Saturday, January 29, 2011

(25/5/97) Περί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου



Είτε το θέλουν οι πιο γκλαμουράτοι συμπολίτες μας, είτε όχι, το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης του Δικτύου (το traffic που λένε και οι παλιοί) δεν είναι ούτε τα live πέη που ταξιδεύουν μέσω videoconferencing, ούτε τα λιγώτερο ζωντανά ομόλογά τους που περιμένουν υπομονετικά στο web και στο Usenet, ούτε τα κτηνώδη FTP που ανεβοκατεβάζουν καθημερινά οι αλλοπαρμένοι χρήστες της Microsoft, ελπίζοντας ότι τελικά τα plug 'n play, Windows 95 τους θα γίνουν όντως plug n' play. Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης στο Internet, φίλες και φίλοι, εξακολουθεί να είναι το ελάχιστα glamorous, και ελάχιστα multimedia, email.


Το mail, δεν είναι η πιο παλιά εφαρμογή μέσα στο Δίκτυο όπως πιστεύουν πολλοί. Η πιο παλιά εφαρμογή -ιστορικά μιλώντας- είναι το telnet, κάτι που είναι και αναμενόμενο μια και ο σκοπός του Δικτύου ήταν η επικοινωνία μεταξύ υπολογιστών για κοινή χρήση των πόρων τους. Από τον Οκτώβριο του 1969 που ξεκίνησε το Arpanet, χρειάστηκε να περάσουν 3 χρόνια για να σκεφτεί κάποιος κύριος Ray Tomlinson το σύμβολο @ και την εφαρμογή που θα υλοποιούσε τα μηνύματα που κάποιοι αποκαλούν "ηλεκτρονικό ταχυδρομείο". Επειδή όμως η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων φάνηκε -ακόμα και στους ακραιφνείς κομπιουτεράδες- εξ' ίσου ενδιαφέρουσα με την επικοινωνία μεταξύ μηχανών, το mail γνώρισε από την αρχή δόξες που ίσως ακούγονται κάπως παράξενες σήμερα.


"Προς τι το υμνολόγιο προς το mail;" ακούω ένα φίλο να φωνάζει από το βάθος της αίθουσας. "Είπε κανείς ότι το mail είναι άχρηστο;" Προφανώς όχι. Όμως η όλη συζήτηση περι spamming και unsolicited email που έχει ξαναφουντώσει στο Δίκτυο μου γέννησαν την επιθυμία να υπενθυμίσω ότι ίσως το mail να είναι το πιο ουσιαστικό και χρήσιμο πράγμα που έχουμε μέσα στο Internet. Βλέπετε, χωρίς την επικοινωνία αυτή, το Δίκτυο, θα έχανε κατά πολύ την αίσθηση κοινότητας που έχει. Και πιστεύω ότι αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολύ περισσότερες και πολύ εντυπωσιακότερες δικτυακές εφαρμογές για επικοινωνία των ανθρώπων.


Αν δεν το έχετε ξανακούσει, spam (εκ των Monty Pythons και το ομωνύμου σκετς από το Flying Circus τους) είναι το ανεπιθύμητο προσωπικό mail ή τα ανεπιθύμητα posts σε μια λίστα ή σε ένα Usenet group. Το περιεχόμενό τους πλέον είναι σχεδόν πάντα εμπορικό και μάλιστα με πολύ αμφισβητίσιμη αξία. Είστε βέβαιοι πχ ότι "εξωτικές καλλονές από την Ασία, σας περιμένουν για μια καυτή νύχτα Internetικού πάθους, στη διεύθυνση http://www.skise-me.com"; Ή ότι πραγματικά χρειάζεστε "τα νέα ηλεκτρικά κουνουπίδια της el-culliflower.com"; Μάλλον όχι -αυτό φαντάστηκα κι εγώ.


Εκείνο που οι νεώτεροι εν Δικτύω αδελφοί δε γνωρίζουν -ίσως- είναι ότι οι περισσότεροι κρετίνοι που μπαίνουν "να τ' αρπάξουν από το ιντερνέτ" θεωρούν το spam πολύ καλή ιδέα. Να στείλουμε σε όλους από ένα email να τους πούμε πόσο θα ωφεληθούν αν βάλουν στα αυτοκίνητά τους τα καθίσματα από δέρμα Παλαικαστρινού δεινόσαυρου που μόνο εμείς εισάγουμε στην πιάτσα. Θρυλείται μάλιστα ότι κάποιος διαφημιστής το πρότεινε σαν κομμάτι της διαφημιστικής του καμπάνιας για την ΟΤΕnet. Πάλι καλά που υάρχουν και κανά-δύο σχετικοί με Internet εκεί μέσα και είπαν όχι, αλλιώς άντε να πας να καταγγείλεις στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών την ΟΤΕnet για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Ειδικά σε μια χώρα που το "δέον" στους περισσότερους θυμίζει απλά, αναγραμματισμό του "δένω".


Παιδιά, όπως έλεγε και ο bacardi παλιά, μέσα στο Internet κανείς προστατεύεται όπως στην άγρια δύση. Μια ευγενική παράκληση στους spammers να σας βγάλουν από τη λίστα τους, άντε και μια δεύτερη. Μετά, αυτοάμυνα. Φίλτρα, προγράμματα mailbombing, μηνύματα σε όλους τους υπέυθυνους λογαριασμούς του παροχέα τους (root, postmaster, webmaster κλπ), post της διεύθυνσής τους (ή όποιου άλλου στοιχείου τους) στο Usenet είναι μερικά από τα όπλα που έχετε στη διάθεσή σας. Τώρα για χακιά, τι να σας πω. Προσωπικά δεν το προτείνω -αν το κάνετε, δεν ξέρω τίποτα :-)


Έχουμε ένα πολύ καλό εργαλείο και μια δυνατότητα για πολύ καλές σχέσεις μέσα από αυτό. Είναι γρήγορο, είναι πάμφθηνο και βολεύει εξαιρετικά για πολύ περισσότερα πράγματα από το fax, το ταχυδρομείο ή ακόμα και το τηλέφωνο. Μην αφήσουμε τον κάθε αλήτη να το κάνει θρύψαλλα για να βγάλει δυό φράγκα παραπάνω. Τόσα χρόνια εδώ μέσα, καλά την έχουμε βγάλει χωρίς drachma-killers -μην αρχίσουμε τώρα να τους μαζεύουμε. Κάτι το ότι οι περισσότεροι είναι άχρηστοι από υπολογιστές, κάτι το ότι είναι και κότες, άμα τους αγριέψουμε λίγο, όλο και κάτι θα γίνει. Ίσως.


Το ραδιόφωνο παίζει 10 CC (Dreadlock Holiday), η ώρα είναι 3.55 ξημερώματα Κυριακής 25/5/97 και το δέκατο έκτο S.N.A.F.U. πάει για ύπνο ολοσούμπιτο. Καλή σας εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment