Wednesday, February 2, 2011

(13/12/98) Περί οραματιστών



Και όμως καλοί μου αναγνώστες. Ο ανταποκριτής σας θα αντισταθεί στον πειρασμό να ρίξει ένα ξεχεστήριο στους αγάμητους (ή αν θέλετε, στο πιο κυριλέ του, στους ανέραστους) που μαστίζουν τη ζωή μας. Και αυτί, όχι επειδή το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν το χρειάζεται -κάθε άλλο. Αλλά επειδή υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά από τον κάθε μαλάκα που αποφασίζει να κάνει τη ζωή των γύρω του δύσκολη. Ποιος τους πηδάει σε τελική ανάλυση; Κανείς μάλλον και αυτό είναι το πρόβλημά τους. Αλλά ας μην ασχοληθούμε άλλο. Όπως είπα και παραπάνω, υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα.


Πάρτε για παράδειγμα, το θέμα της διαδοχής του Jon Postel, στο διοικητικό συμβούλιο του Internet Society. Ο μακαρίτης, εκτός από το να κρατάει μόνος του το μισό ληξιαρχείο του Δικτύου, ήταν και μέλος σε καμιά πεντακοσαριά επιτροπές, οργανώσεις, φορείς κλπ Πόσο μάλλον στο ISOC, που είχε και αριθμό μέλους 1. Έπρεπε λοιπόν, να μπει κάποιος στη θέση του. Και ο κλήρος έλαχε στον John Gage από τη SUN. Μια επιλογή, που κατά τη γνώμη του ανταποκριτή σας είναι πραγματικά εξαιρετική.


Είχα την τύχη να γνωρίσω τον John Gage προσωπικά, πριν από τρία χρόνια, όταν είχε έρθει στην Αθήνα, προκειμένου να μιλήσει σε μια ημερίδα που διοργάνωνε το Πολυτεχνείο σε κάποια από τις αίθουσες ομιλιών του -με το συμπάθιο αλλά δεν εξοικειώθηκα ποτέ με τις ονομασίες τους. Και μετά από μια καταπληκτική ομιλία, είχα την μεγαλύτερη τύχη να του την πέσω για μια μικρή συνέντευξη, την ώρα που έτρωγε. Ευτυχώς, οι τότε υπεύθυνοι επικοινωνίας της SUN, ήταν γνωστοί και κατάφεραν να μου εξασφαλίσουν την κουβέντα αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό .net (εκεί δούλευα τότε).


Εκεί ήταν που κατάλαβα πολύ καλά, ότι μπορείς να είσαι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους επιστήμονες στον κόσμο, να δουλεύεις για μια τεράστια εταιρεία και παράλληλα να είσαι οραματιστής και αιθεροβάμων. Ότι μπορείς να έχεις φαντασία και ταυτόχρονα να έχεις πολύ σαφή αίσθηση του τι πάει να πει κόστος, κέρδος ή δαπάνη. Και ότι κάποιες εταιρείες, είναι διατεθειμένες να πληρώσουν μόνο και μόνο για να έχουν στις τάξεις τους έναν τέτοιο άνθρωπο. Γιατί ακόμα και αν δε σχεδιάζει ο ίδιος μηχανές, θα προσφέρει τόσα πολλά με το δικό του τρόπο, που στην πραγματικότητα θα σε ωφελήσει διπλά.


Ο John Gage, είναι επιστημονικός διευθυντής της SUN. Πάει να πει ότι ασχολείται με κάποιες όψεις του computing που ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο "πιο γρήγορη μηχανή για πιο βαρύ software" που μαστίζει την αγορά. Ο δε τομέας στον οποίο ειδικεύεται, είναι ο συνδυασμός του Internet με την εκπαίδευση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα σχολεία -ένας χώρος που αν δουλευτεί καλά, μπορεί να φέρει τρομερά αποτελέσματα στο μέλλον. Και ο Gage, επενδύει στο μέλλον -φυσικά με το παράλληλο όφελος της εταιρείας του.


Με projects όπως το NetDay του 1995 (που χιλιάδες εθελοντές βοήθησαν να δικτυωθούν 30.000 σχολεία και βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ) και το 24 Hours in Cyberspace (όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μιλούσαν για τις εμπειρίες τους από το Internet), ο Gage καταφέρνει να φέρει το Internet εκεί που πραγματικά μπορεί να δώσει απαντήσεις. Όχι στις επιχειρήσεις που απλώς κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά, αλλά στα παιδιά, στους μαθητές, στους σπουδαστές και στον άσχετο κόσμο. Σε αυτούς δηλαδή που το χρειάζονται πιο πολύ ή για την ακρίβεια σε αυτούς που θα το γεμίσουν.


Κακά τα ψέματα φίλες και φίλοι -εκτός αν λέγονται σε επαγγελματικό περιβάλλον. Ναι μεν έχουμε γίνει αρκετοί, όμως η λεγόμενη κρίσιμη μάζα απουσιάζει. Και παρά το γεγονός ότι η προοπτική του ερχομού της, ώρες-ώρες γεμίζει τον ανταποκριτή σας φρίκη για διάφορους λόγους, είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έρθουν και θα έρθουν. Οραματιστές σαν τον Gage, μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν πρόσβαση στην πληροφορία με αυτούς που δεν έχουν, φέρνοντας έτσι το Internet κοντά στον πραγματικό κόσμο. Αναζητήστε τους και όπου τους βρείτε, ακούστε τους. είναι βέβαιο ότι θα μάθετε πολλά.


Το ραδιόφωνο παίζει Stranglers (Always the sun), η ώρα είναι 3.28 ξημερώματα Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου και το ενενηκοστό δεύτερο S.N.A.F.U. πάει για ύπνο -βάρβαρο πρωινό ξύπνημα και πολλή δουλειά ώστε να υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να βρεθούμε με την Ελένη εντός των ημερών. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment