Wednesday, February 2, 2011

(4/10/98) Περί της εκκλησίας



Για άλλη μια φορά, η αφορμή για το σημερινό S.N.A.F.U. ήρθε από τη διαφήμιση φίλες και φίλοι αναγνώστες -φαίνεται ότι έχω αρχίσει να αποκτώ μια σχέση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πίστευα με αυτόν τον τομέα δραστηριότητας,. 1/4μως υπάρχει μια διαφορά. Αυτή τη φορά, η διαφήμιση ήταν από ένα συγκεκριμένο φορέα, κάπως άσχετο ως τώρα με τα Internetικά μας πράγματα. Και ο τομέας αυτός είναι η εκκλησία.


Έξω από την εκκλησία που υπάρχει κοντά στο σπίτι μου, υπάρχει μια αφίσα. Στο πάνω μέρος της, υπάρχει με μεγάλα γράμματα η φράση "Κάνε ENTER στο κατηχητικό" και αμέσως πιο κάτω το σλόγκαν "Εμείς τολμάμε -εσύ;" Ακολουθεί ένα παράθυρο από browser (νομίζω Navigator 3.x αλλά δεν είμαι και βέβαιος) μέσα στο οποίο υπάρχει full screen η φωτογραφία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλου μαζί με διάφορους άλλους και από κάτω, ελαφρώς γερτά (για το χαριτωμένον του πράγματος, ένα "www.katixitiko/enoria.gr" Η μεταφορά είναι επί λέξει -δε θέλω να αλλοιώσω τίποτα.


Μια και είμαι λίγο ιδιότροπος με τις λεπτομέρειες, θα ξεκινήσω από το ότι οι URLs δε γράφονται έτσι -χώρια που είμαι σίγουρος ότι το νόημα του σλόγκαν θα ήταν πολύ πιο σωστά διατυπωμένο αν είχε χρησιμοποιηθεί η μορφή μιας διεύθυνσης email. Το "katixitiko@enoria.gr" αποδίδει πολύ καλύτερα αυτό που θέλουν να πουν οι κύριοι υπεύθυνοι της καμπάνιας για την προώθηση των κατηχητικών στη χώρα μας. Μόνο που φυσικά, ο λόγος που τσίμπησα με τη διαφήμιση δεν ήταν αυτός. Αυτό ήταν μόνο το ερέθισμα για μια σειρά σκέψεις.


Η βασικότερη; 1/4τι η αφίσα δείχνει πολύ καθαρά τον τρόπο που σκέφτεται αυτός ο οργανισμός που λέγεται εκκλησία και ακολούθως τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Απούσα εδώ και πολλά-πολλά χρόνια από την κοινωνία, προσπαθεί τώρα, με την προβολή του επικεφαλής της και με διαφημιστικά κολπάκια αρκετά άτεχνα, να προλάβει ένα τραίνο που έφυγε εδώ και πολύν καιρό. Κινήσεις που δεν τιμούν ούτε αυτού που τις κάνουν, ούτε το κοινό στο οποίο απευθύνονται.


Φυσικά, η εν λόγω αφίσα, έρχεται να συμπληρώσει τις εξαγγελίες του Αρχιεπισκόπου για Cyber Cafe της εκκλησίας και την εκπεφρασμένη "διάθεσή" του να έρθει κοντά στη νεολαία. Και πετυχαίνει αυτό ακριβώς που πετυχαίνουν όλες οι σχετικές εκδηλώσεις, ήτοι να δείξει στο κοινό (και δη στο νέο κοινό) πόσο μακριά είναι στην πραγματικότητα από όλα αυτά. 1/4πως ο ίδιος ο επικεφαλής της ελληνικής εκκλησίας δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους νέους, μόνο και μόνο λέγοντας "σας πάω", έτσι και οι δάσκαλοι των κατηχητικών δεν μπορούν να γίνουν σύγχρονοι με το να χρησιμοποιήσουν τη σημειολογία του Internet. Και -όπως και ο Αρχιεπίσκοπος- δείχνουν τη σχέση που *δεν* έχουν, με το να το κάνουν λάθος.


Δεν είναι περίεργο το ότι δε βρέθηκε ένας άνθρωπος, τόσο σχετικός με το Internet που να σχεδιάσει την αφίσα έτσι ώστε να μην προσβάλλει αυτούς που ξέρουν. Και αυτό επειδή η εκκλησία, όπως και κάθε άλλος φορέας εξουσίας, ελάχιστα νοιάζεται για την ουσία του πράγματος. Αν νοιαζόταν, θα είχε κάνει πολλά πράγματα για μια κοινωνία που στ' αλήθεια τα χρειάζεται -η ιστορία γίνεται δια το θεαθήναι και από αυτήν την πλευρά, καταφέρνει μια χαρά το σκοπό της. Σε μια εποχή ανακατατάξεων όμως (και η εποχή μας είναι πλούσια σε ανακατατάξεις) ένας φορέας με τέτοια δύναμη, περιουσία και οργάνωση θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα. Αν μη τι άλλο, μόνο και μόνο για να καταφέρει να εξιλεωθεί για όλες εκείνες τις ασχήμιες που έχουν γίνει στο όνομα του Θεού.


Ψιλά γράμματα θα μου πείτε φίλες και φίλοι αναγνώστες. Και δε θα έχετε άδικο. Ο ανταποκριτής σας δεν περιμένει τίποτα, ούτε από την εκκλησία, ούτε από τις πάσης φύσεως αρχές του τόπου. Έχει αποδειχθεί με τον πλέον θεαματικό τρόπο, ότι αν είναι να γίνει κάτι, θα γίνει από τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν, που έχουν ιδέες και οράματα. Και οι άνθρωποι αυτοί, πολύ σπάνια είναι ενσωματωμένοι σε τέτοιους φορείς. Ίσως είναι καλύτερα έτσι βέβαια. Μερικά πράγματα είναι πολύ σημαντικά για να τα αφήνουμε στα χέρια των πάσης φύσεως υπευθύνων. Ακόμα και αν την υπευθυνότητα αυτή τους την έχει δώσει ο Θεός.


Το ραδιόφωνο παίζει Motorhead (Ace of spades), η ώρα είναι 3 παρά 10, μεσημέρι Κυριακής 4 Οκτωβρίου και το ογδοηκοστό δεύτερο S.N.A.F.U. ετοιμάζει έναν ραδιοφωνικό πιλότο, προσπαθώντας παράλληλα να ηρεμήσει την καλή του που μπήκε με τα τσαρούχια στο θαυμαστό κόσμο των PC -το καινούριο της μηχανάκι, χτύπησε motherboard μέσα σε δέκα μέρες. ’ντε να προπαγανδίσεις την τεχνολογία μετά. Καλή σας εβδομάδα και καλό μήνα.

No comments:

Post a Comment