S.N.A.F.U. –τότε και τώρα



Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η πλειονότητα των τυχαίων επισκεπτών αυτού του μπλογκ, δεν πρόκειται να καταλάβει what’s the big deal. Και, πιθανότατα, θα έχει δίκιο, καθώς η ιστορία του S.N.A.F.U. πάει πίσω 14 χρόνια –δηλαδή μια αιωνιότητα σε Ιντερνετικά χρόνια. Το S.N.A.F.U. ήταν ένα μπλογκ όμως βγήκε στον αέρα και κατέβηκε απ’ αυτόν πριν υπάρξουν μπλογκ ή, για την ακρίβεια, πριν βγει και κυκλοφορήσει  εκτενώς ο όρος «μπλογκ». Η WikiPedia λέει ότι ο όρος ακούστηκε για πρώτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου του 1997 και το πρώτο S.N.A.F.U. αναρτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, ήτοι, δέκα μήνες πιο πριν. Συνεπώς, και με όποια διάθεση για μετριοφροσύνη να με διακατέχει, το S.N.A.F.U. ήταν, πιθανότατα, από τα παλιότερα μπλογκ στον κόσμο.

Βεβαίως αυτό είναι σοφιστεία, καθώς σάιτ αυτού του τύπου υπήρχαν από αρκετά παλιότερα. Το ίδιο άρθρο της WikiPedia, αναφέρει ως πρώτο μπλόγκερ τον Justin Hall και το σάιτ του, Justin's Links from the Underground (http://www.links.net/), οπότε το S.N.A.F.U. μάλλον δεν ήταν τόσο πρωτοπόρο! Όμως ήταν, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα καθώς την εποχή εκείνη δεν υπήρχε τίποτα ανάλογο στην ελληνική γλώσσα, γεγονός απολύτως δικαιολογημένο, αφού οι πλατφόρμες μπλόγκιν δεν υπήρχαν. Το S.N.A.F.U., όπως και όλα τα αντίστοιχα σάιτ στο εξωτερικό (και, λίγο αργότερα, και στην Ελλάδα) φτιαχνόταν σε απλή HTML, πράγμα που σήμαινε ότι χρειαζόταν και λίγη δουλειά στον σέρβερ προκειμένου να ανέβει το καινούριο και να μπει το παλιό στο αρχείο· ναι, ούτε CMS υπήρχαν.

Το αντικείμενο του S.N.A.F.U. ήταν κατά βάση το ίδιο το Ίντερνετ, τόσο ως πιάτσα/αγορά, όσο και ως κουλτούρα. Όταν το ξεκίνησα, είχα ήδη 3-4 χρόνια στο Ίντερνετ και είχα δει ότι υπήρχε μια ολόκληρη κουλτούρα πίσω από την τεχνολογία. Πίστευα, και πιστεύω ακόμα, ότι αυτή η κουλτούρα όχι μόνο είχε ενδιαφέρον, αλλά και ότι ήταν τόσο στενά συνδεδεμένη με το μέσο που δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Όντας βέβαιος (όχι μόνο λόγω απαισιοδοξίας, αλλά και λόγω παρατήρησης της πραγματικότητας) ότι η κουλτούρα αυτή απουσιάζει από τα ελληνικά Ιντερνετικά πράγματα, θέλησα να φτιάξω ένα σάιτ το οποίο θα τόνιζε τόσο την ίδια την κουλτούρα, όσο και την απουσία της. Μ’ άλλα λόγια, το S.N.A.F.U. αφενός θα σχολίαζε το ελληνικό Ίντερνετ και αφετέρου θα παρουσίαζε ορισμένες διαστάσεις του Ίντερνετ που δεν έφταναν στην Ελλάδα.

Διαβάζοντας τα κείμενα 14 χρόνια μετά, νομίζω ότι μάλλον τα κατάφερε. Βεβαίως βλέπω ότι σε ορισμένα πράγματα ήμουν αρκετά ρομαντικός (μικρότερος γαρ!) όμως έχω την εντύπωση ότι οι παρατηρήσεις που έκανα ήταν, στην πλειονότητά τους, έγκυρες. Το δυσάρεστο είναι ότι αρκετές από τις επισημάνσεις για πράγματα που δεν πήγαιναν καλά, εξακολουθούν να είναι επίκαιρες, κάτι που αποδεικνύει ότι καίτοι το Ίντερνετ σήμερα δεν έχει πολλή σχέση με το Ίντερνετ τότε, κάποιες από τις ασθένειες που τότε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «παιδικές», παραμένουν και σήμερα, στην «ενηλικίωση»· μάλλον θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι πρόκειται περί «παρατεταμένης εφηβείας».

Όπως και να ‘χει, το S.N.A.F.U. υπήρχε από τότε στους δίσκους μου και τώρα, μετά από διάφορες συζητήσεις με φίλους εκείνης της εποχής, αποφάσισα να το ξαναβγάλω στον αέρα. Δεν είμαι σίγουρος γιατί. Σίγουρα υπάρχει ένα ποσοστό ματαιοδοξίας («για να μαθαίνουν οι νεώτεροι» και λοιπές σαχλαμάρες), όμως δεν είναι μεγάλο –σε τελική ανάλυση, αμφιβάλλω αν θα αποκτήσει την επισκεψιμότητα που είχε τότε και δεν είμαι σίγουρος ότι την αξίζει πια, καθώς υπάρχουν άφθονα μπλογκ, πολύ ελκυστικότερα. Έχω την εντύπωση ότι ο λόγος που το ανέσυρα από το συρτάρι και το ανέβασα ξανά στο Ίντερνετ, είναι ότι αυτό είναι το φυσικό του περιβάλλον: ήταν κάτι που γράφτηκε για να είναι online, αναφερόταν σε online πράγματα και εκεί πρέπει να βρίσκεται. Και αφού δεν υπάρχει πια στους σέρβερ της Ε.Ε.Χ.Ι., ας υπάρχει στο Blogger!

Εκτός από το κείμενο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή, όλα τα υπόλοιπα είναι αυστηρά όπως ήταν τότε. Δεν έχω πειράξει ούτε τα τυχόν ορθογραφικά/συντακτικά  λάθη, ούτε το φορμά, ούτε τον σχεδιασμό, πέρα από τις αναγκαίες προσαρμογές που έγιναν λόγω αλλαγής της πλατφόρμας. Άλλαξα, ωστόσο δύο πράγματα: το ένα είναι ότι αντικατέστησα το @ με (α) στη διεύθυνση της επικοινωνίας και πρόσθεσα και ένα σχετικό υστερόγραφο στη σχετική σελίδα («Mail») –αυτό έγινε προφανώς για λόγους προστασίας από τα μποτ που σηκώνουν διευθύνσεις από τις σελίδες, οπότε αν αποφασίσετε να γράψετε, κάντε την αντίστοιχη αλλαγή. Το δεύτερο, είναι ότι σχεδόν σε όλα τα ποστ, έχω αφήσει ανενεργά τα λινκ που περιέχουν, κυρίως επειδή τα περισσότερα είναι πια νεκρά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε να τα χτυπήσετε, κάντε τα copy-paste και καλή τύχη.

Για το τέλος, μια προειδοποίηση: μη στείλετε mail επισημαίνοντας πού υπάρχουν λάθη, καθώς δεν προτίθεμαι να διορθώσω τίποτα άλλο. Στις σελίδες αυτές, μπορείτε να δείτε τα 127 S.N.A.F.U. που αναρτήθηκαν από τις 2 Φεβρουαρίου του 1997 ως τις 2 Σεπτεμβρίου του 1999 όπως πραγματικά ήταν· όπως θα ‘λεγαν κι οι Αμερικανοί, a chance to see history in the making!

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Ιανουάριος 2011

ΥΓ
Καθώς ανέβαζα τα κείμενα, συνειδητοποίησα ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρειαζόταν μια  ακόμα αλλαγή: ορισμένα ποστ είχαν λάθος ημερομηνίες, μάλλον λόγω κάποιας αμέλειας/βιασύνης στο copy-paste από το βασικό template που χρησιμοποιούσα. Επειδή αν αφήσω τις ημερομηνίες που είχαν,  όλο και κάποιο μπέρδεμα θα δημιουργηθεί στους σημερινούς αναγνώστες, αποφάσισα να τις αλλάξω τώρα όπου το έκανα, ωστόσο, το επισημαίνω με υστερόγραφο μετά το αρχικό ποστ.

ΥΥΓ
Επειδή λόγω Blogger, τα ποστ έχουν δημοσιευτεί ανάποδα, αν θέλετε να διαβάσετε το S.N.A.F.U.όπως γράφτηκε και δημοσιεύτηκε αρχικά, ξεκινήστε από το πρώτο ποστ του Ιανουαρίου και συνεχίστε ακολουθώντας τις ημερομηνίες. Αν και δεν το προτείνω, ασφαλώς μπορείτε να τα διαβάσετε και από το τέλος προς την αρχή αρκεί να συμφιλιωθείτε με το πρωθύστερο του πράγματος!