Thursday, February 3, 2011

(21/2/99) Περί των χρυσών αγοριών



Aν νομίσατε ότι το S.N.A.F.U. θα ασχοληθεί με το θέμα που ασχολήθηκε όλη η Ελλάδα τις τελευταίες δέκα ημέρες, πλανάσθε πλάνην οικτράν, φίλες και φίλοι αναγνώστες. Ο λόγος που δεν θα το πράξει -αν και δε θέλω να προσβάλλω την ευφυία σας- είναι ότι έχει πέσει πολύς θόρυβος και ο ανταποκριτής σας θα προτιμήσει να σωπάσει, θεωρώντας ότι όταν ο θόρυβος γίνεται πολύς, ακόμα και μια άλλη άποψη κατά πάσαν πιθανότητα θα περάσει στο ντούκου. Κάπως έτσι έγινε και με το θέμα του ΟΤΕ και τελικά το μόνο που κερδίσαμε ήταν να μας πουν μαλάκες. Ευτυχώς τουλάχιστον που με κάποιους από αυτούς τα βρήκαμε.


Αντ' αυτού, θα πρέπει να πω ότι τις τελευταίες ημέρες, βιώνω έναν προβληματισμό με εξ' ίσου σοβαρή κοινωνική βάση και αυτός έχει να κάνει με την άνοδο του χρηματιστηρίου και με τον τρόπο που (α) σχετίζεται με την αγορά του Internet (β) σχετίζεται με την κοινωνία που ζούμε και (γ) σχετίζεται με την απώλεια της ησυχίας μου, ειδικά σε μια περίοδο που προσπαθώ να είμαι ήρεμος και να κάνω μερικά πράγματα.


Με μόνη πιθανή εξαίρεση την περίπτωση να ζείτε απομονωμένοι σε κάποιο βουνό ψηλά εκεί, χωρίς εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση και ιντερνέτ (ΤΜ), θα έχετε πάρει χαμπάρι ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο, γίνεται αυτό που οι οικονομολόγοι από την εποχή του Τζον Κέινς και δώθε, αποκαλούν "της πουτάνας". ’παντες και οι σκύλοι τους, έχουν συρρεύσει στην οδό Σοφοκλέους, δια των νομίμων αντιπροσώπων τους και χώνουν αβέρτα χρήμα σε όποιο χαρτί ακούγεται καλό ή τους έχουν πει ή είδαν σε όραμα ή άκουσαν κάπου ή διάβασαν κάπου αλλού.


Παράλληλα, τα ΜΜΕ, πιστά σα κελεύσματα της εποχής, έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα, ρίχνουν αφιερώματα, βγάζουν ένθετα, κάνουν εκπομπές, δίνουν συμβουλές, προτείνουν, εκπαιδεύουν και γενικώς κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν το λαό να παίξει, να αυγατίσει τα λεφτά του, να κερδίσει και να αποκτήσει την πολυπόθητη εκείνη επίφαση του χάι που έχει καλό αμάξι, πηδάει ωραία/ο γκόμενα/ο, διασκεδάζει σε μουράτα καταστήματα και βγάζει λεφτά αγοράζοντας και πουλώντας λεφτά. Κάτι τέτοια δεν έκανε και ο Μίκυ Ρουρκ και τον κάνανε ταινία (και εθνικό ύμνο στα ανά την υφήλιο δευτεροκλασάτα στριπτίζ;)


Το δικό μου πρόβλημα ποιο είναι φίλες και φίλοι; 1/4τι ως ανταποκριτής (και ως άνθρωπος πρέπει να σας πω), γράφω σε μια εφημερίδα με τον εύγλωττο τίτλο "Χρηματιστήριο" και (εδώ είναι το σημαντικό) γράφω περί Internet. Ως εκ τούτου, γνωστοί και φίλοι και άπαντες οι έχοντες το τηλέφωνό μου, δε χάνουν ευκαιρία να επιδιώκουν συζητήσεις που να καταφέρνουν να συνδυάσουν την επιτυχία του Yahoo! και του Amazon το χρηματιστήριο της Γουώλ Στριτ με τη Σοφοκλέους, την ALTEC και την Intracom και να καταλήξουν στο να ψάχνουν κάνα "σίγουρο χαρτί". Πάνω κάτω όπως γίνεται και με τα άλογα στο Δέλτα (όχι του Μισισιπή).


Και για άλλη μια φορά, έχουμε μπερδέψει τις βούρτσες με αυτό που τις μπερδεύουν συνήθως, ασχέτως του ότι δε μοιάζουν. Η Ελλάς, καίτοι υπερήφανη χώρα (και από ό,τι ακούω εσχάτως, και εθνικά υπερήφανη) δεν είναι ΗΠΑ. Οι ελληνικές εταιρείες δεν είναι Amazon και κυρίως οι έλληνες παίκτες του χρηματιστηρίου δεν είναι χρυσά αγόρια με Πόρσε, κοκαΐνη και παρανοϊκές ευκαιρίες. Οι έλληνες είναι δημόσιοι υπάλληλοι με το μάτι στραμμένο στο σίγουρο και στο που να τρέχεις, δεμένοι πισθάγκωνα στο φουστάνι της μαμάς τους, στα λόγια του Σκάι τους και στη ρουφιανιά των προγόνων τους (μετά την Κένυα, δε θέλω εξυπνάδες επ' αυτού, έτσι;).


Από που και ως που όλο αυτό το άσχετο λεφούσι έχει την απαίτηση να πιάσει όλον τον κόσμο μαλάκα, είναι μια ερώτηση που δεν καταλαβαίνω φίλες και φίλοι. Ο κόσμος που δεν ξέρει τι είναι ο υπολογιστής και το Internet, περιμένει ότι θα βγάλει λεφτά με το να παίξει τις μετοχές των σχετικών εταιρειών στο χρηματιστήριο και παραδειγματίζεται από το ότι "αλλού έτσι γίνεται". Ναι, το ελληνικό χρηματιστήριο πάει καλά. Και ναι, οι πιθανότητες είναι ότι θα εξακολουθήσει να πηγαίνει καλά. Μόνο που τα λεφτά, δε θα τα βγάλει ο κάθε άσχετος. Θα τα βγάλει αυτός που καταλαβαίνει και που έχει τα κοχόνια να παίξει όπως παίζεται το παιχνίδι. 1/4Πως συμβαίνει και οπουδήποτε αλλού δηλαδή.


Το ραδιόφωνο παίζει KMFDM (Virus), η ώρα είναι 2 το μεσημέρι Κυριακής 21 Φεβρουαρίου και το εκατοστό δεύτερο S.N.A.F.U. αποτελειώνει μια συνέντευξη, εύχεται καλή τύχη στην καλή του και αναμένει τη βραδιά Linux που έπεται για απόψε. Καλή σας εβδομάδα, καλή σαρακοστή και ψυχραιμία.

No comments:

Post a Comment