Wednesday, February 2, 2011

(16/8/98) Περί θάλασσας



Tώρα θα πείτε ότι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, όμως φίλες και φίλοι αναγνώστες των εβδομαδιαίων παραληρημάτων του ανταποκριτή σας, πρόκειται για ένα πολύ καλό site. Και το ότι είναι σχεδιασμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ελάχιστα απασχολεί το γράφοντα. Ή καλύτερα, τον απασχολεί θετικά. Είναι η δεύτερη φορά που βλέπουμε μια καλή δουλειά εκ μέρους του θείου Κράτους (η πρώτη ήταν ο Οδυσσέας του Υπουργείου Πολιτισμού) και είθε να συνεχίσουν έτσι. Έχουν λεφτά, έχουν μέσα, ας κάνουν και κάτι να φχαριστηθούμε κι εμείς, καθώς μετά από εκείνα τα χαριτωμένα με τις φωτιές, κάπως πλακωθήκαμε.


Περί τίνος ομιλούμε; Περί του ιστοεξυπηρετητή (Μπούχαχαχαχα!) Θάλασσα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Απαντά στην ομώνυμη διεύθυνση και σκοπό έχει να δείξει στους επισκέπτες τα αποτελέσματα του ποιοτικού ελέγχου που έγινε στις ελληνικές θάλασσες -σε περίπτωση που ανησυχούσατε (εγώ τουλάχιστον ανησυχούσα), είναι οι καλύτερες στην Ευρώπη. Θενξ φορ νάθινγκ θα πείτε, όμως δεν είναι έτσι. Εδώ μιλάμε με hard facts και εν πάσει περιπτώσει, το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα του site. Και είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό φίλες και φίλοι.


Παρά το ότι έχω αποφύγει ως τώρα να κάνω στο S.N.A.F.U. αυτό που κάνω στην καθημερινή μου δουλειά, ήτοι site reviewing, εδώ θα κάνω μια εξαίρεση. Είναι πολύ καλή δουλειά καλοί μου αναγνώστες και να πάτε να τη δείτε ASAP -παραπομπή υπάρχει στο τέλος του κειμένου). Ωραία χρήση των τεχνολογιών που πρέπει, καθαρός σχεδιασμός, πολλές πληροφορίες, εύκολη πλοήγηση, χρήσιμα data, με την ψηφοφοριούλα του για να έχει και κάτι από παιχνίδι να μπει ο κόσμος και με κάμποσες φωτογραφίες, δίνει στον επισκέπτη του αυτό ακριβώς που θέλει να μάθει. Δηλαδή το ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, όχι από πλευράς ομορφιάς (περί ορέξεως ουδείς λόγος και τα περί κολοκυθόπιτας δεν τα κατάλαβα ποτέ) αλλά από πλευράς καθαριότητος.


Δεν είναι ωραίο, να βλέπει κανείς μια τεχνολογία να χρησιμοποιείται σωστά; Και όταν λέω σωστά, εννοώ με έναν τρόπο που και την τεχνολογία προωθεί και το χρήστη βοηθάει και δίνει κάτι διαφορετικό από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα. Φυσικά υπάρχουν και έντυποι οδηγοί -τι διάολο, τόσα χρόνια πως τη βγάζαμε;- όμως εδώ έχουμε κάτι πιο ζωντανό και πιο παραμετροποιήσιμο από το χρήστη. Αυτό που ψάχνεις είναι μπροστά σου πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο ξεκάθαρα. Κάτι τέτοιες στιγμές χαίρομαι το Internet. Ειλικρινά δηλαδή, σκέφτομαι σοβαρά να βρω τον άνθρωπο που το σκέφτηκε και να του σφίξω το χέρι. Όχι λόγω πρωτοτυπίας (σιγά) αλλά επειδή το έκανε.


Και βέβαια είναι και το ίδιο το θέμα καλοί μου αναγνώστες. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, η θάλασσα είναι από τα πράγματα που γεμίζουν το μυαλό όλων μας. Το χρώμα, η γεύση και η μυρουδιά της, η γενικότερη αίσθηση που σου αφήνει το μεσημέρι στις Κυκλάδες ή το απόγευμα στη Ζάκυνθο, το πρωί στο Πήλιο και η νύχτα στη Σκόπελο είναι πράγματα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει και ίσως πια να μη μας κάνουν αίσθηση. Αν όμως κάποιο καλοκαίρι μας λείψουν, τότε συνειδητοποιούμε ότι κάτι έχει αλλάξει -κάνω λάθος; Την έχουμε μάθει και την έχουμε αγαπήσει τη θάλασσα φίλες και φίλοι. Και όσο και αν δε χωράει στο Δίκτυο, είναι άλλη αίσθηση να ξέρεις ότι είναι εκεί, κοντά και ότι περιμένει να την πλησιάσεις.


Με αυτά τα πράγματα στο μυαλό, όπως κάθε καλοκαίρι, ήταν που επισκέφθηκα το site. Και ομολογώ ότι με άγγιξε κάπως περισσότερο -σε σημείο να αδημονώ για τις επόμενες (;) διακοπές μου. Όπως σας είπα, δυστυχώς κατάφερα να χωρέσω μόνο μια εβδομάδα θάλασσας στο πρόγραμμα μου και έχει αρχίσει να με τρώει ο κώλος μου για τη συνέχεια. Αν όλα πάνε καλά, αυτό θα γίνει την άλλη Δευτέρα -το S.N.A.F.U. αυτόν τον Αύγουστο είναι λίγο μετ' εμποδίων- αν όχι, μας βλέπω εδώ, να αρκούμαστε στις εικόνες της θάλασσας από τους servers των άλλων.


Το site είναι στη διεύθυνση http://www.thalassa.gr/ και (παρά τα όσα λέει ο φίλος μου ο Π.) είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω δει τον τελευταίο καιρό. Δείτε το, επιλέξτε την παραλία του γούστου σας και άμα μπορείτε, τσιμπήστε τον καλό (ή την καλή) σας ή κάποιο φίλο και τρέξτε προς τα εκεί. Τα μπάνια του λαού συνεχίζονται απρόσκοπτα και ας βαράνε οι εμπρηστές ό,τι πράσινο στέκεται όρθιο. ’ντε μπας και γεμίσουμε καμιά μπαταρία.


Το ραδιόφωνο παίζει Διονύση Σαββόπουλο (Θαλασσογραφία), η ώρα είναι 11.50 βράδυ Κυριακής 16 Αυγούστου και το εβδομηκοστό έβδομο S.N.A.F.U. πάει να ονειρευτεί τη Σιθωνία της Χαλκιδικής (με την καλή του ως μέρος του ονείρου). Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment