστας των κυριών αυτών, είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις γνώσεις τους -δεν είναι τυχαίο φαντάζομαι ότι η μόνη κοπέλα που ξέρω να είναι πραγματικά σχετική με το αντικείμενο, φόραγε πάντα παντελόνι, παρά το ότι θα μπορούσε κάλλιστα να κυκλοφορεί με φούστα οποιουδήποτε μήκους ήθελε. Και φυσικά είναι προφανές το γιατί, έτσι; Οι κοπέλες εκμεταλλεύονται το ότι οι περισσότεροι τις θεωρούν απλά καλλωπιστικά στοιχεία και καλύπτουν έτσι τις αδυναμίες που πιθανότατα έχουν στην παιδεία τους. Χάρμα, χάρμα.


Δυστυχώς, ο ανταποκριτής σας, έχει βρεθεί αρκετές φορές ενώπιον των κυριών αυτών. Και πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, τις περισσότερες φορές έχει βρεθεί να νοιώθει συναισθήματα που κυμαίνονται από απλή στενοχώρια και ξεβόλεμα, μέχρι οργή και άρον-άρον αναχώρηση. Κυρίως για το άκομψο του πράγματος. Πείτε με παλιοκαιρίτη, όμως έχω μια αντίληψη που θέλει τις γυναίκες πιο έξυπνες, πιο κομψές και πιο στυλάτες από τους άντρες -και δεν εννοώ μόνο στην εμφάνιση. Όταν έρχομαι αντιμέτωπος με μια χαζή γκόμενα που το μόνο πράγμα που έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί είναι η εμφάνισή της, ενοχλούμαι πολύ, βασικά επειδή είμαι βέβαιος ότι η συγκεκριμένη κυρία θα μπορούσε όντως να είναι κυρία, αν είχε ασχοληθεί με το να βάλει το νιονιό της να δουλέψει λίγο.


Προφανώς ούτε ο υπολογιστής ούτε το Δίκτυο είναι πράγματα που χρειάζονται κάποια αρσενική ορμόνη για να τα καταλάβεις και να τα μάθεις -ξέρω πολλές κοπέλες που το έχουν καταφέρει χωρίς να χάνουν τίποτα από την προσωπικότητά τους ή από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό ενδέχεται να θεωρείται σημαντικό. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να αντιληφθεί κανείς ότι η εξυπνάδα, εκτός από πολύ χρήσιμο προσόν, είναι και στοιχείο γοητείας και εφόδιο για να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα. Ίσως μάλιστα έτσι να μπορέσουμε κι εμείς, που η μοίρα μας καταράστηκε να ασχολούμαστε με αυτή την αγορά, να μιλάμε με ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι λέμε.


Το ραδιόφωνο παίζει Hot Chocolate (You could have been a lady), η ώρα είναι 2.40 ξημερώματα Κυριακής 1 Νοεμβρίου και το ογδοηκοστό έκτο S.N.A.F.U. πάει για φαί και ύπνο, έχοντας μόλις επιστρέψει από το Hakuna Matata -πιο πολλά για αυτό σύντομα- δυστυχώς μόνος, καθώς η Ελένη προσπαθεί να εντρυφήσει στα μυστικά του Finale. Καλή σας εβδομάδα, καλό μήνα και ευχηθείτε στον ανταποκριτή σας καλή τύχη για τη συνεργασία του με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου αποπειράται να γίνει ημερήσια από εβδομαδιαία.

No comments:

Post a Comment