Thursday, February 3, 2011

(18/7/99) Περί αναγνωσμάτων



Πλησιάζουμε σε περίοδο διακοπών φίλες και φίλοι. Παρά τις προσπάθειες του ανταποκριτή σας να πείσει εαυτόν και αλλήλους για το αντίθετο, το θέρος έχει μπει για τα καλά και σχεδόν όλοι οι γύρω μας, ετοιμάζονται να την κάνουν -σκατά, κάθε καλοκαίρι η ίδια δουλειά γίνεται, τα ίδια πράγματα λέω και τελικά οι περισσότεροι επιδίδονται σε πολύ λιγότερα καλοκαιρινά όργια από όσα θα ήθελαν ή από όσα μας αφήνουν να καταλάβουμε ότι θα επιδοθούν. Του ματς τοκ, φίλες και φίλοι, το πρόβλημα της εποχής μας.


Έλα όμως που μεσούσης της θερινής ραστώνης (ΤΜ), ήρθε στον ανταποκριτή σας η πιο ενδιαφέρουσα (ίσως) πρόταση που του έχει γίνει ως τώρα. 1/4πως σας έχω πει, ψήνεται ένα βιβλίο. Βέβαια τόσον καιρό που ψήνεται θα έπρεπε πλέον να έχει γίνει -για να μην πούμε ότι θα έπρεπε να έχει καεί- όμως επειδή τόσο εγώ, όσο και ο εκδότης μου είμαστε άνθρωποι του "ό,τι θυμάμαι χαίρομαι", το βιβλίο εξακολουθεί να συζητιέται και να γράφεται (θεωρητικώς ή πρακτικώς).


Ο εκδότης όμως, τυγχάνει κάπως πιο σοβαρός από τον συγγραφέα (άλα τις). Έτσι, είχαμε τις προάλλες μια εποικοδομητική συζήτηση, στις 9 η ώρα το πρωί, (ναι Ματίλντα, *γίνονται* εποικοδομητικές συζητήσεις στις 9 η ώρα το πρωί) και καταλήξαμε ότι η αγορά δε χρειάζεται απλώς ένα βιβλίο με παραληρήματα για το Internet αλλά πολλά τέτοια βιβλία. Και αποφασίσαμε να το βάλουμε μπροστά. Φυσικά, ο ανταποκριτής σας θα είναι ο υπεύθυνος για τη σειρά. Χάου αμπάουτ δατ;


Πέραν κάθε πλάκας φίλες και φίλοι, υπάρχει μια βάση σε όλα αυτά. Και αυτή είναι ότι το Διαδίκτυον στην Ελλάδα, έχει ατυχήσει σε ένα σημαντικό σημείο. Δε διαθέτει ιδεολογικό υπόβαθρο. Ήτοι, δεν έχουν κυκλοφορήσει (εντύπως ή αλλέως πως) οι απόψεις εκείνες που θα εξηγήσουν σε αυτούς που δεν ξέρουν, τι είναι αυτό το πράγμα ή θα πυροδοτήσουν σε αυτούς που ξέρουν, προβληματισμούς σχετικά με το που πάει και πως πάει εκεί που πάει. Έτσι, ο καθένας το παίζει με το αυτί.


Εννοείται ότι ο ανταποκριτής σας είναι πλήρως σύμφωνος με την ιδέα να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, τόσο εντός, όσο και εκτός Δικτύου. Ειδικά δε εντός Δικτύου, που τα πράγματα είναι ακόμα αγνά παρθένα μαλλιά, το να παίζουμε όπως θέλουμε είναι έως και ψυχοθεραπευτικόν. 1/4μως αλλού θέλω να καταλήξω και είμαι βέβαιος ότι οι πιο δικτυωμένοι εξ υμών, το έχετε καταλάβει ήδη.


Το Δικτυακό communal spirit δεν παίζει στην Ελλάδα σύντροφοι και συντρόφισσες. Εκτός απο κάποιες ομάδες σε κάποιες λίστες και ίσως (ίσως) στο IRC, οι περισσότεροι δεν έχουν πιάσει κάβο για το τι εστί Internet και τι κάνεις μέσα σε αυτό. Αρκούνται στο να βλέπουν web, να κατεβάζουν καμιά παλιοτσοντίτσα, άντε και να στέλνουν κάνα mail σε φίλους που σπουδάζουν στα ξένα. Ένα σωρό άλλα, πιο σώψυχα του Δικτύου, περνάνε στο ντούκου. Και όπως ξέρετε, το συγκεκριμένο θέμα, απασχολεί σφόδρα τον ανταποκριτή σας.


Κάτι σαν αυτό που συζητάμε με το δικό μου, μπορεί να βάλει ίσως κάποιο νερό σε κάποιο αυλάκι. Αν κυκλοφορήσουν και στα ελληνικά μερικά αριστουργήματα της διεθνούς κυβερνολογοτεχνίας (ελλείψη καλύτερου όρου), ενδέχεται να δημιουργηθούν ερωτήματα και να βρεθούν απαντήσεις μέιντ ιν Γκρις. Ή στη χειρότερη περίπτωση, ενδέχεται να ακούσουν κάποιοι και μια ιστορία που ως τώρα δεν τους έχει περάσει από το μυαλό ότι υπάρχει. Ο ανταποκριτής σας, υπόσχεται ότι και εκεί, θα κάνει το καλύτερο και το ειλικρινέστερο που μπορεί.


Το ραδιόφωνο παίζει Μάνο Λοίζο (το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας), η ώρα είναι 10.20 βράδυ Κυριακής 18 Ιουλίου και το εκατοστό εικοστό τρίτο S.N.A.F.U. στο σπίτι της καλής του, πάει να δει κανένα εργάκι στο βίντεο. Καλή σας εβδομάδα και κοπανάτε την. ’ντε, και θα προσπαθήσω να μην κάνω κάτι καταπληκτικό χωρίς εσάς. Δε θα είχε πλάκα άλλωστε.

No comments:

Post a Comment