Wednesday, February 2, 2011

(31/1/99) Κάτσε κάτω απ' τη μπάρα...



Παρασκευοσαββατοκύριακο κι αυτό φίλες και φίλοι. Ξεθεωθήκαμε εδώ στο S.N.A.F.U. ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον άξιο των αναγνωστών μας (γιατί πρέπει να σας πω ότι όλα όσα κάνουμε, για σας τα κάνουμε -κάτι σαν τον άλλο που κάνει τα πάντα για την Κύπρο). Ο ανταποκριτής σας και το επιτελείο του S.N.A.F.U. δε φείσθησαν εξόδων, προκειμένου να διαμορφώσουν κατάλληλα το χώρο που κάθε εβδομάδα γεννάει, σαν άλλη μήτρα το εβδομαδιαίο πόνημα που απολαμβάνετε.


Ο χώρος πλέον είναι πολύ πιο λειτουργικός και κατάλληλος για εργασία, βιβλιοθήκες από το πάτωμα ως το ταβάνι, περίεργα φώτα (και ας λέει ο άλλος ότι δεν ταιριάζουν με το χώρο) και ο Billgatus of Borg από το τεύχος Μαίου του 1991 του πολύ καλού περιοδικού Boardwatch στον τοίχο να μας υπενθυμίζει για ποιόν δουλεύουμε. Και έπεται συνέχεια φίλες και φίλοι, τώρα που το S.N.A.F.U. ετοιμάζεται -για άλλη μια φορά- να πάει στο δικό του domain. Ετοιμαζόμαστε να γίνουμε ένα σημαντικό zine με άλλη μούρη και με πιο σοβαρή διείσδυση στο θαυμαστό κόσμο του ελληνικού Internet.


Και γιατί όχι δηλαδή; Αρχίζει να υπάρχει ανταγωνισμός φίλες και φίλοι, και ο ανταποκριτής σας σκέφτεται σοβαρά πως θα γίνει να μπορέσει να κάτσει κάτω από τη μπάρα, όπως είχε πει και εκείνος ο καταπληκτικός προπονητής του Πύρρου Δήμα. Ήτοι, πως θα γίνει να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι. Διότι σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, το παιχνίδι ήδη έχει αρχίσει να γίνεται για κάποιους και όχι για όλους. Ό,τι και να λέμε ημείς οι ευαγγελιστές του Διαδικτύου (ΤΜ), και ό,τι και να πιστεύουν οι ρομαντικοί, τα ερίφια έχουν αρχίσει να διαχωρίζονται από τους αμνούς. Εμείς που θα είμαστε;


Πρώτο σημάδι; Οι διαφημισταράδες. Δεύτερο σημάδι; Η εξαγορά δύο καλών μαγαζιών από το γνωστό μεγάλο εκδότη lifestyle περιοδικών. Τρίτο σημάδι; Η ανακοίνωση της νέας εταιρείας μεταξύ συγκροτήματος Λαμπράκη, Ιντρακόμ και Δέλτα Πληροφορικής με σκοπό έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Κοινός στόχος; Το άνοιγμα στην πιάτσα μας. Πιο άμεσα; Η περιβόητη ολυμπιάδα του 2004, βοήθειά μας και οι δυνατότητες που ανοίγει στις διεθνείς αγορές για τους μεγάλους επιχειρηματίες. Τουλάχιστον κατά την εκτίμηση του ανταποκριτή σας.


Εντάξει, οι διαφημιστάδες προφανώς έχουν και πιο άμεσα οφέλη από αυτή την ιστορία, αν και κάποιοι από αυτούς, είμαι σίγουρος ότι έχουν σκεφτεί ήδη πόσα ωραία πράγματα μπορούν να επωφεληθούν αν τσιμπήσουν μερικούς καλούς λογαριασμούς με παγκόσμια προβολή. Οι άλλοι, πάνε για μεγάλα έργα, μέρος των οποίων θα είναι και το Internet. Σημασία δεν έχει ο στόχος τους αλλά το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ότι σιγά-σιγά, κάποιοι θα αποκτήσουν τόση δύναμη που κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη δύναμη της φωνής τους.


Ό,τι συμβαίνει παντού δηλαδή φίλες και φίλοι. Ας μη γελιόμαστε, τα περί του "μεγάλου εξισωτή" που είναι το Internet, ισχύουν μόνο θεωρητικά. Ναι μεν τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ιντρακόμ είναι τα ίδια που μπορεί να χρησιμοποιήσει και ο ανταποκριτής σας (αν και ειδικά στην περίπτωση της Ιντρακόμ, αυτό δεν ισχύει διότι οι άνθρωποι έχουν και καμιά χιλιάδα προγραμματιστές και μπορούν να φτιάξουν πράγματα που εμείς εδώ δεν μπορούμε), όμως οι δυνατότητες *προβολής* των πονημάτων τους, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις δικές μας.


Αυτοί, και πολλοί άλλοι, έχουν τη δυνατότητα να κάτσουν εύκολα κάτω από τη μπάρα, φίλες και φίλοι. Και αυτό διότι τη σηκώνουν με μηχανήματα. Να δούμε για πόσο εμείς θα μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο, χρησιμοποιώντας μόνο τις πλάτες μας, δηλαδή τις πέντε γνωριμίες, το λίγο χρόνο, τη λίγη HTML, τις όποιες γνώσεις περί Δικτύου και το κοινό μας, δηλαδή εσάς. Και το S.N.A.F.U. δε μιλάει μόνο για τον εαυτό του. Είναι αρκετοί αυτοί που -όπως το S.N.A.F.U. - προσπαθούν να ακουστούν μέσα στο χάος. Θα τα καταφέρουν να κάτσουν κάτω από τη μπάρα άραγε; Η πραγματικότητα δεν έχει μόνο χάπι έντ.


Το ραδιόφωνο παίζει Pink Floyd (Wish you were here), η ώρα είναι 2.20 μεσημέρι Κυριακής 31 Ιανουαρίου και το ενενηκοστό ένατο S.N.A.F.U. συνεχίζει τις ανακατατάξεις στο χώρο του, περιμένοντας τηλέφωνο από την καλή του για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει. Καλή σας εβδομάδα, καλό μήνα και συγνώμη σε όσους έχω καθυστερήσει να απαντήσω. Θα τα καταφέρω. Ελπίζω.

No comments:

Post a Comment