Thursday, February 3, 2011

(1/5/99) Περί τελετών και βραβεύσεων



Έλεγα την προηγούμενη εβδομάδα φίλες και φίλοι, για τα βραβεία Web Awards. Όπως μάλλον έγινε αντιληπτό από τους πιο παρατηρητικούς από σας, ο ανταποκριτής σας είχε μια κάπως σχιζοφρενική σχέση με το θέμα. Και αυτό, επειδή κάτι σαν τα Awards, ταυτόχρονα ευνοεί το Internet και το υπονομεύει. Το να αναπτυχθεί μια σοβαρή (τέλος πάντων) αγορά γύρω από το Internet, θα δώσει δουλειά σε αρκετούς εξ ημών (και υμών) και θα προωθήσει την πορεία της χώρας στην επόμενη χιλιετηρίδα -δεν είναι πολύ ωραίες αυτές οι μεγαλόσχημες παπάρες; Από την άλλη, η ιδέα ότι μιας τέτοιας ανάπτυξης, θα ηγούνται οι μαρκετάδες δεν είναι και πολύ ενθαρρυντική, έτσι δεν είναι;


Όπως και να έχει, με αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα να ταλανίζουν το μυαλό του, ο ανταποκριτής σας βρέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, με σκοπό να παρακολουθήσει την απονομή των βραβείων. Και ομολογουμένως, η εμπειρία άξιζε τον κόπο. Βλέπετε, σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να δει μαζεμένους τόσους πολλούς ανθρώπους από το χώρο του Internet και αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον και κάπως καθησυχαστικό.


Από την άλλη, συνέβησαν και ορισμένα πολύ χαριτωμένα. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη βράβευση του site των καταστημάτων Multirama; Μη με παρεξηγήσετε, το site είναι ένα καλό εταιρικό site, με κάποια προβλήματα αλλά τουλάχιστον με κάποιο concept και με κάποια δουλειά πίσω του. Το αστείο είναι ότι το site δεν το κατέβασε στο διαγωνισμό η εταιρεία που το έφτιαξε (Powernet), επειδή ο τότε διευθυντής της, είχε διαφωνίες (to put it mildly) με τον υπεύθυνο των Awards. Το κατέβασε λοιπόν η ίδια η εταιρεία (Γερμανός) και οι χρήστες το ψήφισαν. Έλα, όμως που στο μεταξύ ο διευθυντής της Powernet, είχε φύγει από αυτήν και είχε πάει στα Multirama ως υπεύθυνος Internet.


Αποτέλεσμα; Τραγέλαφος. Ο τέως διευθυντής της Powernet, βρέθηκε να παίρνει το μεγάλο βραβείο για ένα site που ο ίδιος ως Powernet έβγαλε στο web, αλλά που δεν κατέβασε στο διαγωνισμό, και μάλιστα από τα χέρια (περίπου) του ανθρώπου με τον οποίο έχει πολύ ψυχρές σχέσεις. Όταν λέμε ότι τρελαθήκαμε στο γέλιο, κυριολεκτούμε. Για κάτι τέτοια, αξίζουν οι εκδηλώσεις. Και φυσικά, το αστείο το έπιασαν αρκετοί.


Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ένα σωρό στελεχάδες, από εταιρείες που *δεν* υποστήριξαν τα Awards, έσπευσαν να εμφανιστούν εκεί και να προσπαθούν εκ των υστέρων να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, δίνοντας αλλοπρόσαλλες δικαιολογίες για κάτι πολύ απλό: κότεψαν να εμπλακούν, φοβούμενοι ότι το πράγμα δε θα περπατήσει. Παροχείς και δημιουργοί, εταιρείες μάρκετινγκ και θυγατρικές διαφημιστικών που μας έχουν σκοτίσει τον έρωτα -για να μην πω και τίποτα βαρύτερο- με την πρωτοπορία τους στο Ιντερνέτ (ΤΜ), έκαναν τους κινέζους, είτε επειδή τσιγκουνεύτηκαν τα 40 χιλιάρικα της συμμετοχής, είτε επειδή φοβήθηκαν ότι μια συμμετοχή μπορεί να μην κατέληγε απαραίτητα σε βράβευση.


Βέβαια ο ανταποκριτής σας έχει και μια τρίτη εκδοχή. Απλώς οι άνθρωποι δεν έχουν πιάσει κάβο σχετικά με το τι είναι το (*&^%^!@ Internet. Ούτε και τους ενδιαφέρει το πως να βγάλουν λεφτά από αυτό. Απλώς, το Internet ήρθε με φόρα και τους μπήκε εκεί που καταλαβαίνετε και τρελάθηκαν. Φαίνεται και από τις αντιδράσεις τους εξ άλλου. Όλοι (μα όλοι), άρχισαν να μιλούν για αυτό, πριν ακόμα στήσουν μέσα έστω και ένα hello_world.html Μας έπρηξαν με μια απίστευτη φιλολογία και στη συνέχεια, πιστοί τις αρχές που έχουν κάνει τον έλληνα επιχειρηματία αυτό που είναι, άρχισαν τις παπάρες.


Είναι αστείοι φίλες και φίλοι και ελάχιστη παρατηρητικότητα αρκεί για να το καταλάβει ο καθένας. Το μόνο καλό, είναι ότι μέσα στο θόρυβο, ο ανταποκριτής σας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κάνα-δύο πολύ καλά παιδιά (όπως η παρέα της Actus από τη Θεσσαλονίκη), να δει παλιούς γνωστούς και να αποκτήσει υλικό για σχόλια. Ελπίζουμε του χρόνου το πράγμα να πάει καλύτερα -όχι τόσο για το καλό του Internet (που είναι ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένο) αλλά μπας και ησυχάσουμε από τις τρίχες που ακούμε καθημερινά.


Το ραδιόφωνο παίζει Queen (Who wants to live forever), η ώρα είναι δυόμισι, μεσημέρι Σαββάτου 1 Μαίου και το εκατοστό δωδέκατο S.N.A.F.U. αναζητά παρέα για καφέ, μια και η καλή του είναι σπίτι της και γράφει μουσικές. Η εβδομάδα ήταν λίγο βαριά, καθώς ένα μέλος της ευρύτερης παρέας του ανταποκριτή σας, έφυγε κάπως άγαρμπα από ένα γκρεμό και θα λείψει σε πολλούς καλούς φίλους. Το S.N.A.F.U. στέκεται δίπλα τους με κάθε τρόπο και ελπίζει ότι το επόμενο φεγγάρι θα είναι καλύτερο. Καλή σας εβδομάδα και καλό ταξίδι στο Χάρη τον Παπαγεωργίου. Μάλλον δε θα είναι με μηχανή αλλά σίγουρα θα είναι το πιο ενδιαφέρον από τα πολλά που είχε κάνει.

No comments:

Post a Comment