Monday, January 31, 2011

(23/5/98) Περί αξιών της αγοράς



Η είδηση είναι 100% αληθινή φίλες και φίλοι. Αν μάλιστα δε με πιστεύετε, μπορείτε να την επιβεβαιώσετε και μόνοι σας στις σελίδες του ιδίου του ενδιαφερομένου -το λινκάκι υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας που διαβάζετε αυτή τη στιγμή. O άνθρωπος αυτός είναι πολύ μπροστά φίλες και φίλοι αναγνώστες του S.N.A.F.U. (κάτι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό και τα γεγονότα προλαβαίνουν τον ανταποκριτή σας) και μακάρι να εμφανιστεί και στα ελληνικά Internetικά πράγματα κάτι ανάλογο. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει πάταγο.


Ο άνθρωπος υπό συζήτηση, είναι ο Carl Steadman, γνωστός ίσως στους κύκλους του Δικτύου από το πολύ καλό web site Suck -ένα site που είναι γνωστό ότι ο ανταποκριτής σας το θεωρεί από τα καλύτερα που υπάρχουν στο web. Η δε καινοτομία του Steadman είναι η ανακοίνωσή του ότι στην έκθεση Web98 που θα γίνει το καλοκαίρι που μας έρχεται στο Σαν Φρανσίσκο, θα παρουσιάσει τα 20 καλύτερα sites. Τα καλύτερα με πιο κριτήριο; Εδώ είναι το πιο ωραίο: Με κριτήριο το ποιο από τα sites αυτά θα του δώσει τα περισσότερα μέχρι τις 2 Ιουνίου. Συνειδητοποιείτε το μέγεθος της ειρωνείας του πράγματος φίλες και φίλοι; Πως μπορεί κανείς να μείνει ασυγκίνητος από την ιδέα;


Δείτε το σφαιρικά. Επί τρία χρόνια τουλάχιστον, ο εμπορικός κόσμος μας έχει σκοτίσει τον έρωτα με το πόσο καταπληκτικό είναι το Internet, πόσες δυνατότητες ανοίγει, πόσες αχαρτογράφητες περιοχές της ανθρώπινης δραστηριότητας εξερευνά. Είναι το νέο σύνορο, το τελικό ίσως πριν το διάστημα, όπου γενναίοι πιονέροι, οπλισμένοι με θάρρος, έξυπνες ιδέες και τη διάθεση να γίνουν οι καλύτεροι, στήνουν τις πόλεις του μέλλοντος. Επιχειρήσεις στήνονται εν μια νυκτί, νέες προοπτικές για χρήμα, δόξα, ξανθές γκόμενες(ους) και ναρκωτικά, εξώφυλλα στα περιοδικά. Οι ήρωες της νέας εποχής καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να μας πουν ότι το αύριο είναι σήμερα και είναι ο χώρος που αν τον εκμεταλλευθεί κανείς εμπορικά, θα αποφέρει τα αγαθά του Αβραάμ και του Ισαάκ. Αρκεί βέβαια να μην το παρακάνει κανείς -όρα περίπτωση Bill Gates. Αλλά αυτό είναι άλλο κάρο με πατάτες.


Μόνο που... Πως να το πούμε, βρε παιδί μου... Το πράγμα έχει κάπως... κολλήσει. Και πως να μην κολλήσει; Η τεχνολογία δεν είναι εδώ ακόμα, το Δίκτυο είναι συνυφασμένο με τον υπολογιστή (για πολλούς, η πιο μισητή εφεύρεση μετά το ξυπνητήρι), και τα ΜΜΕ προσπαθούν φιλότιμα να διώξουν και αυτούς τους λίγους που έρχονται εκ περιεργείας -μη μου πείτε ότι και εσείς δεν το έχετε σκεφτεί, ειδικά αν μπήκατε στο Internet κατόπιν παροτρύνσεως από το αγαπημένο σας lifestyle περιοδικό ή λόγω του γενικότερου νταχντιρντί. Αυτό που είδατε ήταν αυτό που περιμένατε; Οπότε, πως να κάνεις μπίζνες; Πως να φέρεις στο Δίκτυο όλους αυτούς τους "στρατηγικούς επενδυτές" που θα φέρουν τα φράγκα για να γίνουμε όλοι πλούσιοι; Πως θα ανοίξει αυτή η ρημάδα η αγορά και πως θα γίνουμε όλοι cyberlebrities; Δύσκολα τα πράγματα, φίλες και φίλοι. Πολύ δύσκολα.


Και μέσα σε όλα αυτά, ένα πρόσωπο από την ίδια τη βιομηχανία (το Suck είναι μέρος της αυτοκρατορίας του Wired) για να προτείνει ακριβώς αυτό που όλοι σκέφτονται αλλά κανείς δεν τολμά να πει φωναχτά. 1/4τι δηλαδή, παρά τις όποιες προσπάθειες που γίνονται, ελάχιστοι έχουν το απαιτούμενο ταλέντο και την απαιτούμενη φαντασία για να κάνουν κάτι πρωτότυπο που θα φέρει τις αλλαγές για τις οποίες μας έχουν σκοτίσει. "Ο καλύτερος είναι αυτός που με πληρώνει" λέει ο Carl Steadman και μη μου πείτε ότι δεν πρόκειται για κάτι πολύ γνωστό από τον πραγματικό κόσμο; Ή μήπως είναι πολλοί που πιστεύουν ότι πράγματι ο δημοσιογράφος Χ χρησιμοποιεί το Α απορρυπαντικό ή ότι ο ποδοσφαιριστής Ψ λούζεται με το Β σαμπουάν; 1/4ποιοι το πιστεύουν, παρακαλούνται να βγουν από το S.N.A.F.U. πάραυτα -χάνουν αυτόματα το δικαίωμα να το διαβάζουν.


Ο τυπάκος, πέραν του hype του πράγματος, επισημαίνει αυτό ακριβώς φίλες και φίλοι. 1/4τι όλο το πράγμα είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του ένα hype. Σκεφτείτε όλα εκείνα τα sites με τις ταμπέλες "Το καλύτερο 5% των sites του web", "Τα 100 πιο hot sites" ή το παλιό εκείνο "Cool site of the day". Δεν είναι στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι υπερβολής και θορύβου, πρώτα από το ίδιο το Δίκτυο και στη συνέχεια και από τα ΜΜΕ, προκειμένου να το προωθήσουν; Που είναι λοιπόν το κακό να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους; Αν μη τι άλλο, η κοινότητα των μαρκετιστών θα κάνει χαρές μεγάλες, προσπαθώντας να πείσει ότι όλα αυτά είναι χαριτωμένα αλλά δεν είναι η ουσία του Internet, το οποίο είναι καταπληκτικό κλπ κλπ κλπ. Μόνο που το αστείο είναι εις βάρος τους, καθώς ο δικός μας μιλάει και με το τουπέ κάποιου που έχει στο ενεργητικό του ένα πολύ καλό site, με μεγάλη επισκεψιμότητα και με ένα έξυπνο concept -ως εκ τούτου, έχει άποψη.


Ο ανταποκριτής σας φίλες και φίλοι, βρίσκει την όλη ιδέα περίφημη για ένα λόγο παραπάνω. Τον τελευταίο καιρό, παρακολουθεί από κοντά μια κίνηση που θα καταλήξει -αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις των διοργανωτών- σε μια βραδιά με βραβεία για δημιουργίες στο web. Δεν έχει σημασία ποιος το διοργανώνει, ούτε αν η ιδέα είναι καλή -που κατά βάση είναι, μια και θα βάζει την ψηφοφορία στα χέρια του κοινού του Δικτύου. Απλά σκέφτεται τι γέλιο που θα είχε αν μέσα σε όλη αυτή τη σοβαροφάνεια κάποιων για το Δίκτυο, τα Νέα Μέσα και την τεχνολογία που αλλάζει τη ζωή μας σε επίγειο Παράδεισο, εμφανιζόταν κάποιος που έλεγε "Καλά όλα αυτά, αλλά το S.N.A.F.U. είναι το καλύτερο site στο ελληνικό web -το ξέρω επειδή με πλήρωσαν για να το πω". Δεν είναι αστείο;


Το ραδιόφωνο παίζει Creedence Clearwater Revival (Bad moon rising), η ώρα είναι 9.55 βράδυ Σαββάτου 23 Μαίου και το εξηκοστό έκτο S.N.A.F.U. συνεχίζει την εργασία του, καίτοι ο ανταποκριτής τυγχάνει άρρωστος. Η Ελένη έχει βγει βόλτα με μια εξαδέλφη της που ήρθε επίσκεψη-αστραπή από την Πάτρα και το καλοκαίρι έχει μπει για καλά στην πόλη. Καλή σας εβδομάδα και αν θέλετε να δείτε το site του τύπου που σας έλεγα, περάστε από το Freedonia. Για όσους θυμούνται τους αδελφούς Μαρξ μάλιστα, το πράγμα έχει και μια παραπάνω αξία. Hail, hail Freedonia!!

No comments:

Post a Comment