Wednesday, February 2, 2011

(9/8/98) Επιστροφή



Καλώς σας βρήκα φίλες και φίλοι αναγνώστες του S.N.A.F.U. Τελικά οι μίνι διακοπές του ανταποκριτή σας κράτησαν λίγο περισσότερο, αν και η απουσία εκτός Αθηνών κράτησε μόνο μια εβδομάδα. Απλά, η επάνοδος βρήκε πολλά πράγματα να περιμένουν (470 mails, κάτι κείμενα που έπρεπε να γραφτούν αμέσως και διάφορα άλλα μικρά, καθημερινά και εκνευριστικά πραγματάκια) και έπρεπε να γίνουν προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναβρούμε την ησυχία μας. Ελπίζω ότι δε σας έλειψα ιδιαίτερα, καθώς -αν κρίνω από τις μετρήσεις- μάλλον έχετε πάει και εσείς κάπου για να ξεκουράσετε το μυαλό και το σώμα σας. Σιγά-σιγά θα επανέλθουμε.


Η θερινή ραστώνη συνεχίζεται, η Αττική καίγεται ακόμα (αν και ευτυχώς τα πολλά έγιναν και πέρασαν, ελπίζουμε), η αγορά είναι αρκετά πεσμένη -αφού όλοι λείπουν- και το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να συζητά για δουλειές που θα αρχίσουν από το φθινόπωρο. Και είναι πολλές, γεγονός που κάνει τον ανταποκριτή σας αισιόδοξο μεν, ελαφρώς αγχωμένο δε. Θα γίνουν όλα αυτά; Και αν ναι, θα τα προλάβουμε ή θα τρέχουμε σα μουρλοί; Ο καιρός θα δείξει βεβαίως, χώρια που υπάρχει και η λαϊκή σοφία περί πολλών κερασιών και μικρών καλαθιών.


Προς το παρόν ασχολούμεθα με τον Τέρι Πράτσετ. Συμπαθέστατος κύριος, βρετανικής καταγωγής, συγγραφέας και ελαφρώς παράφρων, με γενειάδα, καπέλο και μια ιδιόμορφη αντίληψη σχετικά με τον κόσμο και με τα μυθιστορήματα φαντασίας. Αν οι κόσμοι του Κόναν του Κιμέριου και του Τόλκιν είναι του γούστου σας, αναζητήστε τον Πράτσετ για μια πιο χιουμοριστική ματιά των κόσμων αυτών. Αν μάλιστα τα αγγλικά σας είναι ικανοποιητικά, προτιμήστε να πιάσετε τα πράγματα από την αρχή στη γλώσσα αυτή. Πέραν του ότι το πρωτότυπο είναι πάντα καλύτερο από τη μετάφραση (ενδιαφέρον να το λέει αυτό ένας μεταφραστής, ε;), ο άνθρωπος έχει πολύ καλή γλώσσα, τα πιο πολλά καλαμπούρια του δουλεύουν καλύτερα στη γλώσσα του και επιπλέον στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί μόλις πέντε από τα πολλά βιβλία του. Με τρία Usenet groups αφιερωμένα στον ίδιο και τη δουλειά του (alt.fan.pratchett, alt.books.pratchett, alt.fan.pratchett.announce), ένα webring και αρκετά sites, ο Πράτσετ είναι πολύ εύκολος να βρεθεί και μέσα στο Δίκτυο. Ξεκινήστε από το ανεπίσημο fan club του, στη διεύθυνση http://www.geocities.com/ RainForest/3691/ και συνεχίστε από εκεί. Ή από το Yahoo! -ξέρετε τώρα.


Πέραν τούτων, ο ανταποκριτής σας προσπαθεί να καταλάβει όλη την υστερία που έχει πέσει με το e-commerce και που όσο περνάει ο καιρός θα την ακούμε όλο και περισσότερο ως φαίνεσθαι. Δηλαδή, ως τώρα δεν αγοράζαμε σαν τρελοί, μέχρι να εξαντληθούν τα μετρητά, οι πιστωτικές κάρτες και τα δανεικά μας; Δεν έχουμε γίνει αρκετά καταναλωτικά γουρούνια που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ψηφιακό αποχυμωτή, βραστήρα αυγών από τιτάνιο, ηλεκτρονικό μαστίγιο για πιγκουίνους και φορητό υπολογιστή με 97 TB RAM; Γουότ'ς δε μπιγκ φατ φάκιν ντιλ ας πούμε; Το ότι θα μπορούμε να αγοράζουμε (ή για την ακρίβεια να παραγγέλνουμε) όλα τα παραπάνω 24 ώρες το 24ωρο είναι τόσο σημαντικό ώστε το ΤΙΜΕ να το κάνει κύριο θέμα; Και φυσικά ό,τι πει το ΤΙΜΕ σήμερα, το λένε όλες οι εφημερίδες ανά τον κόσμο αύριο, δίνοντας έτσι στον κόσμο μια εικόνα ελαφρώς εσφαλμένη.


Θυμηθείτε τι έγινε πριν από τρία χρόνια με την υστερία περί πορνογραφίας στο Internet. Ένας παπάρας πούλησε στο ΤΙΜΕ μια καλή (ή έτσι φάνηκε) ιδέα, οι καλοί συνάδελφοι τσίμπησαν, έφτιαξαν και εκείνο το κατάπτυστο εξώφυλλο με το παιδάκι και ξαφνικά όλος ο πλανήτης γέμισε με αφηνιασμένους γονείς που ανησυχούσαν για τα βλαστάρια τους. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι γνωστός μου, από τους πιο διάσημους περιοδικάδες στην Ελλάδα, χρησιμοποιούσε για καιρό μετά το συγκεκριμένο άρθρο για να με πείσει ότι το 95% του Δικτύου είναι πορνογραφικό. Και αν τώρα ένα μεγάλο ποσοστό είναι, τότε σίγουρα δεν ήταν. Η δύναμη της δημοσιότητος βλέπετε. Κάτι ανάλογο πάει να γίνει και τώρα, με το e- commerce. Έχουμε να ακούσουμε μαλακία που θα πάει σύννεφο.


Εντάξει, κάποιες εταιρίες έχουν λόγο να στρέφουν την προσοχή μας στο e-commerce και σε συναφείς δραστηριότητες, επειδή πέντε χρόνια μετά, δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν ούτε δραχμή, σεντ ή σαντίμ από το Internet. Τα χώσανε στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξής τους, σε διαφήμιση και σε εξοπλισμό και τώρα προσπαθούν να βρουν το κοινό που θα συνδράμει ώστε να ρεφάρουν έστω ένα μέρος από τις επενδύσεις που έκαναν, ειδικά μάλιστα όταν κάποιες εταιρίες καταφέρνουν να βγάλουν πράγματι λεφτά από την ιστορία αυτή. Οπότε, να βγάλουμε κι εμείς -πιο μαλάκες είμαστε; Πάρτε λοιπόν e-commerce και λύσεις για online εμπόριο, άσχετα αν η ιδέα είναι παμπάλαια και οι υλοποιήσεις -ακόμα- αρκετά ασταθείς. Θυμηθείτε το φίλες και φίλοι αναγνώστες, αυτή η ιστορία θα βγάλει γέλιο κάποια στιγμή.


Οι διαφημιστές ανακάλυψαν (έστω και καθυστερημένα) το ρόλο τους στην όλη ιστορία, η ΙΒΜ δεν ανανέωσε τη σύμβασή της για τις Ολυμπιάδες μετά το Σίδνεϊ (άσχετο άλλά ομολογώ ότι εξεπλάγην κάπως), η Microsoft κερδίζει έδαφος, το Linux το ίδιο και ο καιρός δε λέει να αλλάξει λιγάκι, κάνοντάς μας να σκεφτόμαστε άλλο ένα σετ διακοπών κατά το τέλος Αυγούστου. Επίσης έχει και πανσέληνο αυτό το Σαββατοκύριακο, γεγονός που μας κάνει ελαφρώς νευρικούς. Έχει και τα άσχημά της η επιστροφή, όσο και αν χάρηκα πολύ που σας ξαναείδα. Επιστρέφω στον Πράτσετ μου, αναμένω -ακόμα- τα βιβλία μου από το Amazon (δύο μήνες και ο χορός καλά κρατεί) και θα τα πούμε από βδομάδα. Κουράγιο.


Το ραδιόφωνο παίζει Buchman Turner Overdrive (Takin care of business), η ώρα είναι 12.30 μεσημέρι Κυριακής 9 Αυγούστου και το εβδομηκοστό έκτο S.N.A.F.U. πάει να πάρει τηλέφωνο την καλή του. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment