Wednesday, February 2, 2011

(17/10/98) Περί δευτέρου γύρου



Εγώ καλά σας τα 'λεγα φίλες και φίλοι αναγνώστες του S.N.A.F.U. Ο μεγαλειότατος των Αθηνών, τα κατάφερε και χωρίς τη συνδρομή του ανταποκριτή σας, η Αθήνα απέκτησε Δήμαρχο (με κεφαλαίο το "Δ") και οι δυνάμεις του σκοταδισμού υπέστησαν βαρύτατο πλήγμα από της δυνάμεις της προόδου. Περιττό δε να πούμε ότι, ο μεγάλος νικητής ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία πλέον αισθάνεται πολύ καλά (μια και νίκησε) και σκοπεύει να μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας από αυτά που πρόκειται να δούμε. Ήταν μια μεγάλη νίκη φίλες και φίλοι αναγνώστες. Οπότε, τι χρειαζόταν μια ψήφος παραπάνω; Θα άλλαζε το αποτέλεσμα; ’σε που ούτως ή άλλως, η θρησκεία μου, μου απαγορεύει ρητά να ψηφίζω μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτωβρίου. Ειδικά αν το έτος *δεν* είναι δίσεκτο και ειδικά αν τα αρχικά γράμματα από τα επώνυμα των βασικότερων υποψηφίων δημιουργούν (με ακροστοιχίδα) το όνομα προσώπου από τη Βίβλο. Είναι και ιεροσυλία, διάβολε.


Επειδή όμως το S.N.A.F.U. έχει καλούς φίλους και θέλει να τους δώσει ένα ακόμα βήμα, επειδή οι εκλογές δεν τελείωσαν και υπάρχει ο δεύτερος γύρος (παρακαλώ να λείπουν τα σχόλια - εκλογές είναι, εντάξει;) και επειδή μερικοί άνθρωποι καλό είναι να εκτίθενται, έχετε μπροστά σας το δεύτερο επεισόδιο, το sequel αν θέλετε του "Καλή ψήφο να 'χουμε". Με τη συνεργασία και τη βοήθεια (είτε το ξέρουν είτε όχι) του περιοδικού .net και της Gazette του hack.gr -όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια συνεργασία γιγάντων στο χώρο της Internetικής ενημέρωσης και σας παρακαλώ να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Για σας δουλεύουμε ρε μπαγάσηδες.


Επειδή σας βλέπω κομματάκι μπερδεμένους, σας σερβίρω αμέσως. Στο τεύχος του περιοδικού .net που κρέμεται στα περίπτερα, υπάρχει, στη σελίδα 28, ένα σετάκι από τέσσερις συνεντεύξεις. Απαντούν οι τέσσερις κύριοι υποψήφιοι του Δήμου Αθηναίων (μην ακούσω τίποτα περί ρατσισμού ή τοπικισμού, θα στενοχωρηθώ και δεν κάνει) σε θέματα σχετικά με -τι άλλο;- το Internet. Την επιμέλεια των συνεντεύξεων την είχε ο φίλος και καλός συνάδελφος, ο Περικλής ο Βανικιώτης και ως εκ τούτου, ξέρω και το παρασκήνιο της όλης ιστορίας. Παράλληλα όμως, οι γάτες του hack.gr, έστειλαν ένα παραπλήσιο ερωτηματολόγιο, πολύ πιο μικρό και αρκετά περιεκτικό σε όλους τους υποψήφιους που είχαν κατεβάσει site και είχε πέσει στην αντίληψή τους. Συνολικά έστειλαν σε εννέα, με μια έμφαση στη Θεσσαλονίκη και έλεγαν στους υποψηφίους ότι οι απαντήσεις τους, θα δημοσιευτούν σε ένα online περιοδικό -αυτή είναι η Gazette, εννοείται.


Αποτέλεσμα; Μύδια φίλες και φίλοι αναγνώστες. Τόσο στην περίπτωση του .net όσο και στην περίπτωση της Gazette, οι ενδιαφερόμενοι, δεν ήταν και ιδιαίτερα... ενδιαφερόμενοι. Και αν τελικά, στο .net απάντησαν, αυτό (κατά τη γνώμη μου) δεν είχε να κάνει παρά με το ότι επρόκειτο για *περιοδικό* (γιου νόου, χάρτινο, περίπτερο, τέτοια πράγματα) και άρα εκεί πρέπει να μιλάμε. Τυγχάνει όμως να ξέρω καλά (δημοσιογραφικές πληροφορίες κλπ), ότι όλο το τεύχος καθυστέρησε να βγει προκειμένου να προλάβει να βάλει τις εν λόγω συνεντεύξεις, τις οποίες οι "ενδιαφερόμενοι" απήντησαν όταν δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν. Στην περίπτωση της Gazette, οι ερωτηθέντες απλά δεν απήντησαν -φαίνεται ότι ο πολτός από νεκρά δέντρα, όταν λευκανθεί από ρυπογόνες ουσίες και σημαδευτεί με τοξικά μελάνια, αποκτάει τη δυνατότητα να κάνει έναν πολιτικό να κάνει τούμπες. Τα αγνά ανακυκλωμένα ηλεκτρόνια από τα οποία φτιάχνονται τα mail μας, δεν έχουν την ίδια δύναμη.


Που καταλήγουμε; Εκεί που καταλήγουμε πάντα φίλες και φίλοι αναγνώστες -έχω μάλιστα την αίσθηση ότι μερικές φορές γίνομαι αφόρητα βαρετός. Δεν έχουν ούτε καν την παραμικρή ιδέα για το ποιοι είμαστε, τι παριστάνουμε εδώ μέσα, πόσοι είμαστε, τι πιστεύουμε, σε τι ελπίζουμε, τι είναι το μέσο, τι μπορεί να προσφέρει και τι μπορούν να κάνουν σε αυτό. Παραμένουν προσκολλημένοι σε αυτά που ξέρουν, με τις ιδέες μιας άλλης εποχής και με το βλέμμα καρφωμένο στην ανάκτηση της εξουσίας, στην προβολή τους και (αναπόφευκτα) στα προσωπικά οφέλη που θα αποκομίσουν αν καταφέρουν να "βγουν". Εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι που έμαθαν πριν από μερικές δεκάδες χρόνια, με τους ίδιους κανόνες και δεν έχουν ψυλλιαστεί καν ότι ο κόσμος αλλάζει προς μια κατεύθυνση που δεν τους περιλαμβάνει. Τόσο απλά.


Φυσικά υπάρχουν οι σύμβουλοί τους. Οι τεχνοκράτες με τα κοφτερά μυαλά και τη βαθιά γνώση της επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Ιντερνέτ; Και 'μεις εκεί. Τηλεόραση; Μάλιστα. Συνεντεύξεις; Φυσικά. Τεχνολογία; Εννοείται. Μέσα στον παλμό των γεγονότων. Και site φτιάχνουμε, και σε φεστιβάλ ηλεκτρονικών παιχνιδιών πηγαίνουμε (ξέρετε, ο άλλος ανεκδιήγητος, ο ανιψιός) και άποψη επί παντός επιστητού έχουμε, και κοντά στους νέους ανθρώπους είμαστε. Διότι είμαστε πολιτικοί του σήμερα, δεν είμαστε σαν εκείνους τους άλλους, των μπαλκονιών. Αν δεν ήταν αυτά τα στελέχια, φίλες και φίλοι, όχι sites δε θα είχαν οι τύποι αυτοί, αλλά ούτε γραφομηχανές. Μόνο που κάποιοι, έχουν πάρει χαμπάρι το κόλπο και γελάνε κάτω από τα μουστάκια τους. Σύντομα δε, θα το πάρουν χαμπάρι και άλλοι. Είδατε τα ποσοστά αποχής στις τελευταίες εκλογές; 35% απόχή είχε η Αθήνα, σας λέει κάτι αυτό; Ότι το Δήμαρχο Αθηναίων, τον ψήφισαν 195.100 άνθρωποι, αυτό να θα πρέπει να σας λέει, φίλες και φίλοι.


Αφήστε τους να λένε και να ξαναλένε ότι πήραν το μήνυμα. Ένα μύδι πήραν αγαπητοί μου αναγνώστες. Το πραγματικό μήνυμα, θα το πάρουν οσονούπω, που οι εκλογές θα γίνουν και επίσημα προαιρετικές. Εκεί να δείτε χαρές και πανηγύρια. Διότι, είτε τους αρέσει είτε όχι, κάποιοι σημειώνουν τη διαφορά φάσεως μεταξύ αυτών που λένε και αυτών που κάνουν. Και αν δεν αλλάξουν αντίληψη, αυτή η διαφορά φάσεως θα γίνεται όλο και πιο σημαντική για όλο και περισσότερο κόσμο. Μπορεί προς το παρόν να είμαστε λίγοι, αυτοί που καταλαβαίνουμε πόσο εκτός βρίσκονται, όμως σύντομα θα το μάθουν κι άλλοι. Λέτε να καταφέρουν να δουλεύουν τους πάντες για πάντα; Προσωπικά θα στοιχημάτιζα για το αντίθετο.


Το ραδιόφωνο παίζει David Bowie (Rock'n'Roll suicide), η ώρα είναι 12.53 μεσημέρι Σαββάτου 17 Οκτωβρίου και το ογδοηκοστό τέταρτο S.N.A.F.U. πάει να εργαστεί -το ίδιο κάνει και η καλή του η οποία μαθαίνει μανιωδώς το πρόγραμμα Finale (φτιάχνει παρτιτούρες). Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment